Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 05 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

Вчора відбулася робоча поїздка Президента України Петра Порошенка до Житомирської області. В рамках поїздки Президент України ознайомився з ходом військових навчань на Житомирському полігоні, перевірив готовність армії до зими та відвідав Житомирський бронетанковий завод.

Президент наголосив на тому, що Україна навчилася захищатися. «Зараз ми вже вміємо воювати, захищатися, робити все, щоб зупинити ворога. І саме це дозволило нам оголосити режим припинення вогню. Нам потрібен мир, і ми його забезпечимо», – наголосив Глава держави.

Президент також відзначив, що на сьогоднішній день будівництво першої та другої лінії оборонних укріплень на лінії зіткнення виконано вже на 80%. За словами Петра Порошенка, бліндажі та фортифікаційні споруди, які зараз будуються, мають забезпечити не лише безпеку, але й відносний комфорт військовим, у тому числі – і взимку.

Президент висловив особливу подяку волонтерам, які надають допомогу армії. Для вдосконалення координації волонтерів зі Збройними Силами, Національною Гвардією та прикордонними військами створено відповідний комітет.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні проведення АТО залишається напруженою. Терористи порушують домовленості про припинення вогню, продовжуючи здійснювати напади і обстріли сил АТО та населених пунктів регіону.

За інформацією, яку повідомив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий, протягом доби бойовики з артилерії обстріляли житлові квартали декількох населених пунктів. Це житлові квартали Донецька в Куйбишевському та Петровському районах, села Нікішине Шахтарського району Донецької області. Обстріли з установок “Град” зафіксовані в районі Лисичанська.

Трьохсторонні клірингові групи спостерігачів з України, ОБСЄ та Росії з питань припинення вогню та поетапної стабілізації лінії розмежування сторін мають завдання із фіксації порушення умов перемир’я.

Після фіксації конкретного обстрілу в місті Дебальцеве представники РФ вийшли на зв’язок з місцевим польовим командиром незаконних збройних формувань. Він підтвердив ведення обстрілу, але вогонь не припинився через, начебто, дії непідконтрольних бойовикам підрозділів.

Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (1)Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (2)Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (3)Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (4)Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (6)Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (7)Обстріл_Дебальцево_3.10.2014_5.25-5 (8)

Позиції військових були обстріляні в районах м. Дебальцеве, с. Невельське та с. Тоненьке Донецької області, селища Мирна Долина Луганської області. З мінометів і танків терористи обстріляли взводний опорний пункт біля міста Щастя Луганської області.

Протягом вчорашньої доби у Донецькому аеропорту наші військові двічі відбивали напади терористів, які вони здійснювали після обстрілів з артилерії, танків і стрілецької зброї. Усі напади відбито зі значними втратами для ворога.

Учора поблизу Маріуполя терористи обстріляли тактичну групу катерів Морської охорони, які вийшли в море до місця, де 31 серпня внаслідок обстрілу затонув український катер. Прикордонники хотіли ще раз оглянути місце трагедії та продовжити пошуки зниклих моряків. Однак о 13:40 з району н.п. Широкине з відстані близько 5,5 км ворог обстріляв українських прикордонників з мінометів. Екіпажі катерів своєчасно зреагували та відвели катери на безпечну відстань.

Поза межами зони АТО бойових зіткнень на кордоні з Росією не відбувалося. Фактів порушення повітряного простору України, ведення повітряної розвідки також не зафіксовано.

За минулу добу загинуло 2 та поранено 6 українських військових.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Донецькій області внаслідок дій терористів близько 225 тисяч пенсіонерів не змогли отримати понад 3 мільярди гривень пенсійних виплат.

На Донеччині у школах та вузах терористи примусово нав’язують викладання лише російською мовою.

У Луганську російські бойовики, що назвались донськими козаками, захопили Свято-Троїцький кафедральний собор Київського патріархату, вигнали священиків та заявили про перебудову храму під гуртожиток.

У Луганській області через проведення терористами фортифікаційних робіт був пошкоджений кабель зонової лінії передачі міжміського зв’язку, внаслідок чого у 5 населених пунктах вдень не було телефонного зв’язку, а мешканці 12 міст не могли користуватися Інтернетом. Пошкодження було ліквідоване силами ремонтної бригади ПАТ «Укртелеком».

Зафіксовано, що керівники підприємств паливно-енергетичного сектору отримують фіктивні постанови про перехід підприємств у підпорядкування до бойовиків. Останні в такий спосіб намагаються замаскувати банальне розбійне захоплення. За цими фактами порушуються кримінальні справи. Ми закликаємо не виконувати злочинні накази, оскільки це не звільняє керівників від відповідальності за співучасть.

Міжнародна підтримка

Міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини відправило до України вантаж із гуманітарною допомогою для Донбасу.

Міністр економічного співробітництва Ґерд Мюллер повідомив, що вантаж міститиме мобільні будиночки, польові кухні, радіатори, електрогенератори, баки для пального та води, зимовий одяг, ковдри, спальники й гігієнічні набори. Загальна вартість гуманітарного вантажу сягає 12 мільйонів доларів. На польсько-українському кордоні вантаж має бути вранці 7 жовтня. Міністр наголосив, що це «сигнал солідарності», і що народ України може розраховувати на Німеччину як на надійного партнера.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества