Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 28 листопада 2017

Упродовж минулої доби російсько-окупаційні війська в районі проведення Антитерористичної операції продовжували вести обстріли позицій Збройних Сил України. При цьому у темну пору доби бойовики відкривали вогонь зі зброї, забороненої Мінськими домовленостями.

Загалом минулої доби по всій лінії зіткнення противник провів 22 прицільних обстріли позицій Збройних Сил України. У 13 випадках українські підрозділи відкривали вогонь у відповідь.

У результаті обстрілу позицій Збройних Сил України біля Мар’їнки один захисник України отримав поранення і був оперативно доставлений до військового мобільного госпіталю у Покровську. Його життю ніщо не загрожує.

Луганський напрямок

Уранці та близько опівночі бойовики здійснили три нетривалих обстріли наших позицій поблизу Трьохізбенки, Кримського та Лозового із мінометів різних калібрів, загалом випустивши близько 20 снарядів. Зважаючи на те, що обстріли переважно не становили небезпеки життю наших військовослужбовців, українські підрозділи лише раз придушили активність бойовиків вогнем із автоматичних гранатометів та стрілецької зброї.

Крім того, починаючи з 4-ї ранку, ворог обстрілював наші позиції неподалік Малинового, Луганського, Травневого, Лобачевого, Лопаскиного, Жовтого, Зайцевого, Новоолександрівки та Станиці Луганської із гранатометів різних типів та стрілецької зброї. У чотирьох випадках українські підрозділи вгамовували знахабнілого противника прицільним вогнем з озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

Загалом за добу на Луганському напрямку зафіксовано 13 вогневих провокацій ворога.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська 9 разів відкривали вогонь по наших опорних пунктах поблизу Водяного, Авдіївки, Красногорівки, Гнутового, Мар’їнки, Павлополю та Кам’янки із гранатометів, стрілецької зброї та озброєння БМП.

Щоразу українські захисники жорстко зупиняли провокації вогнем із гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та легкої стрілецької зброї.

З настанням темної пори доби відваги у «гібридних воїнів» традиційно побільшало, і вони випустили шість 120-мм мін по нашому опорному пункту в районі Павлополя. Як наслідок, «воїни ДНРа» отримали декілька потужних влучень по своїх позиціях із станкових гранатометів Українських військ.

Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Інформація Головного управління розвідки МОУ

У з’єднаннях і частинах т.зв. 1 та 2 АК триває чергова ротація кадрових російських військовослужбовців з числа командного складу. У зв’язку з цим у підрозділах, командири яких підлягають ротації, проводяться інспекційні перевірки із залученням комісій вищих штабів, а за передовими позиціями деяких стрілецьких підрозділів, з метою запобігання збільшенню дезертирства, розгорнуто «заградотряди» із підрозділів окремої комендантської частини.

У районі відведення важкого озброєння Збройних Сил України в зоні АТО тривають комплексні тактичні заняття танкових підрозділів з практичними стрільбами та використанням засобів імітації

Танкісти відпрацьовують водіння бойових машин, ведення оборонного бою, визначення відстані та розпізнавання цілі, стрільбу прямим наведенням штатним снарядом з місця та в русі, тренування техніки парного виходу машин із бою під ворожим обстрілом, виклик вогневої підтримки, а також порядок взаємодії підрозділів у швидкоплинній обстановці.

Навчальними зборами танкістів керує Герой України, заступник командира 1-ї окремої танкової бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, підполковник Євген Межевікін.

За його словами, такі практичні заняття забезпечують тренування психологічної стійкості, злагодженість та вишкіл екіпажів. Це підвищує їх бойову ефективність і шанси успішно виконати завдання та благополучно вийти з поля бою.

За минулий тиждень військові сапери в районі проведення антитерористичної операції очистили від мін майже 12 гектарів місцевості, знешкодивши близько 400 вибухонебезпечних предметів

Всього з початку АТО інженерно-саперні підрозділи Збройних Сил України знешкодили понад 174,5 тисячі мінно-вибухових пристроїв та очистили від вибухонебезпечних предметів 3575 гектарів території у Донецькій та Луганській областях.

У Генеральному штабі Збройних Сил України підбито підсумки діяльності Збройних Сил за 2017 рік

Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко проаналізував організацію бойової підготовки військових частин і підрозділів, роботу штабів всіх рівнів, кадрове, тилове, технічне забезпечення військ та інші питання.

Як було відзначено в ході наради, цього року Збройні Сили України планомірно наростили бойові спроможності на всіх рівнях та провели комплекс необхідних навчань.

На потенційно загрозливих напрямках оборони на Сході України розгорнуті додаткові військові частини, дії яких перевірено в ході заходів оперативної та бойової підготовки.

Тривало злагодження органів стратегічної та оперативної ланки управління. Генеральний штаб відпрацював питання захисту від загроз, які становили російські навчання «Захід-2017», а також інших викликів територіальній цілісності України.

Вперше проведено навчання новоствореного корпусу резерву. Також цьогоріч, окрім механізованих та артилерійських бригад, резервісти залучалися до тренувань з бойовими підрозділами й у Повітряних Силах.

Головним завданням Збройних Сил України на наступний рік залишається нарощення оперативних і бойових спроможностей.

http://mediarnbo.org/2017/11/28/zvedeni-dani-ato-28-listopada-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества