Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 26 листопада 2017

Події минулої доби вкотре засвідчили, що сили окупанта не збираються відмовлятися від практики підлих провокаційних обстрілів територій, контрольованих українськими військами, із озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

Загалом минулої доби вздовж усієї лінії зіткнення противник провів 15 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України.

Сім разів українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

На жаль, під час бойових дій українські війська понесли суттєві втрати. В результаті ворожих обстрілів під Верхньоторецьким двоє наших бійців загинули, іще двох було поранено. Стан одного з них важкий. Також двоє військових зазнали бойових травм, а саме під Верхньоторецьким і Водяним. Поранених та травмованих військовослужбовців було оперативно доставлено до медичних закладів, де їм надається належний обсяг допомоги.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким наших захисників, які віддали життя за Україну.

Луганський напрямок

За фактами, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, противник здійснив 7 прицільних обстрілів в бік позицій українських захисників. Найпотужніший вогневий вплив ворог вчинив під Травневим. Спершу вночі по наших опорних пунктах вівся ворожий вогонь із 120-мм мінометів. Тоді бойовики випустили 9 снарядів. А вже вранці російсько-окупаційні війська відкрили вогонь в бік позиції Збройних Сил України з гранатометів. Ввечері обстановка загострилася під Новолуганським та Новоолександрівкою, де противник обстрілював передові позиції сил АТО із 82-мм мінометів та гранатометів. Зауважу, що незаконні збройні формування вдавалися також і до застосування озброєння БПМ, що мало місце вранці під Луганським.

Наші військовослужбовці мужньо витримали ці провокативні спроби ворога підняти градус протистояння, і лише один раз були вимушені організовувати заходи з придушення вогневої активності ворога.

Донецький напрямок

Тут сили окупанта 8 разів порушували режим тиші, водночас вогонь був доволі щільним і прицільним. Двічі проросійські найманці турбували захисників шахти Бутівки та стільки ж разів – позиції Збройних Сил України під Верхньоторецьким.

І саме біля Верхньоторецького відбулося найзапекліше протистояння вчорашньої доби, яке почалися вранці, і завершилося лише із настанням сутінок. Тоді ворог активно використовував роботу снайперських пар під агресивним прикриттям всього наявного спектру піхотного озброєння.

Після 15-ї години і до пізнього вечора противник влаштовував обстріли із заборонених видів озброєння, а саме зі 120-ти і 82-мм мінометів. Загалом 23 мінометні снаряди влучили по опорним пунктам оборонців Павлополя, Невельского та шахти Бутівки.

На таку ворожу активність українські військовослужбовці знаходили потужні та ефективні вогневі аргументи, які надовго угамовували противника.

Окремо зазначаємо, що задля подальшого звинувачення сил АТО у певних порушеннях, окупант вів також і провокативний вогонь почергово у бік своїх та наших позицій, не цураючись застосування важкого озброєння.

25 листопада Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак здійснив робочу поїздку в район проведення АТО

Очільник оборонного відомства заслухав керівництво Штабу АТО щодо оперативної ситуації на лінії зіткнення. Було обговорено і актуальні питання життєдіяльності військ. Також Міністр оборони України відвідав поранених у 59 мобільному госпіталі в Сєверодонецьку. Там він нагородив вісьмох поранених військовослужбовців відомчими відзнаками «За зразкову службу» і наручними годинниками. Ще двох українських захисників нагороджено грошовими преміями в розмірі 20 тисяч гривень. Крім того, Глава оборонного відомства вручив відомчу відзнаку військовому лікарю, який щодня рятує життя наших звитяжців.

Міністр оборони України нагородив також командира однієї з бригад, яка виконує бойові завдання на Луганщині, відзнакою Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» – 9-мм пістолетом АПС та вручив нагороди командиру бригадної артилерійської групи і командиру десантно-штурмового батальйону.

Загалом, рішенням Міністра оборони України нагороджено понад 200 військовослужбовців із різних підрозділів Збройних Сил України, які несуть службу в районі проведення АТО. Разом, з нагоди Дня Збройних Сил України, нагороди отримають понад 1100 військовослужбовців у районі АТО.

У Краматорську військовослужбовці місцевого гарнізону, ветерани АТО та громадськість міста вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років

Після проведення панахиди в центрі міста, біля меморіальної плити «В пам’ять про жертви голодомору», присутні вшанували хвилиною мовчання померлих співвітчизників, запаливши свічки.

Також у Краматорську, в Будинку культури імені Леоніда Бикова, відбувся 3-й щорічний всеукраїнський фестиваль мистецтв «Герої не вмирають», який носить ім’я Героя Небесної Сотні Івана Пантелєєва. Цей захід започатковано місцевими патріотичними організаціями. Цьогоріч у ньому взяли участь вихованці дитячих садків і шкіл, професійно-технічних училищ, митці, діячі культури, автори пісень і книжок з Івано-Франківська, Сумщини, Вінниці, Хмельниччини, Запоріжжя, Києва тощо.

Цивільно-військове співробітництво

Представники груп цивільно-військового співробітництва «Бахмут» та «Світлодарськ» спільно із підрозділами Збройних Сил України здійснили візит у населені пункти Травневе та Гладосове, які українські військові нещодавно взяли під свій контроль.

Офіцери цивільно-військового співробітництва роздали місцевим мешканцям продуктові набори першої необхідності, до яких входили крупи, м’ясні та рибні консерви. Слід зауважити, що цей гуманітарний вантаж було сформовано із продуктів харчування, отриманих на військових складах для власних потреб. Тобто, офіцери групи цивільно-військового співробітництва віддали людям частину власної провізії. Зауважу, що за час проведення АТО мешканці згаданих селищ жодного разу не отримували будь-якої допомоги.

Також під час спілкування з місцевими мешканцями військові з’ясували проблемні питання, які потребують оперативного вирішення. Це, зокрема, відновлення електропостачання, забезпечення речами першої необхідності, продуктами харчування. Офіцери цивільно-військового співробітництва серед мешканців селищ провели роз’яснювальну роботу щодо поточної ситуації. Також вони навідали і українських захисників, надавши їм матеріали для обладнання оновлених передових позицій.

У Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна відбулися урочистості з нагоди святкування 74-ї річниці заснування закладу

Зі святом колектив ліцею привітали перший заступник Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України генерал-полковник Михайло Коваль, голова Всеукраїнської громадської організації «Товариство українських офіцерів» генерал-полковник Олександр Стеценко й інші почесні гості. Під час урочистостей на адресу «богунівців» лунало чимало привітань і теплих слів від керівництва ліцею, гостей та випускників різних років навчання. Урочисту частину заходу продовжила церемонія нагородження особового складу та святковий концерт. На завершення урочистостей відбувся показовий виступ з рукопашного бою ліцеїстів 4-ї навчальної роти.

http://mediarnbo.org/2017/11/26/zvedeni-dani-ato-26-listopada-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества