Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 5 жовтня 2017

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, двоє військових отримали поранення.

Луганський напрямок

Вчора ворожі збройні провокації тут припали на вечірній час. Окупанти здійснили три збройні провокації по позиціях українських військ поблизу Кримського, дві з них були з мінометів. Також бойовики вели вогонь з гранатометів по Трьохізбенці.

Донецький напрямок

Як розповів сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, вчора абсолютна більшість обстрілів з боку ворога припала на часовий проміжок між 18 годиною та північчю. Місця вогневої активності ворога традиційні: горлівський периметр, околиці Авдіївки та район Донецького аеропорту. У Зайцевому бойовики вели вогонь з озброєння БМП. На всіх інших ділянках окупанти застосовували стрілецьку зброю та гранатомети. Українські військові відкривали вогонь у відповідь на найбільш зухвалі провокації з боку бойовиків.

Вчора на Донецькому напрямку сталося 10 обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Маріупольський напрямок

Вночі російсько-окупаційні війська провели короткий мінометний обстріл по Гнутовому, після чого на всій лінії розмежування запанувала тиша. Бойові дії відновилися близько 15 години. Тоді бойовики провели дві збройні провокації в Павлополі та по одній у Красногорівці та Водяному. Під час цих інцидентів важке озброєння не застосовувалось.

На тебе чекають вдома

У рамках Програми СБУ «На тебе чекають вдома» до мирного життя повернулися ще двоє колишніх бойовиків т.зв. «ДНР».

У 2014 році мешканець Слов’янська під впливом російської пропаганди приєднався до НЗФ. Чоловік залучався до роботи на блокпостах бойовиків, а згодом виконував функції особистого водія та помічника одного із ватажків бандформувань. Побачивши усю сутність «руського міра» з його грабежами та наругою над місцевим населенням, чоловік вирішив покинути лави бойовиків. Проте не зміг – т.зв. «командир» відібрав у нього документи та примушував чоловіка і далі виконувати доручені йому «обов’язки».

Другого мешканця Донеччини у тому ж 2014 році бойовики шляхом погроз змусили вступити до своїх лав. У їх складі він здійснював контроль за «громадським порядком». Після звільнення окупованих територій обидва чоловіки втекли від своїх горе-побратимів і довгий час переховувались під правосуддя. Повернутися до мирного життя їм і допомогла програма СБУ.

Тактичні навчання 11-ї окремої мотопіхотної бригади з бойовою стрільбою відбулись на Чернігівщині

У навчаннях також брали участь підрозділи Повітряних Сил ЗСУ, армійська авіація Сухопутних військ, підрозділи артилерії та оперативного забезпечення, а також сили Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України. У ході тренувань підрозділи успішно відпрацювали низку тактичних завдань, зокрема: відбиття атаки противника, ведення наступу, форсування водної перешкоди, захоплення вигідного рубежу та знищення особового складу та техніки ворога.

Військовослужбовці НГУ допомогли доставити гуманітарну допомогу з Латвії на Луганщину

Три вантажівки з десятьма тоннами текстильних матеріалів, теплим одягом, взуттям та іграшками прибули до міста Попасної, сіл Світличного та Нижнього. Далі допомогу розподілятиме місцева влада. За минулі два роки це вже третя акція наших латвійських друзів.

Військовослужбовці НГУ роздають на прифронтових блокпостах безкоштовну газету «Донбас Інформ»

Щотижня з кожного блокпосту по всій області розходиться від 150 до 200 примірників видання, що наповнене правдивою та цікавою інформацією для мешканців Донецької та Луганської областей.

На Луганщині вшанували загиблих захисників України

Офіцери штабу та групи цивільно-військового співробітництва штабу взяли участь у заходах з вшанування тимчасово невідомих захисників України, які поховані на міському кладовищі с. Чмирівка. У вересні 2014 року під селом Весела Гора Старобільського району, що поблизу Луганська, українські військові натрапили на ворожу засідку. Тоді загинуло 28 бійців. На початку жовтня того ж року тіла захисників були перепоховані на міському кладовищі в с. Чмирівка. Щороку бойові побратими, школярі, волонтери та громадські діячі вшановують пам’ять полеглих героїв та діляться спогадами про запеклі бої на Луганському напрямку.

http://mediarnbo.org/2017/10/05/zvedeni-dani-ato-05-zhovtnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества