Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 20 вересня 2017

За минулу добу внаслідок бойових дій українські військові втрат не понесли.

Луганський напрямок

Минулої доби російсько-окупаційні сили здійснили ряд обстрілів позицій українських військових з важкого озброєння. У Новотошківському протягом ночі бойовики двічі відкривали вогонь з мінометів калібру 120 мм, а вранці здійснили обстріл з артилерії калібру 152 мм. Між 7 та 23 годинами на всій лінії розмежування напрямку запанувала тиша. Пізно ввечері бойовики здійснили обстріл з мінометів та гранатометів по Новозванівці, а також вели вогонь з легкого озброєння по Станиці Луганській та її околицях.

Таким чином вчора на Луганському напрямку сталося 8 збройних провокацій, зокрема 5 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Найбільш напружена ситуація спостерігалася в Пісках, де окупанти провели мінометний обстріл середньої інтенсивності, а також вели вогонь з гранатометів та озброєння БМП. На горлівському периметрі, а також на ділянці фронту Кам’янка – Авдіївка бойовики вели вогонь виключно з легкого озброєння. Всього вчора тут було зафіксовано 11 збройних провокацій.

Маріупольський напрямок

Минулої доби тут відбулося чотири обстріли позицій Збройних Сил України, три з них припали на Водяне. Під час цих збройних провокацій бойовики вели вогонь з кулеметів та гранатометів. Ще один обстріл з стрілецької зброї відбувся в Старогнатівці.

Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

Інформація ГУР МОУ

У так званих «3-й» та «5-й бригадах» противника виявлено велику кількість російських боєприпасів (снарядів та мін) в незадовільному стані. Їхнє використання може спричинити самодетонацію. Цей факт підтверджує використання Росією окупованих територій України як полігону для утилізації застарілих боєприпасів та зброї, зберігання та застосування яких становить загрозу, зокрема життю місцевого населення.

«На тебе чекають вдома»

Ще один колишній бойовик повернувся до мирного життя, скориставшись програмою СБУ «На тебе чекають вдома». Встановлено, що мешканець Луганщини у 2015 році, піддавшись обіцянкам окупантів, приєднався до лав НЗФ в Алчевську. Чоловік охороняв різні об’єкти бойовиків, залучався до забезпечення контрольно-пропускного режиму. Згодом йому довірили вербування нових бойовиків.

Через деякий час, побачивши всі принади «русского мира», фігурант добровільно покинув терористів. Він тривалий час переховувався на території Росії, але згодом звернувся до СБУ. Наразі чоловік перебуває вдома зі своєю родиною.

У Краматорську чоловік травмувався, намагаючись розібрати великокаліберний набій, який був знайдений ще в 2014 році

З початку року внаслідок поводження з вибухонебезпечними предметами на Донеччині загинули 12 людей, ще 18 отримали травми різного ступеня тяжкості. Нагадуємо, у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно повідомити про знахідку поліцію або військових. Забороняється наближатися до них, брати у руки і намагатися розібрати.

У Маріуполі поліцейські знайшли арсенал бойовиків, що був схований у викраденому легковому автомобілі

Вилучено велику кількість озброєння та боєприпасів: протитанкова керована ракета, два заряди для протитанкових гранатометів РПГ-7, 11 пістолетів Макарова, кулеметні стрічки, понад 1000 набоїв різного калібру.

Також вилучено камуфляжний одяг, символіку бандформування «Русская православная армія», документацію сепаратистів. Встановлено, що зброю та автомобіль бойовики викрали навесні 2014 року під час масових заворушень у місті.

У Слов’янську поліцейські виявили та встановили особу двох чоловіків, які навесні 2014 року перебували у лавах бандформування «ДНР». Встановлено, що вони вартували на блокпосту окупантів. Після початку активних бойових дій, чоловіки залишили лави НЗФ. Розпочато розслідування, обом загрожує позбавлення волі.

У Київській області артилеристи НГУ провели польовий вихід

Криворізькі гвардійці здійснили марш до полігону та обладнали наметове містечко. Під заходу вони виконуватимуть нормативи з бойового злагодження підрозділу та навчальні вправи, а після цього проведуть бойові стрільби.

Військовослужбовці 3-ї бригади НГУ, ЗСУ та цивільні здали кров для поранених військовослужбовців та мирного населення

Благодійна акція проходила у Покровській міській лікарні.

Поблизу авдіївської промзони відкрився меморіал українським воїнам, що загинули на цих рубежах

На граніті викарбувані імена військовослужбовців 81-ї, 58-ї, 10-ї, 55-ї, 72-ї бригад, інших підрозділів ЗСУ, а також воїнів-добровольців. Відкриття цього пам’ятного місця відбулося під музику військового оркестру та салют зі стрілецької зброї.

Тривають навчання «Репід Трайдент-2017»

Підрозділи з різних країн світу здійснили багатокілометрові марші і приступили до тренувань в зоні своєї відповідальності. Згідно з сценарієм, українська рота РХБЗ повинна здійснити переміщення до району виконання подальшого завдання. На перешкоді став підрозділ, що імітує дії противника. Напад був швидко та ефективно відбито, але один військовослужбовець дістав умовне поранення, йому надали допомогу і евакуювали вертольотом.

http://mediarnbo.org/2017/09/20/zvedeni-dani-ato-20-veresnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества