Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 30 березня 2017

Луганський напрямок

Станично-Луганський район. Противник ввечері здійснив 2 обстріли – у с. Валуйське та райцентрі. Важке озброєння при цьому не застосовувалося.

Новоайдарський район. Після 18 години різко загострилася обстановка у Кримському. Ворог організував 4 обстріли, при чому всі – із застосуванням мінометів. При цьому було випущено понад 40 мін. Також окупанти застосовували бронетехніку.

Попаснянський район. Тут традиційно ситуація найскладніша. Між 18 та 22 годиною бойовики обстрілювали з важкого озброєння одразу кілька наших опорних пунктів. При цьому вони застосовували 120-мм міномети, гармати калібру 122 і 152 мм, а також танк. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 15 ворожих обстрілів, зокрема 8 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Світлодарська дуга. Вчора на цих рубежах сталося до 10 ворожих обстрілів, зокрема 2 мінометних.

Противник порушував режим тиші вранці, вдень і ввечері. Традиційно окупанти активізуються після заходу сонця.

Район Горлівки. Там вчора було дещо спокійніше. По одному обстрілу відбулося у Зайцевому та Верхньоторецькому. Обидва сталися між 13 та 15 годиною. Другий був мінометним.

Район Авдіївки. Тут, як і раніше, дуже неспокійно. Перший обстріл почався одразу після опівночі. Він тривав близько 30 хвилин, при цьому було випущено майже 40 мін. Вранці бойові дії продовжилися, і окупанти знову застосовували важке озброєння. А після 16 години почався потужний обстріл з боку противника, що тривав понад 7 годин 30 хвилин. Окрім безперервного вогню з легкого озброєння, по наших позиціях було випущено понад 50 мін.

Близько 19 години ворожа міна пошкодила лінію електропередач, що вчергове залишило місто без електропостачання. Крім того, зупинила роботу Донецька фільтрувальна станція. Українські військовослужбовці та військово-цивільна адміністрація вживають усіх заходів для надання гарантій безпеки ремонтникам, які зараз проводять аварійно-відновлювальні роботи пошкодженої бойовиками інфраструктури.

На сусідній позиції під Кам’янкою також сталося 2 ворожих обстріли, зокрема 1 мінометний.

Район Донецького аеропорту. В Опитному та пісках противник порушив режим тиші 5 разів. Всі ці епізоди сталися в світлу пору доби. Один з обстрілів був мінометним, ще один – снайперським.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 30 ворожих обстрілів, зокрема 10 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Мар’їнський район. Бойовики обстріляли райцентр і прилеглі позиції ЗСУ з мінометів. Це сталося ввечері, вже після заходу сонця. При цьому було випущено близько 20 мін.

Волноваський район. Окупанти неодноразово порушували режим тиші на передових позиціях ЗСУ, що розташовані на північ та схід від райцентру. Зокрема, такі збройні інциденти відбулися у Березовому, Новотроїцькому, Богданівці, Старомихайлівці та Новогригорівці. Важке озброєння при цьому не застосовувалося.

На ділянці фронту Павлопіль – Широкине, як і раніше, дуже неспокійно.

Бойовики понад 10 разів застосовували важке озброєння – танки, міномети, великокаліберну артилерію. Традиційно, найбільша кількість обстрілів сталася в Широкиному і Водяному. Українські війська ведуть інтенсивний вогонь у відповідь.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 38 ворожих обстрілів, зокрема 14 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, ще 3 – дістали поранення і травму.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих воїнів.

Співробітники СБУ здобули чергові докази російської агресії проти України

Цього разу поблизу одного з опорних пунктів ЗСУ на Донеччині правоохоронці знайшли реактивний піхотний вогнемет «Шмель» російського виробництва.

Також у районі села Нетайлове Ясинуватського району Донецької області в одному з приватних ставків співробітники спецслужби вилучили 41 артилерійський снаряд калібру 152 мм. Маркування боєприпасів також свідчить про те, що вони вироблені в Росії.

У Чернівцях СБУ припинила діяльність антиукраїнської організації

Засновники т.зв. «організації з захисту прав національних меншин» за гроші російських кураторів проводили антиукраїнську пропаганду. Зокрема, її керівники популяризували ідеї так званого «галицького сепаратизму», поширювали матеріали із закликами до економічного та політичного відокремлення західноукраїнських областей, оприлюднювали у ЗМІ авторські статті на підтримку НЗФ «ДНР» та «ЛНР», а також агресивної російської зовнішньої політики.

Правоохоронці Краматорська затримали члена бандформування «Союз ветеранів Донбасу «Беркут»

В минулому чоловік працював в обласному управлінні міліції, і з 1995 році перебував на пенсії. Наприкінці липня 2014 він отримав пропозицію стати до роботи у так званому «відділі дізнання» у складі карально-репресивних структур окупаційної адміністрації.

Фігурант справи погодився, отримавши окремий кабінет, в якому він здійснював «перевірку» громадян, яких бойовики звинувачували у вчиненні адміністративних та кримінальних правопорушень. За словами колишнього члена НЗФ, співробітники так званих «органів дізнання» били та катували затриманих громадян.

Також вчора у Дружківці поліція затримала місцевого мешканця, що в 2014 році був членом НЗФ і чергував на блокпосту.

За минулу добу в Донецькій області від необережного поводження з боєприпасами 3 людини загинули, ще 2 отримали поранення

Вчора в Мирнограді в приватному будинку стався вибух, внаслідок якого загинуло двоє чоловіків. Встановлено, що власник будівлі та його гість намагались розібрати боєприпас. Під час огляду будівлі правоохоронці виявили запал від гранати, а на кухні – ще одну гранату.

У Часовому Ярі чоловік став розбирати знайдений постріл від РПГ прямо біля житлових будинків. Він загинув на місці, але, на щастя, більше постраждалих немає.

Ще один інцидент стався у селищі Луганське Бахмутського району. Двоє чоловіків в стані алкогольного сп’яніння вирішили позмагатись в метанні бойових гранат. В результаті, обоє отримали поранення.

Закликаємо всіх дотримуватись правил безпеки у випадку знаходження боєприпасу.

Днями Бахмутський міський суд засудив до 4 років і 6 місяців ув’язнення мешканку селища Миронівський Бахмутського району Донеччини, яка була коригувальницею вогню артилеристів російсько-окупаційних військ. Встановлено, що 45-річна жінка з травня 2015 року систематично збирала для бойовиків інформацію про місця дислокації й переміщення особового складу, військової техніки сил АТО і передавала все це на окуповану територію. На основі цих даних НЗФ систематично проводили обстріли позицій ЗСУ на світлодарській дузі.

У Слов’янську працівники поліції вилучили у водія мікроавтобуса майже 150 набоїв різних калібрів, що були сховані під переднім пасажирським кріслом

Також вчора до Слов’янського відділу міліції надійшло два повідомлення про виявлення вибухонебезпечних предметів. Сторож котельні знайшов у землі поглиблення в 20-30 см, в якому знаходилися 3 боєприпаси для підствольного гранатомета. Також інший місцевий мешканець повідомив правоохоронців про «розтяжку» з протитанковою міною, яку він побачив на околицях міста. Обидві знахідки були оперативно знешкоджені фахівцями ДСНС. Загрози життю та здоров’ю громадян немає.

На Чернігівщині відбулися заняття з керівним складом військових частин на тему укриття особового складу в районі бойових дій, а також знешкодження вибухонебезпечних предметів

Присутнім продемонстрували конструкції бліндажів, а також нові зразки технічного обладнання на озброєнні ЗСУ, що призначені для своєчасного виявлення та знешкодження мін і снарядів. Також на заняттях розглядався порядок заправки техніки в польових умовах під час здійснення маршу.

http://mediarnbo.org/2017/03/30/zvedeni-dani-ato-30-bereznya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества