"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> Зведені дані АТО
Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 3 березня 2017

Луганський напрямок

Бойова активність ворога розпочалася зі сходом сонця, коли у Катеринівці Попаснянського району ворог застосував міномети. Далі впродовж доби ворожі обстріли сил АТО у цьому районі тривали з перервами до самої опівночі, під час яких сили окупанта масовано проводили мінометні обстріли. За підрахунками Генштабу, вчора у Попаснянському районі по українських позиціях противник випустив понад 120 мін. У результаті обстрілів Попасної було пошкоджено будівлю насосної станції, слюсарної майстерні та водогони, що обслуговують місто з околицями.

За фактами, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Андрій Лисенко, противник продовжив активно застосовувати важке озброєння і у Новоайдарському районі. Так, вчора майже 100 мінометних мін впало на наші позиції у Кримському під час двох атак противника – вранці та перед заходом сонця. Також один мінометний обстріл сил АТО відбувся у Новотошківському. Водночас вчора вранці внаслідок ворожого обстрілу поранено мешканця м. Золоте.

У Станично-Луганському районі було майже спокійно впродовж доби – тиша була порушена ворогом лише вранці, коли бандформування провели короткотривалу збройну провокацію, обстрілявши наші позиції у с. Малинове, що на північ від райцентру.

Водночас вчора пізно ввечері окупант обстріляв наш тиловий район. Під вогонь 152-мм гармат типу «Гіацинт-Б» потрапили околиці міста Лисичанськ. Це – понад 15 км від лінії фронту. Востаннє бойові дії велися тут більше двох років тому. Бойовики випустили 18 снарядів.

За минулу добу на Луганському напрямку відбулось 27 обстрілів позицій сил АТО, зокрема 18 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Відразу після опівночі противник відкрив вогонь з озброєння на бронетехніці у Луганському, що на світлодарській дузі. Далі впродовж доби у цьому районі противник активно застосовував крупнокаліберні кулемети, а по обіді та після 20-ї години відкрив вогонь з мінометів у напрямку українських захисників у Новолуганському. Обстріли велися з південного та південно-східного напрямків. Насамкінець минулої доби бандформування порушили тишу на світлодарській дузі після 22-ї години, використавши снайперську зброю проти сил АТО.

Основну бойову активність на горлівському периметрі бандформування проявляли на півночі – у Зайцевому та Майорську, де вдень епізодично провокували наших військових зі стрілецької зброї, а після заходу сонця випустили 5 мін у напрямку Зайцевого. Також противник порушив режим тиші на півдні периметру – у Новгородському зафіксовано обстріл снайпера, а у Верхньоторецькому за добу бойовики випустили більше 15 мінометних мін.

Обстріли ворогом Авдіївки та околиць тривали з невеликими перервами з самого світанку до пізнього вечора

Противник утримався від використання гаубиць, натомість широко обстрілював наші позиції з танків та мінометів. Нерідко снаряди противника потрапляли і у міську забудову, чим спричинені нові руйнування.

Пошкоджено щонайменше 9 житлових будинків (як приватних, так і багатоповерхових), дитячий садок, ресторан, 2 приватних автомобіля. Один з будинків повністю зруйновано. В цих будинках залишилося небагато людей, оскільки цивільні виїжджають зі східної Авдіївки, яка прилягає до зони бойових дій. У результаті обстрілу пошкоджено фасад школи.

На щастя, ніхто із мирних мешканців не постраждав. Поліцейські та співробітники інших служб патрулюють місто, допомагають людям, документують злочини окупантів.

Більше 200 мін та понад 80 танкових снарядів – така невтішна статистика випущених ворогом боєприпасів у напрямку Авдіївки минулої доби. Також у Кам’янці активним був ворожий снайпер.

У районі Донецького летовища тривали бойові дії низької інтенсивності. Там, а також у сусідньому з аеропортом Невельському, російсько-окупаційні війська широко застосовували легке озброєння.

За минулу добу на Донецькому напрямку відбулось 30 обстрілів з боку бойовиків, зокрема 13 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

У Мар’їнському районі вранці була зафіксована одна ворожа збройна провокація, вдень тамтешні позиції сил АТО обстріляв снайпер противника, а після заходу сонця бойовики випустили 5 мін у напрямку захисників Красногорівки. Далі на південь бойовики порушили режим тиші у Старогнатівці, де тричі впродовж доби вдавалися до збройних провокацій.

Також підбито підсумки жорстоких позавчорашніх ворожих обстрілів у Мар’їнському районі

У Красногорівці під час обстрілу з боку НЗФ поранено 70-річну жінку, зруйновано дах у житловому будинку по вул. 8 березня та пошкоджено залізничні рейки біля станції Красногорівка. З 2014 року руху тут немає. В Мар’їнці частково зникло світло, серйозно пошкоджено щонайменше 5 будинків – вибиті вікна, пошкоджені дахи та стіни. В одному з будинків довелося гасити пожежу. Також постраждав дитячий садок, який зараз не працює.

Основна бойова активність ворога на Маріупольському напрямку припадає, як і раніше, на південну частину напрямку – від Чермалика до Широкиного. На цих рубежах важке озброєння – а саме міномети, артилерія та танки – противник застосовував цілодобово. Особливо неспокійно вчора було на самому півдні – у Широкиному, де після обіду впродовж трьох з половиною годин противник випустив більше сотні боєприпасів до важкого озброєння.

За минулу добу на Маріупольському напрямку відбулось 59 обстрілів з боку ворога, зокрема 12 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 22 отримали поранення і травми.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Поліцейські провели обшук у Краматорську

У сараї на горищі було знайдено гранатомет РПГ-22. Власник будинку підозрюється у співпраці з НЗФ і переховується на окупованій території.

Військовослужбовці 2-ї Галицької бригади НГУ провели тренування екіпажів БТР

Гвардійці прибули на місце проведення навчань, спорядили озброєння бронемашин, прослухали інструктаж та виконали стрільби. Особлива увага приділялася покращенню взаєморозуміння всередині кожного екіпажу.

Підрозділи оперативного командування «Захід» взяли участь в танкових навчаннях

На Рівненському полігоні військовослужбовці тренувались стріляти з озброєння танків на ходу. Мішені також активно переміщались, що створювало обстановку наближену до бойової.

Також на Рівненщині тривають тактичні навчання підрозділів протиповітряної оборони

Під час дводенних батальйонних тактичних навчань однин з підрозділів радіотехнічних військ повітряного командування «Захід» відпрацьовували дії при повітряному ударі з боку противника.

Льотчики військово-транспортної авіації та військовослужбовці Сил спеціальних операцій взяли участь у спільних навчаннях

На Вінниччині сім екіпажів провели ряд навчальних польотів, під час яких льотчики відпрацьовували навички пілотування і навігації. Разом з ними 60 спецпризначенців здійснили планові навчально-тренувальні стрибки з парашутом з висоти 500 метрів в умовний тил противника. Зокрема, десантування здійснювалось з двох літаків Ан-26 одночасно.

На Львівщині вихованці Національної академії сухопутних військ беруть участь у польових навчаннях

Курсанти, які менш ніж за місяць поповнять офіцерські лави ЗСУ, вдосконалюють свої теоретичні знання на практиці у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

Майбутні офіцери відточують навички стрільби, керування бойовими машинами та управління підрозділами.

Кінологи НГУ провели тренування із пошуку та затримання порушників поблизу Южно-Української АЕС

Мета заняття – перевірка службових собак. Отримавши інформацію про виявлення диверсанта біля стратегічного об’єкта, кінолог разом із собакою розпочали пошукові заходи: спочатку по слідах порушника були виявлені його особисті речі, а згодом порушник був затриманий.

http://mediarnbo.org/2017/03/02/zvedeni-dani-ato-03-bereznya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества