Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 28 липня

Lysenko-7

Луганський напрямок

Тут поновилися активні бойові дії, причому одразу по всьому фронту. Зокрема, біля с. Лопаскине (район Щастя) окупанти більше неодноразово стріляли з гранатометів, причому як вдень, так і вночі. Дещо західніше, біля окупованого Слов’яносербська, противник одночасно обстріляв одразу дві наших позиції з мінометів. Дуже неспокійно вчора було під Попасною, де ворог також застосовував міномети, причому тут обстріли були найбільш потужними та тривалими. Саме тому на цих рубежах сили АТО відкривали вогонь у відповідь.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку відбулося 18 ворожих обстрілів, зокрема 6 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Як і раніше, головною «гарячою точкою» залишається авдіївська промзона. Минулої доби тут відбулася низка потужних мінометних обстрілів. За підрахунками штабу, по наших позиціях було випущено близько сотні мін. Також на цих рубежах відбулося бойове зіткнення сил АТО з противником.

Бій тривав одну годину і завершився для нас вдало: ворог не пройшов.

Проте противник планує інтенсифікацію боїв на цій ділянці фронту. За інформацією розвідки, командування ворога перекинуло на передову 152-мм гармати Д-20. Це стара, але достатньо ефективна радянська зброя родом з 50-х років ХХ ст. з прицільною дальність стрільби понад 17 км.

Окрім цього, противник епізодично порушував режим тиші на світлодарській дузі та під Горлівкою, проте там обстановка значно спокійніша. Південніше Авдіївки вчора було абсолютно тихо.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося бойове зіткнення та 15 ворожих обстрілів, зокрема 3 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Інтенсивність бойових дій значно знизилася. Втім, противник як і раніше, застосовує важке озброєння: у Старогнатівці окупанти стріляли з танка, а в Мар’їнці – з міномета. Окрім цього, ворог порушував режим тиші у Водяному та Широкиному. Здебільшого бойові дії велися у темну пору доби. Всього минулої доби на Маріупольському напрямку відбулося 10 ворожих, обстрілів, зокрема 2 – з важкого озброєння.

Противник продовжує вести повітряну розвідку.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, на Донецькому та Маріупольському напрямках вчора окупанти організували 2 польоти БПЛА. У районі окупованого Стаханова підтверджено перебування російського мобільного комплексу  радіоконтролю «Свєт-КУ».

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 1 – отримав поранення.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Втрати противника

Вчора 2 окупантів загинули, 4 – отримали поранення. Втрати понесли «3-я», «7-я бригади», «11-й полк» російсько-окупаційних військ.

Вчора під час раптової перевірки особового складу так званої «4-ї  окремої мотострілецької бригади» (Алчевськ) 46 бойовиків не з’явилися. Зазначимо, що більшість з них раніше подали  рапорти на дострокове розірвання контрактів, але вони залишились без розгляду командування.

Інформація ГУР МОУ

З Росії прибуло чергове підкріплення для бойовиків. Через Дмитрівку, що на українсько-російському кордоні, у напрямку Донецька прослідувала колона військової техніки  (установки «Град», бронеавтомобілі та вантажівки). На станцію Ровеньки доставлені 5 цистерн з паливно-мастильними матеріалами. В м. Свердловськ Луганської області прибув  залізничний ешелон з танком Т-64, 3 установками  «Град» та 2 вагонами зі снарядами до 122-мм та 152-мм артилерії.

Служба безпеки України знайшла чергову схованку зі зброєю у передмісті Дніпра

Правоохоронці вилучили 12 гранатометів різних модифікацій, 5 пострілів та порохових зарядів до них, 26 гранат, 2 протитанкові міни, 75 підствольних гранатометів з 18 пострілами до них та більш, ніж 2 ящики з набоями.

Ще один бойовик повернувся додому, погодившись співпрацювати з СБУ в рамках програми «На тебе чекають вдома!»

У квітні 2015 року 25-річний мешканець Луганська влаштувався до бандформування «ЛНР» на посаду податкового інспектора. Він на власні очі побачив, як бойовики залякували підприємців, щоб змусити їх платити данину. Чоловік добровільно покинув НЗФ і тепер співпрацює з українськими правоохоронними органами.

До суду вже надійшло клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності. Загалом програмою СБУ вже успішно скористалися 76 осіб.

Збройні Сили України продовжують бойовий вишкіл підрозділів

На Рівненщині тривають навчання інженерних військ. Військовослужбовці здійснили марш протяжністю близько 150 км, провели інженерну розвідку місцевості та встановили 45-метровий дерев’яний міст в районі села Єльне.

Тривають багатонаціональні навчання «Сі Бриз-2016»

Розпочалася ключова фаза, коли задіяні всі військові компоненти: морський, береговий та авіаційний. Тактичні групи кораблів контролювали рух цивільних суден, захищали від нападів малі швидкохідні катери, здійснили артилерійські стрільби і висадили десант. Морпіхи та спецпризначенці армій України, США, Молдови та Грузії десантувалися як з моря, так і з повітря.  Крім того, залучена авіація виконували роль прикриття військових, що діяли на березі та проводила медичну евакуацію поранених.

11 12 13 14 15 16 17 18 19 19-1 19-2 19-3 19-4 19-5 19-6 19-7 19-8 19-9 19-10 19-11 19-12 19-13 19-14 19-15 19-16 19-17 19-18

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2016/07/28/zvedeni-dani-ato-28-lipnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества