Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 17 липня

Motuzyanik-12

Луганський напрямок

Бойовики активно залучають міномети калібром 82 та 120 мм в районі Новозванівки, Новоолександрівки та Старого Айдару. Переважна більшість цих обстрілів складала від двох до восьми мін, що можуть здійснюватися з мобільних установок, так званих «блукаючих мінометів», які бандформування використовують, щоб спровокувати ескалацію конфлікту, обстрілюючи позицій сил АТО і прифронтові ділянки тимчасово окупованих територій.

За фактами, про які розповів сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, крім того, у зазначених районах бандформування також відкривають вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів. Ще одна збройна провокація відбулася біля села Лопаскіне.

Усього на Луганському напрямку відбулося 9 обстрілів, 7 з них були мінометними.

Донецький напрямок

Найбільшими «гарячими точками» залишаються авдіївська промзона та район Зайцевого. Під час боїв у Авдіївці, окупанти здійснили один артилерійський обстріл та чотири рази стріляли з мінометів. Також використовуються гранатомети різних модифікацій.

Неспокійно і в прилеглих селищах Піски й Опитне, де бойовики застосували БМП та міномет. Ще один мінометний обстріл відбувся біля Шахти «Бутівка».

Біля Зайцевого незаконні збройні формування відкривали вогонь як вдень, так і вночі. Здебільшого бойовики стріляли з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а ввечері вступили в хід БМП та міномети.

Натомість кількість обстрілів поблизу селища Луганське, що на світлодарській дузі, зменшилася. На цій ділянці важке озброєння не застосовувалося.

На півдні Донецького напрямку бойовики застосували міномети у темну пору добу у села Невельське, а біля Красногорівки ворог стріляв із зенітної установки.

Усього на Донецькому напрямку відбулося 31 обстріл, з них 11 з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Обстріли не вщухають по всій лінії зіткнення. Особливо неспокійно поблизу Широкиного, де протягом доби російсько-терористичні війська стріляли з усіх видів озброєння, крім артилерії та ракетних установок. Натомість артилерія застосовувалася біля Павлополя та Водяного.

Завдяки облаштованим позиціям українських військ та своєму бойовому досвіду, внаслідок цих обстрілів ніхто не постраждав.

Також окупанти активно застосовували міномети в районах Мар’їнки, Гранітного, Гнутового, і Талаківки. Крім цього, біля Мар’їнки та Новотроїцького вели вогонь ворожі БМП.

Усього на Маріупольському напрямку відбулося 37 обстрілів, з них 14 з важкого озброєння. Також на цій ділянці українські військові зафіксували два польоти ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, троє отримали поранення під час боїв на Маріупольському напрямку. Також є уточнені дані за 15 липня. Зокрема, двоє військовослужбовців отримали контузію під час бойового зіткнення з ворогом біля Мар’їнки. Наразі обидва воїни знаходяться у лікарні міста Курахове. Їхній стан здоров’я – задовільний.

Втрати противника

Вчора 2 окупантів загинули, 3 – отримали поранення. Втрати понесли так звані «7-а бригада», «3-я бригада», «9-й полку» російсько-окупаційних військ.

Відомі персональні дані одного зі знищених окупантів: це командир розрахунку гаубичної артилерійської батареї зі складу так званої «3-ї окремої мотострілецької бригади» 33-річний Олександр Віхляєв.

За інформацією ГУР МОУ, з Росії прибуло чергове підкріплення для бойовиків. На станцію Ровеньки приїхали три залізничні цистерни з паливно-мастильними матеріалами, а до Сніжного привезли п’ять БМП.

Тривають негаразди у з’єднаннях противника

Зокрема, бойовики з так званої «3-ї бригади», які перебувають на передових позиціях, висловили відверте невдоволення регулярними поборами з боку командування і відмовилися здавати «на представницькі заходи» по 3 тисячі російських рублів щомісяця. Командування бригади залишило «неслухняний» загін бойовиків без гарячого харчування та погрожує продовжити термін перебування на передовій;

15 липня окупанти зі складу так званої «7-ї бригади» знову відмовилися збирати кошти для лікування важкопоранених колег по брудній роботі, оскільки вважають, що цим має опікуватися командування. За відмову більшості бойовиків з цієї «бригади» здати гроші на поховання колишнього командира – полковника ЗС РФ Алєксандра Бушуєва, їх позбавили надбавок за участь у боях на передовій. Нагадуємо, російський полковник 2 тижні тому загадково загинув у глибокому тилу противника (під Харцизьком), і перед смертю мав серйозний конфлікт з начальством та підлеглими.

Лисичанський міський суд звільнив від кримінальної відповідальності колишню учасницю бандформування «ЛНР», яка скористалася Програмою СБУ «На тебе чекають вдома»

Перевірка СБУ не встановила тяжких злочинів, скоєних жінкою під час перебування у бандформуванні. Колишня учасниця дізналась про Програму у червні поточного року із місцевих ЗМІ та звернулася по допомогу до правоохоронців.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2016/07/17/zvedeni-dani-ato-17-lipnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества