Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 11 липня

Lysenko-12

Минулої доби різко зросла кількість ворожих обстрілів в усьому районі проведення АТО. За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, останнього разу така активність ворога спостерігалася у середині квітня – близько трьох місяців тому. Також слід відзначити, що значно зросла щільність вогню з боку НЗФ. Вчора більше 40 разів окупанти застосовували міномети та гармати.

Луганський напрямок

У Станиці Луганській вчора півтори години тривала перестрілка між українськими військами та окупантами. НЗФ, що контролюють високий берег Сіверського Донця, серед ночі відкрили вогонь по наших позиціях.

Також у світлу пору доби відбулося кілька ворожих провокацій у Кримському та на КПВВ «Золоте». Нагадуємо, що цей пункт перетину лінії розмежування давно не працює через протидію противника та небезпеку для цивільних.

Найбільш інтенсивні бойові дії вже традиційно тривають під Попасною. У першій половині дня противник здійснив низку неприцільних обстрілів, використовуючи гранатомети та стрілецьку зброю.

Натомість ввечері у хід пішло важке озброєння бойовиків – міномети та 122-мм гармати. По наших позиціях було випущено майже 20 мін та 44 снаряди. Вогонь вівся з боку Калинового.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку відбулося 17 ворожих обстрілів, зокрема 6 – з важкого озброєння.

Після потужної артпідготовки одразу після опівночі до наших позицій у районі Троїцького висунулася ворожа ДРГ чисельністю більше 20 осіб. До нашого опорного пункту одразу ж прибуло підкріплення. У підсумку атака противника виявилася невдалою: українські війська успішно прийняли бій, змусивши окупантів відступити. Наші підрозділи у цьому бою не понесли втрат. Натомість ворожа ДРГ залишила на полі бою 3 важкопоранених, яких взяли в полон наші військовослужбовці. Відзначилися командир взводу, старший лейтенант з позивним «Дід» та кулеметник, солдат з позивним «Гриша».

Один із полонених окупантів, 39-річний снайпер Натан Цакіров, невдовзі помер.

У нього вилучено російський паспорт та військовий квиток. Судячи з документів, росіянин приїхав воювати на Донбас з сибірського міста Омськ.

Двох інших окупантів доставлено до лікарні, де їм надають необхідну медичну допомогу. Зі слів полонених, вони перебувають на серйозних посадах в російсько-окупаційних військах – командир взводу та командир роти.

Донецький напрямок

Вчора зафіксовано 2 потужних артилерійських обстріли з боку НЗФ. Обидва відбулися на південний захід від Горлівки – у Новгородському та Миколаївці Другій. По наших позиціях випущено понад 70 снарядів. Стрільба велася зі 122-мм та 152-мм артустановок.

Міномети окупанти застосовують набагато активніше: стрільба ведеться практично цілодобово. Спокійних ділянок на фронті немає. Особливо «гаряче» на світлодарській дузі, по всьому периметру окупованої Горлівки, в авдіївській промзоні, на ділянці фронту Опитне – Красногорівка. Зазвичай обстріл тримає не менше 10-15 хвилин і ведеться з відстані до 5 км.

На всіх рубежах оборони українські війська відкривали вогонь у відповідь.

Всього на Донецькому напрямку вчора відбулося 48 ворожих обстрілів, зокрема 23 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Масштабні бойові дії тривають по всій лінії розмежування, за винятком передмість Докучаєвська. І вдень, і вночі, противник застосовував міномети, випустивши по наших позиціях не менше 160 мін.

Також у Мар’їнці, Талаківці та Широкиному активізувалися ворожі снайпери, які протягом багатьох годин «полюють» на наших військових. Сили АТО одразу ж відкривали вогонь у відповідь. На відміну від минулих днів, окупанти активно порушують режим тиші у світлу пору доби.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку відбулося 29 ворожих обстрілів, зокрема 12 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 10 – отримали поранення. Також ще 2 військовослужбовців отримали контузію. Окрім цього, ще 1 військовослужбовець був важко поранений внаслідок підриву на вибуховому пристрої у ближньому тилу наших військ.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Втрати противника

Минулої доби 3 окупантів загинули, ще 8 – отримали поранення. Втрати понесли так звані «3-я бригада» (Горлівка), «9-й полк», «7-а бригада» (Дебальцеве) російсько-окупаційних військ.

Інформація ГУР МОУ

З Росії прибуло чергове підкріплення для бойовиків. Зокрема, у Донецьк переміщено підрозділ зі складу 22-ї окремої  бригади спецпризначення ЗС РФ (місце постійної дислокації – Стєпной, Ростовська область). Ці сили будуть задіяні для ведення диверсійно-розвідувальної роботи у районі Мар’їнки.

Також на станцію Ровеньки з Росії прибули 12 цистерн з паливно-мастильними матеріалами.

СБУ підтвердила інформацію ГУР МОУ, що окупанти активно залучають до лав НЗФ небезпечних рецидивістів

Оперативники затримали колишнього засудженого українця, який відбував покарання у Єнакіївській колонії. Він розповів, що російсько-окупаційні війська поповнюють свої лави за рахунок злочинців. За його словами, керівництво колонії за гроші вже звільнило майже 80% рецидивістів.

Нагадуємо, що саме так командування противника поповнює лави так званого «9-го полку», який несе колосальні втрати в боях на Маріупольському напрямку.

Українські військовослужбовці поліпшують свої бойові навички

Курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації беруть участь у  польових зборах. Молоді вояки візьмуть участь у заняттях з радіаційного, хімічного та біологічного захисту, займатимуться інженерною, топографічною і вогневою підготовкою. Крім того, курсанти приділяють особливу увагу обладнанню, обороні та маскуванню пунктів зв’язку.

Також вчора завершилися тритижневі курси підготовки десантників за участі інструкторів ЗС Великої Британії.

Військові поетапно впроваджують методики армій країн-членів НАТО, щоб досягти повної сумісності ЗСУ з силами Альянсу. Цього липня відзначається перша річниця співпраці з Британією у новоствореному навчальному центрі.  Протягом року декілька сотень десантників пройшли навчальні курси.

Українські військовослужбовці допомагають мешканцям Краматорська

На головній площі міста відбувся захід «Армія – дітям», де наші військові показали місцевій малечі бойові машини та взяли участь у конкурсі дитячого малюнка.

Вчора у Краматорську відкрився Об’єднаний центр цивільно-військового співробітництва Штабу АТО

На відкритті були представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ЮНІСЕФ та гуманітарної організації з розмінування «Хело Траст». Центр дозволить ефективніше допомагати мирним мешканцям та доставляти гуманітарну допомогу у прифронтові міста та села.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2016/07/11/zvedeni-dani-ato-11-lipnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества