Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані Інформаційно-аналітичного центру на 30 травня 2015

Лысенко-АКЦ-14

Ситуація в зоні проведення АТО зберігає стабільно високий рівень напруги. Незаконні збройні формування продовжують передислокацію техніки, зокрема артилерійської, для посилення обстрілів позицій українських військових. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Як і в попередні дні, бойовики здебільшого використовують міномети, гранатомети та стрілецьку зброю, в тому числі і снайперську. При цьому вони також застосовують заборонене за Мінськими угодами озброєння. Зокрема, за минулу добу було зафіксовано 7 обстрілів з 120-мм міномету та 5 обстрілів з артилерії калібру 122 мм. Двічі російські найманці використовували танки. Українські військові на провокації противника давали адекватну відповідь, змушуючи його припинити вогонь.

Найважчою є ситуація на Донецькому напрямку. Велика кількість обстрілів із різних видів зброї зафіксована поблизу Донецького аеропорта, на околицях Горлівки, а також на південний захід від міста Донецьк. За минулу добу тут також відбулось два бойових зіткнення. Поблизу с. Широка Балка Дебальцівської міської ради бойовики з гранатометів обстріляли спостережний пункт сил АТО та атакували його. Інший бій стався поблизу Красногорівки. Бій з диверсійно-розвідувальною групою противника тривав кілька годин. Українські військові в обох випадках дали потужну відсіч ворогу, змусивши його відступити із втратами.

На Луганському напрямку інциденти порушення перемир’я з боку бандформувань зафіксовані в трьох населених пунктах – Станиці Луганській, Щасті та Трьохізбенці.

На Маріупольському напрямку протягом минулої доби інтенсивність обстрілів з боку бойовиків знизилась. В селищі Широкине після шостої години вечора незаконні збройні формування 4 рази порушили режим перемир’я, застосовуючи артилерію, міномети та стрілецьку зброю.

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув, 4 отримали поранення.

Бойовики так званої «ДНР» залучають до злочинної діяльності дітей

Про це йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за 28 травня. В Макіївці спостерігачі помітили дитину віком 12-14 років, одягнуту у камуфляжну форму та з автоматом в руках. Хлопець охороняв один із блокпостів на виїзді з міста.

Українські спецслужби затримують бандитів та членів незаконних збройних формувань

Контррозвідники Служби безпеки України спільно з спецслужбами Республіки Молдова затримали бойовика-артилериста, члена бандформування «Сомалі» на прізвисько «Академік». Бойовик прибув до Кишинева літаком. Затриманий влітку минулого року пройшов спеціальну військову підготовку на території одного з полігонів у районі м. Макіївка Донецької області під керівництвом кадрових військовослужбовців ГРУ Генштабу Збройних сил РФ. З серпня 2014 до травня 2015 року «Академік» був командиром артбатареї бойовиків, і безпосередньо проводив обстріли та координацію вогню по позиціях сил антитерористичної операції, які дислокувались в районах Донецького аеропорту, Сніжного, Іловайська, Дебальцевого та Авдіївки.

Під час обшуку співробітники спецслужб вилучили в затриманого численні документи, що підтверджують приналежність до бандформування «ДНР» за підписом його ватажка – Михайла Толстих на прізвисько «Гіві». Також «Академік» захопив з собою кілька комплектів військової форми з російсько-терористичними шевронами, військові карти, електронні носії з цінною інформацією. Затриманого бойовика вже доставлено в Україну.

15 11 12 13 14

Ще одного бойовика так званої «ДНР» затримано у Харківській області при спробі втекти до Російської Федерації. Затриманий назвався співробітником злочинної організації «Міністерство державної безпеки ДНР». Встановлено, що він пройшов підготовку у лавах бойовиків, зі зброєю у руках охороняв адміністративні будівлі у Донецьку, пропагував ідеї сепаратизму. Йому вже оголошено про підозру у скоєнні злочину.

23 21 22

У Дніпропетровську СБУ затримала чотирьох зловмисників, які готували фізичну розправу над військовими та волонтерами. Встановлено, що терористичну групу очолював 39-річний співробітник однієї з приватних охоронних структур Дніпропетровська на прізвисько «Мауглі». Серед інших затриманих зловмисників – члени «Союзу радянських офіцерів» − колишній спецпризначенець та керівник федерації карате. Зв’язковим диверсантів був член бандформування «ЛНР», який прибув до Дніпропетровська у лютому під виглядом переселенця.

34 31 32 33

Терористична група отримала від бойовиків на прізвиська «Саід» і «Остап» список людей, яких вони планували вбити та інструкції для вчинення терактів в обласному центрі. У ході обшуків помешкань зловмисників правоохоронці вилучили 5 гранат, вогнепальну зброю з набоями та інші докази зв’язку банди з НЗФ «ЛНР».

До Вашої уваги – відео з зізнаннями затриманих.

В Авдіївці українські правоохоронці вилучили 2 підпільних «арсенали»

У будинку та на подвір’ї 55-річного чоловіка працівники місцевого карного розшуку виявили 4 гранатомети РПГ різних модифікацій, 5 гранат Ф-1 та 3 гранати РГД з запалами, більше 150 набоїв до автоматичної зброї та 38 мішків з артилерійським порохом. За словами чоловіка, все це він зібрав у минулому році: бойовики під час відступу, кинули багато зброї і боєприпасів в посадках та інших місцях. «Зброяр» зберігав арсенал в якості колекції, однак, відповідно до закону, за це діяння передбачена кримінальна відповідальність.

45 41 42 43 44

Аналогічне покарання належить понести і 43-річному місцевому мешканцю, у якого вилучили схожу колекцію «небезпечних іграшок». У своєму гаражі чоловік незаконно зберігав 6 бойових гранат з запалами, помпову рушницю з набоями, компоненти артилерійського пострілу, а також 5 мішків з порохом.

Українські військові проводять масштабні навчання

На полігоні у Дніпропетровський області військовослужбовці окремих танкових з’єднань Збройних Сил України вдосконалюють майстерність у володінні новітніми вітчизняними зразками танкового озброєння. Висококваліфіковані фахівці навчають танкові екіпажі влучній стрільбі керованими танковими ракетами «Комбат» на велику відстань. Цей зразок озброєння — нова розробка українських конструкторів, яка дозволяє гарантовано знищувати броньовані та інші цілі на відстані понад 5 тисяч метрів. Проводити навчання особового складу допомагають представники заводу-виробника.

За своїми бойовими, тактико-технічними характеристиками керована танкова ракета «Комбат» не тільки відповідає сучасним вимогам, а й є однією з кращих у своєму класі. Ця ракета значно розширює бойові можливості танка. За своїм призначенням і згідно з умовами, які перед розробником сформулювало Міністерство оборони України, вона може уражувати броньовані цілі, бетонні укріплення, вертольоти тощо.

55 51 52 53 54

У Високомобільних десантних військах Збройних Сил України тривають бригадні тактичні навчання. У заходах задіяно близько 4000 особового складу, понад 450 одиниць бронетанкової та автомобільної техніки. Також у бригадних тактичних навчаннях братимуть участь підрозділи морської піхоти ВМС, штурмова авіація, транспортні літаки ПС, вертольоти армійської авіації, інженерні підрозділи та особовий склад РХБ захисту. «Крилаті піхотинці» прибули у район зосередження, після цього розпочнеться активна фаза навчань, в ході якої відпрацьовуватиметься завдання з десантуванням та бойовою стрільбою вночі в ході виконання рейдових дій.

69-11 69-1 69-2 69-3 69-4 69-5 69-6 69-7 69-8 69-9 69-10

У Збройних Силах України вивчають досвід захисників Маріуполя

На півдні Донеччини у армійських підрозділах, залучених до виконання завдань в зоні АТО працює  Головний старшина Збройних Сил України старший прапорщик Олександр Косинський. Мета його роботи – вивчення реальної ситуації в підрозділах, узагальнення досвіду підготовки та ведення бойових дій кращих молодших командирів, надання їм методичної допомоги у роботі з особовим складом.

На роботу в кожному із підрозділів Збройних Сил України прапорщик Олександр Косинський приділяє по два-три дні, щоб досконало ознайомитися зі станом справ. Окрім цього, військовослужбовець активно вивчає службові обов’язки сержантів інших силових відомств, що беруть участь в АТО на Маріупольському напрямку. На основі цих досліджень буде розроблена нова система підготовки сержантського та старшинського складу Збройних Сил України.

74 71 72 73

Триває ротація в підрозділах українських правоохоронців

Бійці івано-франківського спецпідрозділу «Сокіл», які завжди перебувають на передовому рубежі протидії злочинності, вирушили у зону проведення антитерористичної операції. На сході країни прикарпатські «соколівці» виконуватимуть завдання відповідно до своїх функціональних обов’язків, адже вони – досвідчені бійці і здатні діяти в екстремальних умовах та з гідністю виконувати поставлені завдання щодо захисту територіальної цілісності України.

82 81

Україна пам’ятає своїх героїв.

29 травня на території Галицької бригади Національної гвардії України відбулось урочисте відкриття пам’ятника Герою України генерал-майору Сергію Петровичу Кульчицькому, який трагічно загинув торік у зоні АТО. Сьогодні ім’я мужнього генерала носить батальйон Національної гвардії, до відродження якої загиблий доклав чимало зусиль. Він загинув у небі над українським Донбасом разом з 11 бойовими побратимами – український вертоліт було збито пострілом з ворожого ПЗРК. Але пам’ять про Героя України і справжнього професіонала завжди залишиться з нами, а його місце останнього спочинку – усипане квітами.

94 91 92 93

Президент України вчора нагородив військових, що затримали російських спецпризначенців з Тольятті

100

Командир механізованої роти Юрій Бондаренко, командир розвідувального взводу розвідувальної роти Богдан Козачек та командир 92-ї окремої механізованої бригади Віктор Ніколюк були нагороджені орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Заступник командира взводу Євген Залогін, розвідник-снайпер Андрій Ольхович-Новосадюк та старший помічник гранатометника Станіслав Шляхтович були нагороджені орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Цієї ж нагороди було удостоєно і старшого водія взводу Вадима Пугачова, який загинув під час бою два тижні тому – 16 травня під Шастям.

 

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

http://mediarnbo.org/2015/05/30/zvedeni-dani-shhodo-situatsiyi-u-zoni-ato-na-30-travnya/

Музей миротворчества он-лайн

 

 

 

 

Центр миротворчества