Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНА ІНФОРМАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ РНБОУ НА 17:00 – 14 ЛИПНЯ 2014 РОКУ

Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні приблизно о 12:30 було втрачено зв’язок з літаком Збройних сил України АН-26, який виконував завдання щодо повітряно-транспортного забезпечення активної фази Антитерористичної операції. Українські військові одразу почали пошуково-рятувальну операцію. Згодом члени цього екіпажу вийшли на зв’язок. Як повідомив на вечірньому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, сьогодні Міністр оборони доповів Президенту України про те, що на щастя, екіпажу вдалося залишити підбиту машину та вистрибнути з парашутами. З’ясувалося, що літак було підбито на висоті 6500 метрів. Жоден переносний зенітно-ракетний комплекс, який є сьогодні на озброєнні у терористів,  на цій висоті не може вразити літак. Тобто АН-24 був вражений іншою більш потужною зброєю, яка була застосована вірогідно з території Російської Федерації. Наразі, виходячи з даних, переданих українськими льотчиками, розглядається дві версії: постріл було зроблено з сучасного наземного ракетно-гарматного комплексу «Панцир» або самонавідною ракетою Х-24 класу «Повітря-повітря» з російського літака, який міг бути піднятий у повітря з аеродрому Мілєрово.

Внаслідок ведення бойових дій протягом останньої доби 3 військовослужбовці ЗС України загинуло, 12 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

Президент України Петро Порошенко сьогодні провів нараду з керівниками силових відомств країни.  З метою підвищення ефективності проведення антитерористичної операції, він дав відповідні доручення розвідці, Службі безпеки та Генеральному штабу Збройних сил України. Цьому питанню буде присвячено і найближче засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Глава держави поставив перед генеральним директором державного концерну Укроборонпром Романом Романовим завдання щодо підвищення ефективності бойових дій і вже за тиждень покращити стан справ із забезпеченням зброєю військових у зоні АТО.

Президент України звернув увагу начальника генштабу та міністра внутрішніх справ на те, що населені пункти , які звільняються від бойовиків, мають негайно отримувати цивільну владу, яка здатна піклуватись про населення, відновлювати інфраструктуру, налагоджувати мирне життя і забезпечувати соціальні виплати. 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На території, де припинилися бойові дії, проводиться системна робота з відновлення життєдіяльності населених пунктів. Так, у Краматорську на вулицях міста з’явилися білборди з написом «Краматорськ – це Україна». У місті  відновлено водопостачання в будинках мікрорайону Лазурного. У Маріуполі пройшов мітинг на честь місяця з дня звільнення міста від бандформувань, під час якого учасники акції розгорнули найбільший прапор України. На мітинг прийшло понад тисячу чоловік.

У Слов’янську близько 70% споживачів електроенергії вже підключені до мережі, відновлено подачу води по дев’ятому водоводі в Червоний Молочар і Черевковку. Запрацювали пасажирські перевезення у віддалених селищах Цілинному і Соболівці. Мешканці міста продовжують прибирати завали і блокпости з вулиць міста. Усім нужденним надається гуманітарна допомога.

У населених пунктах Сіверськ, Новоукраїнський  Артемівського району відновлюють лінії електропередач та автобусного сполучення, підвозять питну воду.

У Слов’янському районі налагоджується система життєзабезпечення. Зокрема, у половині мікрорайонів міста Слов’янськ відновлено електропостачання – у 14 районах, а також міста Миколаївка та села Високоівановка, частково – в мікрорайоні Цілинний і в центрі Слов’янська. Це становить понад 70% від загальної кількості того, що необхідно відновити. Відновлена ​​робота насосних станцій № 1 та № 2 комунального підприємства «Вода Донбасу», які почали подачу води в магістральну систему водопостачання, відновлено водопостачання двох мікрорайонів Слов’янська і частково – центру міста.

Піротехнічні підрозділи  державної служби з надзвичайних ситуації з 6 по 13 липня в Слов’янську та Слов’янському районі знешкодили 408 одиниць боєприпасів, з яких 307 мінометних мін та 100 артилерійських снарядів, а також 2268 інших вибухонебезпечних предметів.

Українські сапери обстежили 15 автомобільних мостів і перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів ряд адміністративних споруд та інших будівель, зокрема, 12 за останню добу, серед яких 4 будівлі Слов’янської ТЕЦ і дитячий притулок “Вітрила надії”.

За останній тиждень українські військові розвантажили понад 140 тонн гуманітарної допомоги.

http://mediarnbo.org/?p=1847

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества