UkrMil
 

Военные пенсионеры. Статьи

Особиста думка: Чому влада ховає проект нового Закону про пенсії військовим

Грудень 19, 2017

Практика діючої влади по “втриманню” від протестів півмільйона пенсіонерів силових структур шляхом постійних переносів та відстрочок розгляду нібито революційного проекту закону про зміни до діючого пенсійного законодавства, народила купу думок у тих самих пенсіонерів. І думки ці не про те, як влада хоче поліпшити їх життя на пенсії, а як вона намагається їх в черговий раз ошукати.

Про це, на жаль каже досвіт пенсіонерів, які за роки незалежності бачили тільки намагання можновладців їх ошукати, але ніяк не покращити їх життя.

Багато хто з нас має за своїми плечима по 2-3 вищих освіти, досвід 20-30 років служби. Багато хто з нас займав високі посади у різних організаційних структурах Збройних Сил. Тому ті можновладці, особливо з числа звільнених на початку 90-х за непотрібністю новоспечених лейтенантів, нехай не думають, що в них вийде нас обдурити, як вони обдурили мільйони пенсіонерів з нібито проведеною реформою пенсійної системи у жовтні цього року.

Формальна логіка дій влади показує нам, що коли вони знаходять шляхи для вирішення тієї чи іншої проблеми, то вони про це завчасно та голосно волають на всіх кутах та з всіх телеканалів. Пам’ятаєте, як зовсім недавно пан Рева сумлінно пояснював складові їх пенсійної реформи на кожному телеканалі, на всіх більш-менш популярних інформаційних сайтах в Інтернеті, на сторінках газет, по радіо. Нехай ця реформа задовольнила далеко не всіх. Але її проект був відкритий для вивчення та обговорення, та врешті решт хоч трохи, але все ж поліпшила фінансовий стан майже всіх пенсіонерів. Це ж їх і підкупило!

Головної мети було досягнуто: без підвищення пенсійного віку, через збільшення страхового стажу, що потрібен для нарахування хоча б мінімальної пенсії з 15 до 30-35 років, були створені умови, при яких майже всі потенційні пенсіонери вимушені будуть працювати і до 63, і до 65 років. МВФ може бути задоволений: його вимога про підвищення пенсійного віку виконана!

І народ це проковтнув. Бо тих, хто вже на пенсії, це не торкнулося. Молодь, яка зараз працює за “конверт”, про свою пенсію навіть і не думає. А люди, яким зараз від 40 до 50 років, і які є саме тими, на кому будуть скорочувати дефіцит пенсійного фонду, заклопотані проблема виживання та навчанням дітей та в своїй масі нездатні на протести.

Тут можновладці брутально використали притаманну нашому народу рису характеру, про яку є прислів’я: “Поки грім не загуркотить, мужик не перехреститься”. І ось коли він для 40-50 річних українців почне гуркотіти, тоді вони і почнуть відкривати очі на ці ганебні дії влади. Но тоді при ній вже будуть інші реформатори, а не ті, які провели цю реформу.

З пенсіями військових справа складається інакше. Прийнявши 30 серпня постанову №704, якою внесено зміни у порядку обрахування грошового забезпечення військовослужбовців, влада проанонсувала прийняття нового закону по пенсіям для військових до 1 листопада.

Чому постало питання про новий закон? Бо по діючому закону з прийняттям цієї постанови з 1 січня 2018 року пенсії військовим треба було б збільшити у 2,5-5 рази!

Приклад: капітан 1 рангу ВМС України, заступник командира бригади, 29 років вислуги, з них 25 – календарних. Зараз пенсія – 3049 грн. З урахуванням змін у розмірах посадового окладу (6560 грн.), військового звання (1480 грн.), надбавки за вислугу років (50% – 4020 грн.), таємності та премії (по 10% посадового окладу або двічі по 656 грн.) та надбавки за особливі умови служби (50% або 4020 грн.) розмір грошового утримання становить біля 17400 грн. По діючому закону за 29 років вислуги положена пенсія у 77% від розміру грошового забезпечення. Це становить біля 13400 грн. Або збільшення у 4,4 рази!

Такі пенсії, зрозуміло будуть не у всіх військових пенсіонерів, але зростання все ж прораховується вельми суттєве. А грошей в бюджеті, як завжди на ці цілі, немає! Що робити владі у такому випадку? І не дати підвищення пенсій не можна, бо держава у стані війні, хоча і гібридної, але все ж таки війни. І військових треба також пенсією стимулювати, а не тільки платнею на службі. А дати стільки, як виходить по діючому закону, грошей не вистачає.

Ось тут і народилася у реформаторів ідея про новий закон, який би суттєво змінив порядок обрахування пенсій військовим. Звісно, в бік зменшення розміру пенсій (обмеження бази нарахування пенсій окладами по посаді та за військове звання, та надбавкою за вислугу років) і встановлення нових правил їх отримання (по досягненню 55 річного віку, або 60 річного загальнодержавного віку, або ще інший варіант). Але загальна лінія на збільшення строків служби (того ж страхового стажу, як у цивільних) простежується і тут.

Але в ситуації з військовими пенсіонерами є особливість. Основні витрати на збільшення пенсій припадають саме на тих, хто вже є пенсіонерами. А кількість майбутніх пенсіонерів у погонах, з поглядом на кількість нашого війська і склад його діючого офіцерського корпусу та прапорщиків, не буде для бюджету критичним. А ось півмільйона дійсних пенсіонерів – то вже проблема. Ось і надумали наші “реформатори” обрізати пенсії саме для них шляхом прийняття нового закону. Не зрозуміло, як воно таке може бути з точки зору загально визнаних норм законодавства (закон зворотної сили не має), але в нашій країні в останні роки може бути все…

Новий закон в Мінсоцполітики напрацювали, але розуміючи, що пенсіонери, м’яко кажучи, не будуть від нього в захваті, вирішили розподілити відповідальність за непопулярні кроки з Радою національної безпеки та оборони. Бо якщо б у проекті все було так добре, як про це говорить пан Рева та його шеф по Кабміну, лаври за новації вони точно б привласнили собі. А от відповідальність за прийняття непопулярних рішень вирішили розмазати рівним шаром між всіма членами РНБО.

А щоб навіть поява проекту закону не викликала протести людей в погонах напередодні всіх різдвяно-новорічних свят, його заховали від громадськості в сейфах РНБО. Узгоджувальна рада Верховної Ради України, що відбулася 17 грудня, не внесла до порядку денного останнього робочого тижня нардепів ніякого проекту закону про пенсії. Тобто в цьому році ніякого рішення про пенсії для військових Верховна Рада не ухвалить!

А пенсії за січень, які військові отримають перед новорічними святами (як це було у минулому році) будуть старими, тобто знову жебрацькими.

Невдоволення пенсіонерів-силовиків зростає. На 20 грудня призначені нові акції протесту проти затягування прийняття анонсованого владою закону про пенсії військовим. Все гучнішим становляться вимоги не приймати ніякого нового закону, а виконувати старий. Бо не може кожна влада переробляти пенсійне законодавство в сфері оборони під свої поточні інтереси.

За минулі роки нехтування владою проблем Збройних Сил та інтересів військовослужбовців привело нашу армію практично до повної руйнації. А дії, які планує влада по зміні пенсійної системи може поховати і її майбутнє разом з надіями офіцерського корпусу та тих контрактників, які вирішити пов’язати свою долю з армією, на гідну пенсію.

Віктор Васильєв, капітан 1 рангу ВМС України у відставці

http://nk-online.tv/osobista-dumka-chomu-vlada-hovaye-proekt-novogo-zakonu-pro-pensiyi-viyskovim/

Военные пенсионеры

UkrMil