Організація живлення в надзвичайній обстановці
Для споживання в надзвичайн их обста ви н ах в їжу можна викорис товува ти фрукти, овочі, картоплю, ягоди, гриби, зелень, дичину, птаха, рибу, равликів.
Для приготування супів можна використати зелені або до зрілі зерна кукурудзи, вівса, жита або пшениці.
Картоплю можна пекти на вогнищі або варити.
Для випічки хліба можна використати кукурудзу, овес, жито або пшеницю.
Для приготування кави можна використати зерна ячменю або жолуді, заздалегідь підсмаживши їх на бляшаному листі до чорно-коричневого кольору, потім розтерши і заваривши окропом.
Для заварки чаю можна використати липовий цвіт, звіробій, ягоди шипшини, ялівцю та бузини.
В якості приправ до м'яса, риби та супів можна застосовувати щавель, черемшу, молоді кульбаби, ягоди ялівцю, молоді пагони ялин.
Лісові та лугові трави можна додавати в овочі та супи. Для цієї мети використовують кропиву, щавель, чистяк весняний, подорожник, листи кульбаби, деревій звичайний.
Горох, чечевицю та квасолю перед вживанням необхідно заздалегідь замочувати.
У їжу, крім того, можна використати деревну кору, очерет, насіння хвойних дерев, молоді качани кукурудзи, різні горіхи, незрілі фрукти.
У лісі можна збирати таку ягоду як суницю, малину, ожину, чорницю.
Багато в лісах грибів.
М'ясо краще всього варити.
Рибу можна варити (не менше 15 хвилин) або смажити.
Курей та іншого птаха можна також варити, запікати в глині (шар глини 2 - 3 см ) або смажити.
Лапки жаб краще всього підсмажувати на вогнищі.
Равликів варити впродовж двох годин. Дуже багато білків в комахах.
Дрібних домашніх тварин (кішки, собаки, кролики) та зайців варити на вогнищі цілком або по частинах.
Центр миротворчества |