Вживання неякісних продуктів призводить до харчового отруєння або до гострого розладу шлунку.
Ознаки отруєння: спазматичні болі в животі, лихоманка, гострий пронос, нудота, пониження серцевої діяльності, підвищення температури.
Розлад шлунку може спричинити вживання води з талого снігу або льоду, порушення режиму харчування, наприклад, великі перерви між прийомами їжі.
Профілактика отруєння продуктами харчування. Запобігти таким захворюванням можна, якщо виконувати елементарні правила гігієни: в умовах походу не вживати варених ковбас, продуктів, незвичних на вигляд та колір, з підозрілим запахом та консерв з набухлих металевих банок.
Перша допомога. Насамперед необхідно промити шлунок потерпілого 1-1,5 літрами теплої води (можна додати декілька кристаликів марганцевокислого калію - до блідо-рожевого кольору). Промивання повторити декілька разів.
Після промивання можна випити склянку блідо-рожевого розчину марганцевокислого калію та дати таблетку тетрацикліну.
При болях у шлунку корисна гаряча грілка (нагрітий пісок, камінь) та приймання бесалолу 3 рази на день по 1 таблетці.
Філіпов З.І. Спортивний туризм. Організація і методика спортивно-туристичної роботи
http://tourlib.net/books_ukr/filipov13-3-9.htm
Здоров'я
Школа виживання
Центр миротворчества