Правильний режим харчування передбачає регулярне приймання їжі. Фізично здорова людина у повсякденному житті дотримується триразового харчування. Тому і в поході не слід змінювати звиклий ритм. Триразове гаряче харчування підтримує звичний режим і дає можливість ефективніше відновлювати енергетичні втрати організму.
Сніданок у поході повинен забезпечити запас енергії на першу половину робочого дня. В умовах походу зранку на організм лягає основне фізичне навантаження. І тому на сніданок має припадати до 35% добової норми калорій. Він повинен легко засвоюватись.
Обід має компенсувати енергетичні втрати за час інтенсивної рухової діяльності і підтримати організм для продовження руху за маршрутом та на час бівачних робіт. На обід має припадати 30-35% добової норми калорій. В обід необхідно вживати продукти багаті на клітковину та з високим вмістом тваринних білків, жирів і вуглеводів.
Вечеря. Калорійність вечері не повинна перевищувати 25% денної норми. Набір продуктів має відновити білки у тканинах організму та поповнити запаси вуглеводів.
На привалах протягом дня турист отримує ще 10-15% добової норми калорій. Допускати великі перерви у прийомі їжі не бажано.
В горах на привалах можна зробити легкий перекус: з'їсти кілька кусочків цукру, ложку мелених сухофруктів з медом, льодяники та випити кілька ковточків води.
Філіпов З.І. Спортивний туризм. Організація і методика спортивно-туристичної роботи
http://tourlib.net/books_ukr/filipov9-5.htm