Украинские миротворцы в Либерии
 

Кутя по-африканськи, або Як українські миротворці до Різдва готувалися

Чи куштували ви коли-небудь традиційну різдвяну кутю з добавками ароматного манго, шматочками тертого кокосу та заправлену африканським медом? Мабуть, ні. Втім, фантазії завжди вистачить, якщо під рукою екзотичні продукти та перед гостями красивим столом похизуватись є бажання.

Минулого року, ще до прихованої російської агресії щодо України, чернігівська бригада військовослужбовців у складі  украхнських військових миротворців, які проходили службу в 56-ому окремому вертолітному загоні місії ООН у Ліберії, готували подібні страви зовсім не задля екзотики, а тому, що гріх українського звичаю не дотримуватися. І, погодьтеся, Різдво без куті — не свято.

Своєрідну назву однойменній страві дали кухарі-миротворці, у яких дійсно золоті руки і які могли б позмагатися з учасниками телешоу «Майстер-шеф» чи «Пекельна кухня». Вони готують страви без підручних книжок та рекомендацій, допомагає досвід та професійність, а головне — відчуття смаку та вишуканості. Окрім екзотичної куті, на святкових столах було ще багато смаколиків, які кухарі починали готувати та планувати заздалегідь. Воно й не дивно, адже в національному контингенті більше 250-ти військовиків і кожен повинен скуштувати страву.

5

Продукти кухарі отримували зі складу місії ООН. Для того, аби страви були більш схожі на наші, українські, кожен кухар-кулінар привіз із собою харчові приправи та різноманітні смакові добавки. Дещо з кухонного приладдя і техніки також привезено з України, наприклад, ножі, м’ясорубка та овочерізка.

3

Святкову атмосферу створювали не лише пахощі в їдальні вертолітного загону, а й продумана ціла концертна програма. Втім, різдвяний Вертеп, різноманітні розважальні програми створювалися бувалими миротворцями, які не перший рік до Африки літають. Дехто з Батьківщини привозить із собою символічні костюми, музичні інструменти, сценарії. А взагалі на свята у Ліберії завжди радісно.

Тож українські кухарі 56-ого окремого вертолітного загону національного контингенту місії ООН у Ліберії діляться з усіма гурманами власними рецептами, стравами національної та нетрадиційної кухні. І, варто додати, дещо з цього смакували українські вертолітники уже за 2 тижні до Різдва.

Різдво страви_01

З наступаючим Різдвом! Смачного!

Віктор АНУФРІЄВ, Республіка Ліберія 

http://newvv.net/politics/ukraine/227874.html

Пресса о миротворцах в Либерии

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества