Украинские миротворцы в Либерии
 

Як чернігівські миротворці Президента України обирали

    26 травня 2014

    Цього року більше пятисот військовослужбовців вітчизняних Збройних Сил обирали Президента України за кордоном. В основному, це миротворці, котрі виконують завдання з підтримки миру в Африці та на Балканах.

    Я та мої співслужбовці з Чернігівського гарнізону, які зараз проходять службу у складі 56-го окремого вертолітного загону сил місії ООН, також взяли участь у виборі Президента України у спекотній Ліберії.

    Сьома ранку. Містечко Робертсфілд. В базовому таборі українських вертолітників вже кипить робота: хто закінчує останні приготування на виборчій дільниці, а дехто збирається на аеродром.

    Уже ближче до восьмої години до місця виборів приходять перші бажаючі проголосувати за свого кандидата в Президенти України. З вікна дільниці пронизується відчутний смак заварної кави. Голова виборчої дільничної комісії, заступник командира загону по роботі з особовим складом підполковник Михайло Шур відчинив двері та пропустив «першоприходців».

    В кімнаті для виборів все обладнано та розміщено так, як того вимагають керівні документи та нормативі інструкції. На стіні висить документація для виборців, а також правила і порядок голосування. Кабінки для волевиявлення громадян розміщені в кутку приміщення, посередині – скринька для бюлетенів.










    - Кілька днів тому кожен військовослужбовець вертолітного загону отримав запрошення на позачергові вибори, - повідомив підполковник Шур. – Крім того, запрошення отримали й українські військові спостерігачі та представники поліції.

    За столами сидять члени виборчої комісії – всього 12 чоловік. «Миротворчий пролетаріат» по черзі пред'являє посадовцям український службовий паспорт, звіряє свої дані у загальному списку виборців, робить підписи, і, зрештою, бере свій бюлетень та прямує до кабінки. Цікаво те, що практично ніхто більше трьох хвилин не затримувався наодинці з документом. Галочка лягла на папір досить швидко – миротворці явно визначилися зі своїм лідером заздалегідь.

    Цьогоріч були й такі, хто перший раз в житті голосує. Та більшість тих, хто не вперше обирає майбутнє для себе та своїх дітей.

    - Я за стабільність, мир та спокій в країні, - ділиться враженнями заступник командира вертолітного загону з аеродромно-технічного забезпечення підполковник Віталій Дворський. – Впевнений, що наш народ гідний достойного життя, нормальних пенсій та зарплат.

    - Україна повинна стати сильною державою європейського зразку, - говорить телефоніст-лінійний наглядач прапорщик Олександр Данилюк. – Наше майбутнє - в наших руках, і ніхто крім нас його не змінить.

    Голосування завершилось ближче до сьомої вечора та дільниця зачинила свої двері о 20-й, як і належить. Виборча комісія почала підрахунок голосів, заповнювала акти та протоколи, підбивали підсумки напруженого робочого дня. Головуючий констатував: «порушень та зривів під час виборів Президента України не було».

    Миротворці впевнені, як би хто не проголосував, за кого б не віддав свій голос – та він врахований і спрямований на рішучі зміни. Їх чекають не лише військові, їх чекає вся держава, весь український народ. Адже разом ми сила, ми – Єдина країна!

    Віктор АНУФРІЄВ. Фото автора. Ліберія

    http://cntime.cn.ua/chas-novini/yak-chernihivski-myrotvortsi-prezydenta-ukrainy-obyraly.html

    Пресса о миротворцах в Либерии

    Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества