В українських християн існує традиція, що пасхальні страви, освячені молитвою, мають величезну силу і можуть допомогти у важкі хвилини. Більшість народних обрядів за тиждень до Великодня спрямовані на очищення тіла та душі, суворого посту та, звичайно, підготовки, власне, до самого свята. Не відставатимуть у святкуванні від співвітчизників й українські миротворці 56-го окремого вертолітного загону місії ООН у Ліберії. На Великдень кожен військовий скуштує освячену Паску, яйця, сир, масло та ковбасу.
Військовослужбовці, котрі не перший рік в Африці, пригадують, що на Великдень завжди освячували святковий кошик зі смаколиками та ставили його до столу. За тиждень до свята передувала Вербна неділя. Миротворці ходили в гості один до одного, жартома побивали пальмовою гілкою та вітали зі святом. Інколи, в «Чистий четвер», «блакитні шоломи» їздили на океан купатися, бо саме в цей день, за християнським звичаєм, люди очищаються від гріхів. В суботу вояки красили варені яйця різними візерунками. Дехто прихопив із собою з України Великодні декоративні наклейки та святковий рушничок на кошик.
Цього року атмосферу Христового воскресіння відчують усі миротворці, адже католики та православні святкуватимуть Пасху в один день. Під час святої літургії з української церкви, яку військові дивитимуться по телевізору, командир звернеться з вітальним словом до особового складу, а офіцер з питань релігії святою водою покропить великодній кошик. Варто додати, що кошик прикрасять українським національним прапором на знак солідарності зі співвітчизниками та незалежності єдиної країни. Дехто допоможе кухарям розмальовувати писанки та крашанки. Далі, в миротворчій їдальні, усе посвячене гуртом й скуштують.
– До Великодня готувалися за тиждень, – сказав начальник продовольчої служби вертолітного загону капітан Валентин Рачинський. – Кухарі практикувалися у випіканні символу Великого дня – Паски, задумували її декорацію та красили яйця. Також на Пасху на всіх миротворців чекає покращене меню, пригощатимемо фруктами, солодощами та печеним мясом.
У кожного на столі буде Паска, писанки, масло, сир та ковбаса, приготовлена за домашнім рецептом. Кожен бажаючий матиме можливість поставити свічку в пам'ять за померлими родичами у релігійному куточку.
– Де б ми не були та щоб не робили, ми завжди повинні залишатися українцями, – сказав командир 56-го окремого вертолітного загону військовий льотчик 2-го класу полковник Олександр Венгер. – У нас одна єдина країна, яку ми любимо, поважаємо та дотримуємось її традицій.