Украинские миротворцы в Либерии
 

170 українських миротворців забезпечували охорону Президента Ліберії під час церемонії інавгурації

17.01.2012

16 січня у столиці Республіки Ліберія місті Монровія відбулася церемонія інавгурації Президента цієї країни Елен Джонсон-Серліф. Привітати нового президента країни прибули керівники ООН, держсекретар Сполучених Штатів Америки Хіларі Клінтон, офіційні представники африканських країн-сусідів – Гани, Кот-д’Івуару, Малі, Нігерії, Сенегалу та інших країн.

Зважаючи на високий професіоналізм екіпажів 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України, командування сил Місії ООН у Ліберії довірило саме українським миротворцям забезпечувати повітряне прикриття та охорону високоповажних гостей. Протягом двох діб бойові вертольоти Мі-24П здійснювали повітряне патрулювання та супроводження переміщення VIP-персон, під’їзні дороги на шляху кортежів почесних гостей від аеропорту “Робертсфілд” до міста Монровія.

«За день до інавгурації Президента Ліберії ми виконали обліт акваторії порту, деяких житлових районів міста та об’єктів, визначених командуванням сил Місії ООН у Ліберії, зокрема, Президентського палацу», – розповів командир екіпажу військовий льотчик 3-го класу майор Володимир Бондаренко.

Тим часом, екіпажі десантно-транспортних вертольотів Мі-8МТ на чолі з досвідченими командирами – підполковниками Павлом Комишевим, Віталієм Цапком, Олександром Лісничим, Сергієм Дідюрою та майором Володимиром Прокопенком виконували спеціальні завдання Центру повітряних операцій Місії ООН у Ліберії. На борту машин перебували військові спостерігачі з міжнародного контингенту, які підтримували постійний зв’язок з основними силами. Два вертольоти Мі-8МТ, обладнаних для здійснення у разі необхідності медичної евакуації та пошуково-рятувальних завдань, знаходились у режимі постійної готовності до вильоту. Решта українських гелікоптерів чергувала на додаткових вертолітних майданчиках.

Протягом двох діб загальний наліт українських екіпажів склав 20 годин, причому до виконання завдань Місії ООН було залучено 170 військовослужбовців Збройних Сил України та понад 20 одиниць бойової і спеціальної техніки національного миротворчого контингенту.

Підбиваючи підсумки операції із забезпечення безпеки у повітрі під час інавгурації Президента Ліберії, командир українського вертолітного загону військовий льотчик 1-го класу полковник Петро Пліс висловив підлеглим слова подяки за фахові та злагоджені дії і повідомив, що високий професійний рівень наших льотчиків був відзначений керівництвом відділу військових операцій сил Місії ООН у Ліберії.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244869432

Пресса о миротворцах в Либерии

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества