Украинские миротворцы в Косово
(Международные силы по поддержанию мира в Косово — КФОР)

 

ЯК ЗАГИНУВ 44-Й?

31.05.2005

Напередодні Міжнародного дня миротворця в Україну вкотре надійшла траурна звістка. У п'ятницю о 18.00 за київським часом у Косові загинув старшина 1-ї спеціальної роти старший прапорщик Назаренко Володимир Гаврилович. Український військовий проходив службу в національному контингенті спільного миротворчого батальйону «УкрПолбат» багатонаціональної бригади «East» сил КФОР (Сербія i Чорногорія).

Як уже наступного дня повідомили в Управлінні прес-служби Міноборони, причини та обставини загибелі українського миротворця з'ясовує спеціальна комісія, яку очолює командир УкрПолбату підполковник Сергій Карнаушенко. При цьому ні слова про те, як саме загинув старшина Назаренко — від кулі, гранати, ДТП? Чи в бою, чи внаслідок необережного поводження зі зброєю, або навіть самогубства?

Таку природну лаконічність військових ще можна було зрозуміти наступного дня після НП, але ж «гра в мовчанку» в оборонному відомстві продовжується i до сьогодні. Принаймні станом на вчора в Управлінні прес-служби Міноборони кореспонденту «УМ» відмовилися коментувати стан розслідування i будь-які нові обставини смерті миротворця, виявлені комісією, хоча природньо, що на цей час yже можна було б щось та з'ясувати. Але військові не можуть або не хочуть додати інформації до коротенького суботнього повідомлення. Отже, обставини смерті Володимира Назаренка — першого загиблого українського миротворця у Косові i 44-го за загальним рахунком наших втрат на Ближньому Сході, Балканах i в Африці, наразі залишаються «військовою таємницею».

Відомо лише, що миротворцю Назаренку було 44 роки, раніше він двічі брав участь у миротворчих місіях на території колишньої Югославії та Сьєрра-Леоне. Вдовою залишилася дружина, без батька — повнолітня донька, яким керівництво Міноборони та Генштабу Збройних сил України вже висловили співчуття.

Нагадаємо, свою місію у Косові українські миротворці виконують уже майже шість років i до цього часу жоден боєць тут не загинув. Базові табори наших миротворців розташовані на території муніципалітету Штрпце в населених пунктах Брезовіца (табір «Бреза») і Рака (табір «Золотий лев»). Українці несуть службу на спостережних пунктах, здійснюють контроль за пересуванням населення, супроводжують дітей до школи, охороняють церкви і школи, конвоюють сербське населення через зону проживання албанців, запобігають незаконному перевезенню зброї, вибухівки і наркотиків. Наразі чисельність українського миротворчого контингенту в Косові налічує близько 250 бійців.

Найближчим часом має відбутися шоста ротація до Косова, адже окремий спецбатальйон, що має змінити нинішні сили, вже пройшов стройовий огляд на Яворівському полігоні Західного оперативного командування.

http://umoloda.kiev.ua/number/438/116/15814/

Пресса о миротворцах в Косово

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества