Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 09 жовтня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 09 жовтня 2021

Збройні формування Російської Федерації продовжують ігнорувати режим припинення вогню та обстрілюють позиції Збройних Сил України з метою підтримання напруги та провокування вогню у відповідь.

Центр  TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр  FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Упродовж минулої доби, 8 жовтня, російські окупаційні війська 10 разів порушували режим припинення вогню, з них 3 рази із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Позиції українських воїнів біля Золотого-4 ворог обстріляв використовуючи ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Поблизу Троїцького окупанти здійснили обстріли з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

В районі Майорська ворожі збройні формування вели вогонь з автоматичних станкових та ручних протитанкових гранатометів.

В напрямку Красногорівки противник відкривав вогонь з мінометів калібру 82 мм, станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.

Неподалік Кримського найманці двічі вели обстріли зі станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, а також мінометів калібру 120 мм.

Біля Причепилівки ворог застосував станкові протитанкові та автоматичні станкові гранатомети.

В бік населеного пункту Лопаскине російсько-окупаційні війська двічі здійснили обстріли з підствольних гранатометів та стрілецької зброї.

Поблизу Широкиного обстріли велися з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Внаслідок ворожого вогню один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я — важкий.

На збройні провокації противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь,

не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 09 жовтня 2021

Станом на 07:00 ранку порушень режиму припинення вогню не зафіксовано

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. Українські підрозділи продовжують виконувати визначені завдання за призначенням.

Інформація Української сторони СЦКК

Українська сторона СЦКК повідомляє про факти порушень з боку збройних формувань РФ на непідконтрольній Уряду України території Луганської та Донецької областей, які зафіксовані спільною моніторинговою місією ОБСЄ та оприлюдненні у щоденному звіті № 235/2021 від 7 жовтня 2021 року.
Патрулями СММ ОБСЄ зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 294 одиниці озброєння та військової техніки, яка розміщена з порушенням лінії відведення, у зоні якої, згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року, розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено.
На полігоні, що розташований поблизу населеного пункту Бугаївка (37 км на південний захід від Луганська), за даними повітряного спостереження виявлено:
  • танки не встановленого типу – 26 од.;
  • бойові броньовані машини – 71 од.;
  • самохідні гаубиці не встановленого типу – 17 од.;
  • буксирувані гаубиці не встановленого типу – 11 од.
На полігоні поблизу населеного пункту Круглик (31 км на південний захід від Луганська) виявлено:
  • танки не встановленого типу – 55 од.;
На полігоні поблизу населеного пункту Мирне (28 км на південний захід від Луганська) виявлено:
  • самохідні гаубиці не встановленого типу – 10 од.;
  • буксирувані гаубиці не встановленого типу – 16 од..
  • бойові броньовані машини – 79 од.;
На території промислового об’єкту неподалік населеного пункту Бойківське (колишнє Тельманове, 67 км на південний схід від Донецька) виявлено:
  • одну бойову броньовану машину не встановленого типу;
  • дві бойові машини піхоти (БМП-1, БМП-2);
  • два БТР-80;
  • один МТ-ЛБ та одна БРДМ-2.
У межах житлового району населеного пункту Роздольне (46 км на південний схід від Донецька) виявлено:
  • одну бойову бронемашину.
 
Вкотре патрулі СММ ОБСЄ фіксують численні випадки заборони допуску представників Місії з боку ЗФ РФ на непідконтрольній Урядові України території.
Так, 6 жовтня зафіксовано п’ять випадків не допуску патрулів СММ ОБСЄ:
  • на блокпостах на південній околиці населеного пункту Нова Мар’ївка, західній околиці населеного пункту Хрещатицьке (колишнє Красноармійське), населеному пункті Шевченко, на південно-східній околиці населеного пункту Кременець озброєні члени збройних формувань РФ відмовили патрулю Місії в проїзді;
  • на пункті пропуску на кордоні поряд з населеним пунктом Ізварине (52 кілометри на південний схід від Луганська) непідконтрольна урядові України територія, член збройних формувань РФ наказав команді СММ залишити цей район, пославшись на відсутність попереднього узгодження.
Вкотре наголошуємо, що підрозділи Збройних Сил України знаходяться на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань, щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи.

Інформація головнокомандувача ЗС України

– Я категорично не сприймаю корупцію і не потерплю її жодних проявів у Збройних Силах України, – заявив учора головнокомандувач ЗС України, генерал-лейтенант Валерій Залужний. – Свою позицію вважаю за необхідне публічно озвучити, щоб про неї знала громадськість і весь без винятку особовий склад ЗСУ.
– Нульова толерантність до корупції – це вихідна умова для призначення особи на посаду. Я буду особливо прискіпливо ставитися до керівного складу сил логістики, вищих військових навчальних закладів, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, відповідальних за призначення військовослужбовців на посади до миротворчих контингентів.
Якщо вам відомі факти корупційних дій, вчинених посадовими особами ЗСУ, прошу звертатися за телефоном 044 271 39 86, на електронну пошту uzvk_mou@post.mil.gov.ua або писати мені в особисті повідомлення на сторінці у ФБ – додав головнокомандувач ЗС України.
Інформація Генерального штабу ЗС України
За ініціативи особового складу Школи підготовки снайперів Збройних Сил України засновано щорічний “Снайперський турнір F-класу імені Романа Селіхова”, присвячений загиблим снайперам ЗСУ від зброї Минобороны России – споконвічного підступного цинічного російського окупанта.
Як повідомила служба зв’язків з громадськістю Навчального центру “Десна” ім. князя Ярослава Мудрого Сухопутних військ ЗС України, перші місця турніру, який вперше відбувся на базі 169-го Навчального центру “Десна” ім. князя Ярослава Мудрого за рішенням Командувача Сухопутних військ ЗСУ вибороли воїни-снайпери Оперативного командування “Захід”. В турнірі брали участь снайпери Сухопутних військ ЗСУ, представники Литви та Канади.

Інформація Головного управління розвідки МО України

Командування російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях продовжує організовувати оперативну та бойову підготовку використовуючи фейкову інформацію російських ЗМІ про нібито неминучість масштабного збройного конфлікту між Україною та РФ. У такий спосіб штабами з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК розробляються (уточнюються) плани приведення підрозділів у вищі ступені бойової готовності, проведення тренувань з розгортання елементів системи управління та логістичного забезпечення.
Зокрема, такий підхід окупанти застосували при підготовці чергового етапу зборів з військовозобов’язаними запасу (передбачається 11-15 жовтня 2021 року).

Втрати російсько-окупаційних військ

Інформація щодо втрат російсько-окупаційних військ 08.10.2021 потребує додаткового уточнення.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Разом до перемоги!

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України

http://mediarnbo.org/2021/10/09/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-09-zhovtnya-2021/