Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС –16 жовтня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 16 жовтня 2021

Збройні формування Російської Федерації продовжують ігнорувати режим припинення вогню та обстрілюють позиції Збройних Сил України з метою підтримання напруги та провокування вогню у відповідь.

Центр  TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр  FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Упродовж минулої доби, 15 жовтня, російсько-окупаційні війська 8 разів порушили режим припинення вогню, з них 4 рази із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Поблизу Новозванівки ворог двічі вів вогонь, використовуючи міномети калібру 120 мм та протитанковий ракетний комплекс.

Неподалік Золотого-4 найманці здійснили два обстріли з мінометів калібру 120 мм та стрілецької зброї.

В районі Авдіївки окупанти обстрілювали наші позиції з мінометів калібру 82 мм.

В бік Новотошківського противник відкривав вогонь з протитанкового ракетного комплексу та станкових протитанкових гранатометів.

Позиції українських воїнів біля Красногорівки потрапили під обстріл з великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів.

Біля Лебединського ворог застосував міномети калібру 120 мм.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїну надано домедичну допомогу та евакуйовано до лікувального закладу. Стан його здоров’я — задовільний.

На збройні провокації противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 16 жовтня 2021

Станом на 09:00 ранку порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. Українські підрозділи продовжують виконувати визначені завдання за призначенням.

Інформація Української сторони СЦКК

Українська сторона СЦКК продовжує надавати гарантії безпеки для виконання заявок підприємств на проведення ремонтно-відновлювальних робіт у межах району проведення операції Об’єднаних сил.
На даний час, завдяки забезпеченим українською стороною СЦКК, спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ та Об’єднаним командним пунктом Об’єднаних сил, гарантіям безпеки та дотримання режиму припинення вогню, на території населеного пункту Водяне, що у Маріупольському районі, продовжуються роботи з відновлення об’єктів цивільної інфраструктури. Днями у Водяному було відновлене електропостачання, ведуться роботи з ремонту пошкоджених обстрілами приватних будинків.
Наразі ж, спільно з представниками ДСНС України, триває обстеження під’їзного шляху на наявність мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Як правило, за день обстежується близько 250 метрів, загалом убезпечено вже понад півтора кілометри дороги. Слідом за саперами рухаються самоскиди з гравієм і трактори, ремонтники відновлюють дорогу.
Таким чином, група ремонтно-відновлювальних робіт української сторони СЦКК продовжує напружено працювати над забезпеченням роботи об’єктів критичної інфраструктури у межах проведення операції Об’єднаних сил та на тимчасово окупованих територіях.

Інформація Головного управління розвідки МО України

На початку минулого століття українські розвідники неодноразово нейтралізовували підступні плани московських правителів щодо нищення України. Дослідник українського визвольного руху першої половини минулого століття Roman Koval розповів про оцінку діяльності розвідників тогочасними борцями за незалежність України.
“Велике значення розвідці і контррозвідці надавав творець українського війська Микола Міхновський. Навесні 1917 року Міхновський і його Полуботківський клуб мали своїх агентів у ворожих середовищах. Соратник Міхновського Нестор Король зокрема засвідчував, що “наш інформатор був влаштований при ставці Головнокомандувача й подавав нам дуже цікаві й важливі відомості”, – розповідає історик Роман Коваль.
За його словами, представники української розвідки діяли в середовищі шовіністичного Всеросійського совєта солдатських і робітничих депутатів у Петрограді, у канцелярії військового міністерства Росії, в інших органах влади та повідомляли про антиукраїнські плани кремлівських керманичів.
На початку минулого століття українські розвідники зробили неабиякий внесок у становлення української державності та неодноразово нейтралізовували підступні плани московських правителів вчиняти злочини проти народу України.
Інформація Держприкордонслужби України

Участь у планових тактико-спеціальних навчаннях, які провела Координаційна група Антитерористичного центру при обласному управлінні Служби безпеки України, взяли представники підрозділів Держприкордонслужби, СБУ, Нацполіції, Патрульної поліції, Нацгвардії, ЗСУ, ДСНС, Держспецзв’язку, органів державної влади та місцевого самоврядування та інших суб’єктів боротьби з тероризмом.

Метою навчань було підвищення рівня міжвідомчої взаємодії із протидії диверсійним та терористичним загрозам. Відпрацювання навчальних завдань здійснювалося в умовах, максимально наближених до реальних.

За легендою тренувань, умовні терористи прибули до міста Генічеська з метою вчинення диверсій у місцях масового скупчення людей та дезорганізації роботи важливих державних об’єктів регіону: телекомунікаційної вежі на околиці села Чонгар Генічеського району та залізничного вокзалу станції «Новоолексіївка». Завдяки злагодженим та ефективним діям правоохоронців і військових умовні диверсанти були затримані, небезпека нейтралізована.

Координаційна група АТЦ ретельно проаналізувала кожний етап навчань, відзначивши високий рівень підготовки та готовності учасників до виконання завдань із запобігання терористичним загрозам та диверсіям.

Інформація Служби безпеки України

За матеріалами Служби безпеки України РНБО схвалила рішення про економічні санкції стосовно учасників та організаторів виборів до Державної думи РФ, які відбулися на території тимчасово окупованого Криму у вересні. Таке рішення РНБО прийняла на засіданн 15 жовтня.

«Як і будь-які російські вибори на українській території – це порушення міжнародного права, демократичних прав і свобод громадян. Нові санкції стосуються ще 121 фізичної особи. Це переважно члени виборчих комісій і кандидати в депутати», – повідомив Голова СБУ Іван Баканов.

Також СБУ запропонувала посилити введені раніше санкції до 157 осіб, які сприяли окупаційній владі проводити вибори в Криму.

Окрім того, за рекомендацією СБУ, економічні санкції буде запроваджено ще до 5 фізосіб і 6 компаній. Всі вони так чи інакше пов’язані з російською компанією, яка володіє торговою мережею супермаркетів.

Іван Баканов запевнив, що спецслужба послідовно і системно моніторить ситуацію для реагування на виклики гібридної агресії РФ.

Втрати російсько-окупаційних військ

Втрати російсько-окупаційних військ 15.10.2021 р. склали 1 особу:

  • санітарні (300) – 1 (6 омсп 2 АК, небойовий, обставини уточнюються).

За уточненими даними втрати російсько-окупаційних військ 14.10.2021 р. додатково склали 1 особу:

  • санітарні (300) – 1 (2 омсбр 2 АК, небойовий, обставини уточнюються).

Додатково інформація уточнюється.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Разом до перемоги!

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України

http://mediarnbo.org/2021/10/16/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-16-zhovtnya-2021/