Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 28 вересня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 28 вересня 2021

Протягом минулої доби, 27 вересня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил була контрольованою. Порівняно з попередньою добою інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення зросла.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню.

В напрямку Попасної противник здійснив прицільний обстріл з ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Катеринівки ворог вів турбуючий вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Біля Новолуганського окупанти 4 рази відкривали вогонь, застосовуючи гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

Неподалік Золотого-4 російські найманці обстрілювали позиції наших захисників із ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї.

В районі населеного пункту Причепилівка окупанти використовували гранатомети різних систем.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 28 вересня 2021

Від початку цієї доби російсько-окупаційні війська 2 рази порушили режим припинення вогню.

В напрямку Кримського збройні формування РФ двічі вели прицільний вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі, стан його здоров’я — задовільний.

Наші військовослужбовці відкривали адекватний вогонь у відповідь та змусили противника припинити вогневу активність.

Підрозділи Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Інформація Української сторони СЦКК

Українська сторона СЦКК забезпечує гарантії безпеки у ході реалізації заявок підприємств на проведення ремонтно-відновлювальних робіт у межах операційної зони Об’єднаних сил.
Так, Українська сторона СЦКК у взаємодії з СММ ОБСЄ та Об’єднаним командним пунктом операції Об’єднаних сил забезпечує гарантії безпеки і дотримання режиму припинення вогню під час виконання робіт на критично важливих об’єктах цивільної інфраструктури, а саме: з метою контролю екологічної ситуації та для забезпечення безпечного та безперебійного функціонування підприємства «Авдіївський коксохімічний завод» виконано роботи на шламонакопичувачах в районі населеного пункту Неліпівка. Крім того, українська сторона СЦКК забезпечує стабільне функціонування КПВВ Станиця Луганська. З цією метою українська сторона СЦКК продовжує гарантувати безпеку для виконання заявки, що надійшла від КП «Попаснянський районний водоканал» з облаштування ємностей для накопичення каналізаційних стоків з КПВВ.
Групи ремонтно-відновлювальних робіт української сторони СЦКК спільно з підрозділами цивільно-військового співробітництва ООС докладають максимум зусиль для забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури у межах операційної зони Об’єднаних сил та на тимчасово окупованих територіях.

Інформація Командування Об’єднаних сил ЗС України

На Луганщині десантники здійснили стрибки з парашутом з вертольоту Мі-8.

НАВЧАННЯ НАБИРАЮТЬ ОБЕРТІВ
За інформацією відділу зв’язків з громадськістю Командування об’єднаних сил ЗС України, стратегічне командно-штабне навчання “Об’єднані зусилля – 2021”, що є підсумком річної підготовки та практичним відпрацюванням набутих знань офіцерами Командування Об’єднаних сил Збройних Сил України, демонструє злагодженість та професійність у питаннях управління силами оборони держави у ході відсічі збройної агресії.
Як повідомив командувач об’єднаних сил ЗС України, в ході підготовки особового складу до участі у СКШН “Об’єднані зусилля – 2021” цього року був проведений навчально-тренувальний курс оперативної підготовки в рамках операції “Орбітал” та мобільної тренувальної групи Командування Об’єднаних збройних сил НАТО “Брюнссум”.
– Під час семінарів та практичних занять особовий склад відпрацював елементи організації роботи штабу в ході планування операцій, включаючи оцінку усіх ризиків і факторів, які можуть впливати на хід проведення операції, а також взяв участь у прийнятті нетипових рішень та здійсненні їхнього аналізу за процедурами країн-членів НАТО, – зауважив генерал-лейтенант Сергій Наєв.
Варто зазначити, що на даному етапі СКШН “Об’єднані зусилля – 2021” на пункті управління було залучено представників штабів збройних сил Великої Британії, які вивчали відомості обстановки та надавали офіцерам Командування допомогу в дотриманні процедур Альянсу, що максимально наближатиме до взаємосумісності з відповідними штабами країн-членів НАТО.
– На наступному етапі, після здійснення переміщення на інші місця проведення маневрів, через відповідні пункти управління ми будемо застосовувати зазначений набутий досвід під час управління угрупованнями військ у ході ведення операцій із застосуванням багатонаціональних підрозділів зі складу збройних сил держав-партнерів та країн-членів НАТО, – наголосив командувач.
За словами генерал-лейтенанта Сергія Наєва, проведені заходи є черговим кроком на шляху здобуття спроможностей Командуванням діяти на рівних зі штабами збройних сил країн-партнерів, які входять до складу НАТО. Крім того офіцерам Командування такі заходи надають можливість практично діяти разом з іноземними партнерами.
Нагадаємо, що Стратегічне командно-штабне навчання “Об’єднані зусилля – 2021” спрямоване на захист України, підвищення її оборонних спроможностей та взаємосумісності зі збройними силами держав-партнерів.

Інформація Генерального штабу ЗС України

Кораблі та катери зі складу корабельної десантної групи здійснили перехід морем у строях та ордерах, відпрацювали організацію протиповітряної та протикатерної оборони, артилерійські стрільби, заходи протипідводної й протидиверсійної боротьби та висадку морського десанту на необладнану ділянку узбережжя.

За інформацією служби зв’язків з громадськістю Командування ВМС ЗС України, усі дії проводились у тісній взаємодії з учасниками інших компонентів навчань.

– Під час СКШН «Об’єднані зусилля-2021» проводився комплекс тактичних навчань з корабельно-катерним складом ВМС. Навчання відбувалися в північно-західній частині Чорного моря та в пунктах базування. Залучалися корабельно-катерний склад ВМС, підрозділи морської піхоти, морської авіації, авіації Повітряних Сил, катери Державна прикордонна служба України, – зазначив командир флотилії Військово-Морських Сил ЗС України капітан 1 рангу Юрій Федаш.

Відпрацьовувались тактичне розгортання корабельно-катерного складу, універсальна оборона на переході морем, висадка повітряного та морського десанту, вогнева підтримка військ тощо.

Перед десантуванням морської піхоти корабельною тактичною групою було здійснено розвідку можливостей противника на ділянці висадки морської піхоти та, за допомогою штатного озброєння, знищено вогневі засоби ворога. До тактичного епізоду «Бій за висадку» долучалась авіація Повітряних сил ЗСУ, а також вертольоти вогневої підтримки морської авіації. Висадку морського десанту на необладнане узбережжя було здійснено морським та повітряним способами.

На фінальному етапі проведено практичні бойові стрільби кораблями та катерами з метою підтримки військ, які діють на приморському напрямку.

Інформація Служби безпеки України

Українське конструкторське бюро на замовлення уряду РФ обслуговувало енергоб’єкти в окупованому Криму
Викриті співробітниками спецслужби зловмисники за російські гроші модернізували ряд об’єктів енергетичної інфраструктури на півострові.
Вартість лише одного з «контрактів» становила близько 260 млн рублів ($3,5 млн).
Серед вже реалізованих проєктів: конструкторські роботи на «Сімферопольській ТЕЦ», «Камиш-Бурунській ТЕЦ» і «ТЕЦ Сакських теплових мереж».
Щоб обійти українські закони і «не співпрацювати з окупантами», бюро створило декілька компаній в РФ. А вже ті брали участь у тендерах і від свого імені укладали угоди щодо реконструкції енергетичних об’єктів на окупованій території.
За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

Втрати російсько-окупаційних військ

Втрати російсько-окупаційних військ 27.09.2021 р. додатково уточнюються.

За уточненими даними втрати російсько-окупаційних військ 25.09.2021 р. додатково склали 3 особи:

  • санітарні (300) – 3 (3 – 4 омсбр 2 АК, не бойові, в наслідок підриву на НВП).

Додатково інформація уточнюється.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Слава захисникам України!   Разом до перемоги!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України

http://mediarnbo.org/2021/09/28/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-28-veresnya-2021/