Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 24 вересня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 24 вересня 2021

Упродовж минулої доби, 23 вересня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася контрольованою.

Інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення зменшилася.

Збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

В напрямку Південного противник вів турбуючий вогонь зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Поблизу Кримського російські найманці здійснили прицільний обстріл наших позицій з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Звечора ворог тричі відкривав вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї в бік населеного пункту Новолуганське.

Військовослужбовці Об’єднаних сил відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи дозволене Мінськими домовленостями озброєння.

Втрат серед українських воїнів немає.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 24 вересня 2021

Протягом поточної доби, 24 вересня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

Підрозділи Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Інформація Служби зовнішньої розвідки України

Нині лише 32 відсотки населення Росії бажають бачити її «Великою державою», тоді як 66 відсотків виступають за країну з пристойним рівнем добробуту.

Путінські олігархи та силовики не можуть втілити в життя таку зміну суспільних уподобань, але вони можуть перебільшити масштаби зовнішніх загроз і суворо критикувати «ворожий» Захід за нібито втручання у внутрішні справи РФ.

Кремль розглядає Європейський Союз як головного спонсора «іноземних агентів», тому звіт про «Напрямки політичних відносин між ЄС та Росією» (схвалений Європейським парламентом 16 вересня) роздратував експертів Москви.

Характеристика зовнішньої політики Росії як «агресивної та ревізіоністської» є точною і буденною, але опис путінського режиму як «застійної авторитарної клептократії» зайшов занадто далеко, вважають більшість коментаторів з РФ.

Одна з рекомендацій доповіді полягає у прискоренні цілеспрямованіших санкцій, але найбільше дратує російських чиновників вимога тіснішої координації двосторонніх відносин із загальним курсом стримування, визначеним ЄС.

Ще одна ключова рекомендація – зменшити залежність Європейського блоку від імпорту природного газу з Росії.

Рішуче відхилення Європарламентом фальшивих виборів у Росії викликає не лише обурення з боку псевдопарламентаріїв Державної думи, а й новий сплеск бажання залякати. Для московських політиків стає обов’язковим довести, що Росія готова взяти на себе більші ризики, ніж європейці та американці.

Пропаганда, орієнтована на війну, може мати менший вплив на росіян, стурбованих цінами та робочими місцями. Однак політичні класи усвідомили ідею того, що війна з по суті ворожим Заходом уже триває в різноманітних «гібридних» зіткненнях і локальних конфліктах.

Путінський режим в біді – і має намір створювати неприємності для сусідів, близьких і далеких.

Інформація Генерального штабу ЗС України

На полігоні Ягорлик підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗС України, озброєні зенітними ракетними комплексами «Оса-АКМ», провели бойові стрільби по повітряних мішенях. В рамках стратегічного командно-штабного навчання «Об’єднані зусилля – 2021» розрахунки відпрацювали висування із захищених позицій у заданий район, розгортання та знищення малорозмірних літальних апаратів. Імітували ворожі безпілотники освітлювальні артилерійські снаряди.
– Перший день стрільб пройшов успішно. Артилеристи здійснили постановку шести світлових мішеней. Розрахунки «Оса-АКМ» діяли впевнено та злагоджено і знищили всі повітряні цілі, – зазначив начальник протиповітряної оборони Командування Сухопутних військ ЗС України полковник Юрій Соловей.
Поряд із ЗРК «Оса-АКМ» бойові стрільби по електронних цілях виконували розрахунки С-125М1.
– Сьогодні ми здійснили пуски зенітних керованих ракет. Вони навелися на цілі та успішно їх знищили. Об’єкти були уражені на відстані 11 кілометрів. Це майже максимальні можливості цього ЗРК на висоті 600 метрів, – розповів командир бригади полковник Андрій Новожилов.

Інформація Головного управління розвідки МО України

Завершився льотно-методичний збір, участь в якому взяли екіпажі розвідувальної авіації Повітряних Сил ЗС України.

Попри те, що одне з головних завдань зборів – підготувати молодь (пілотів та фахівців наземного забезпечення) до несення бойового чергування у системі ППО країни, під час цих навчань авіатори виконали вперше низку бойових завдань і навчальних вправ. Зокрема, вперше льотчики-винищувачі виконали мінування ділянок місцевості з повітря. Бомбардувальники та штурмовики вперше стріляли з підвісних гарматних контейнерів. Уперше застосовувались групові засоби радіоелектронного захисту літаків. А розвідувальна авіація виявляла малорозмірні замасковані цілі в лісових масивах та гірській місцевості.

У зборі взяли участь екіпажі усіх без винятку авіаційних бригад Повітряних Сил ЗС України. Крім базового, бойова робота авіації велась одразу з чотирьох оперативних аеродромів на кількох авіаційних полігонах. Використовувалися звичайні та керовані засоби ураження. Для знищення наземних цілей після тривалої перерви застосовувалися боєприпаси великих калібрів спеціального призначення.

Сотні літако-вильотів, десятки бойових застосувань по повітряних та наземних цілях… Як зауважив командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-майор Микола Олещук, цей збір був сповнений інтенсивною бойовою роботою.

Інформація Держприкордонслужби України

У Головному центрі підготовки особового складу Держприкордонслужби України проходить другий етап тренінгу з протидії імпровізованим вибуховим пристроям, організований за підтримки Програми експортного контролю та безпеки кордонів U.S. Embassy Kyiv Ukraine. Перший етап відбувався у липні цього року. Для прикордонників заняття проводять американські колеги.
Правоохоронці знайомляться з устроєм та основними вибуховими речовинами, що використовуються для створення вибухівки. Учасники тренінгу вчаться правильно оцінювати всі загрози після виявлення небезпечних пристроїв. Особливу увагу під час тренінгу приділяють практиці: за допомогою технічних засобів прикордонники шукають вибухові пристрої в автомобілях.
У майбутньому планується проводити тренінги з пошуку імпровізованих вибухових пристроїв та небезпечних хімічних і радіоактивних речовин.

Епідемічна обстановка у ЗС України

Станом на 10:00 24 вересня в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє 330 осіб. Всього за час пандемії одужало 25 492 особи, летальних випадків 95. На ізоляції (у т. ч. самоізоляції) перебуває 90 осіб.
За минулу добу зареєстровано 43 нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19. З них 43 особи госпіталізовані до закладів охорони здоров’я.
Від початку вакцинальної кампанії у Збройних Силах України 230 731 особа отримали 1 дозу вакцини. З них 8 077 військових медиків. Повторно провакциновано 201 221 особа. За минулу добу провакциновано 106 осіб.
Щоб вберегти себе та свою родину від інфікування, Командування Медичних сил Збройних Сил України закликає зробити щеплення та дотримуватися правил карантину і особистої гігієни. Нагадуємо, що для набуття стійкого імунітету, після повторного щеплення, повинно пройти не менше двох тижнів. Звертаємося до вас не зволікати з їх здійсненням аби уберегти себе та оточуючих від цієї хвороби. Закликаємо також пояснити важливість здійснення вакцинації своїм близьким та знайомим.

Втрати російсько-окупаційних військ

Втрати російсько-окупаційних військ 23.09.2021 р. склали 2 особи:

  • безповоротні (200) – 2 (1 – 4 омсбр 2 АК, обставини уточнюються, 1 – 9 омсп 1 АК, обставини уточнюються,)

За уточненими даними втрати російсько-окупаційних військ 22.09.2021 р. додатково склали 1 особу:

  • безповоротні (200) – 1 (1 – 9 омсп 1 АК, не бойовий, стан здоров’я).

Додатково інформація уточнюється.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Слава захисникам України!   Разом до перемоги!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України 

http://mediarnbo.org/2021/09/24/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-24-veresnya-2021/