Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 21 вересня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 21 вересня 2021

Упродовж минулої доби, 20 вересня, ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил була контрольованою.

Порівняно з попередньою добою інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення зменшилась. Ввечері збройні формування Російської Федерації активізували бойові дії, 5 разів порушивши режим припинення вогню, з них 1 раз із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Намагаючись спровокувати відповідь наших воїнів, російські окупанти вели турбуючий вогонь з гранатометів різних систем в напрямку населених пунктів Новомихайлівка та Новозванівка.

Поблизу Катеринівки ворог застосовував заборонену зброю — міномети калібру 120 мм.

В напрямку Новоолександрівки противник здійснював прицільні обстріли позицій українських захисників з гранатометів різних систем.

Біля Широкиного найманці відкривали вогонь з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав вогнепальне поранення. Йому було надано невідкладну домедичну допомогу та евакуйовано до шпиталю. Стан здоров’я воїна — задовільний.

Українські захисники вели активну оборону та подавляли вогневі засоби противника, застосовуючи дозволене Мінськими домовленостями озброєння.

Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 21 вересня 2021

Протягом поточної доби зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ.

В районі населеного пункту Кам’янка противник застосував заборонені Мінськими домовленостями міномети 120 калібру.

Втрат серед українських захисників немає.

Підрозділи Об’єднаних сил продовжують контролювати ситуацію і виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Інформація Національної поліції ООС за минулу добу

У районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони.

Впродовж доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 4914 транспортних засоби, 4200 осіб, з яких 4158 по Інформаційному центру. До територіальних підрозділів на причетність до збройних формувань Російської федерації та її найманців доставлялись 3 особи. Виявлено 56 адміністративних правопорушень та розкрито 35 злочинів.

Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідувало 1082 особи, на підконтрольну Україні територію прибула 1181 особа. Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Новотроїцьке» — 388 осіб та 317 осіб відповідно.

Інформація Командування Об’єднаних сил ЗС України

Сьогодні на Донеччині відбулась зустріч Командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Олександра Павлюка з Головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні послом Яшар Халіт Чевіком.
Сторони обговорили стан дотримання режиму всеосяжного припинення вогню Збройними силами України та незаконними збройними формуваннями. Зокрема, керівник Української сторони СЦКК полковник Олександр Апполонов рішуче засудив численні порушення безпекової ситуації з боку так званих “ДНР” та “ЛНР”.
В свою чергу посол Яшар Халіт Чевік зазначив, що у порівнянні з минулими місяцями безпекова ситуація значно погіршилася.
– Ситуація дійсно напружена, ми спостерігаємо збільшення випадків застосування важкого озброєння, інтенсифікація бойової вогневої активності призводить до збільшення випадків пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури, а також до збільшення жертв, – повідомив Халіт Чевік. – Ми це фіксуємо та інформуємо світову спільноту про всі ці порушення.
Генерал-лейтенант Олександр Павлюк, звертаючись до представників СММ ОБСЄ, висловив сподівання на об’єктивну роботу спостерігачів міжнародної організації стосовно порушення режиму припинення вогню.
– Ми дотримуємося пунктів, визначених у домовленостях, – зазначив Олександр Павлюк. – Наші військовослужбовці стримані щодо відкриття вогню у відповідь, але у разі загрози ми вогневим способом зупинятимемо противника, який не хоче іти на порозуміння. Вважаю такі дії виправданими, адже я відповідаю за кожного військовослужбовця і болісно відношусь до кожної нашої втрати.

Інформація Головного управління розвідки МО України

«Вибори до Держдуми РФ за участю населення окупованих територій України є нелегітимними» — про це заявив начальник ГУР МО України бригадний генерал Кирило Буданов.
Всупереч позиції України та міжнародної спільноти, голосування на виборах у Держдуму Росії було проведене і на окупованих РФ територіях України: в Криму та в окремих районах Донецької та Луганської областей. Власникам російських паспортів у ОРДЛО, яких перед тим оперативно й масово “паспортизували” (за різними оцінками – це понад 610 тис. осіб), змусили проголосувати дистанційно – на сайті держпослуг РФ. Їх у різний спосіб стимулювали віддати голоси за партію путінського режиму “Єдина Росія”, в якої безпрецедентно нікчемний рейтинг.
Крім того, що ці вибори були маніпулятивні та сфальсифіковані, які і всі попередні вибори у РФ, – брудні технології маніпуляцій залучили також громадян іншої держави – зокрема, людей на окупованих територіях України. Куратори голосування в ОРДЛО мали чіткий план – забезпечити 450 тис. голосів за путінську партію “Єдина Росія”.
Масштаби фальсифікацій цих виборів вражають. За даними “Реальної газети”, наприклад на окупованих територіях Луганщини, в низці установ окупаційної адміністрації “ЛНР”, виборців на порталі “Госуслуги” реєстрували спеціально виділені працівники – системні адміністратори. Логін і пароль кожного зареєстрованого користувача став відомим такому адміну. Він же згодом подав від імені зареєстрованої особи заяву на участь у дистанційних виборах. Це технологія електронного голосування без участі і без волі виборця. Інша маніпулятивна технологія цих виборів – “автобусна”: підвезення автобусними групами до дільниці в Ростовській області великої маси так званих виборців із ОРДЛО.
Ми повинні вжити низку контрзаходів щодо цих так званих виборів. Взяти в оперативну й слідчу розробку всіх організаторів і учасників виборів на окупованих територіях України, оголосити їх у міжнародний розшук, добиватися їхньої екстрадиції в Україну, щоб вони постали перед українським судом. Крім того, вжити жорсткі санкції проти тих іноземців, що брали участь у цих виборах у якості спостерігачів чи консультантів.

Інформація Держприкордонслужби України

Стартували українсько-американські навчання «Rapid Trident – 2021». Державну прикордонну службу України на «Rapid Trident – 2021» представлять бійці прикордонної комендатури швидкого реагування Ізмаїльського загону. Минулого тижня вони успішно завершили підготовчий курс в рамках JMTG-U (Об’єднана багатонаціональна група з підготовки – Україна).
Крім країн-організаторів, України та Сполучених Штатів Америки, в навчаннях беруть участь військовослужбовці з Болгарії, Канади, Грузії, Німеччини, Йорданії, Литви, Латвії, Молдови, Пакистану, Польщі, Румунії, Туреччини та Великої Британії.
Цьогорічні маневри поєднуватимуть із загальним сценарієм стратегічного командно-штабного навчання із позначенням військ «Об’єднані зусилля – 2021».

Інформація Служби безпеки України

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом виборів у Держдуму РФ, які відбулися на території тимчасово окупованого Криму.
Документуються всі причетні до цього псевдоголосування: як з числа офіційних представників РФ, так і серед громадян України, які, порушуючи вітчизняне законодавство, допомагали державі-агресору. Провадження відкрито за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 «Державна зрада» Кримінального кодексу України.
Також Служба безпеки України надала РНБО матеріали для запровадження санкцій стосовно організаторів і учасників виборів до російських органів влади на території тимчасово окупованого Криму. Зокрема, мова йде про 33-х кандидатів у депутати Держдуми РФ і 54-х членів територіальних виборчих комісій. І минулої п’ятниці, за ініціативи СБУ, РНБО прийняла відповідне рішення.
«Упродовж усього виборчого процесу Служба безпеки України збирала матеріали стосовно осіб, які організовують та беруть участь у цих перегонах. Адже вони не просто легітимізують окупаційну владу, а несуть загрозу суверенітету та незалежності України і є співучасниками злочину міжнародного масштабу», – заявив Іван Баканов.

Втрати російсько-окупаційних військ

Втрати російсько-окупаційних військ склали – 6 осіб:

  • безповоротні – 2 ( 2 – 4 омсбр 1 АК, небойові, обставини уточнюються);
  • санітарні – 4 ( 2 – 2 омсбр 2 АК, небойові, підрив на НВП, 1 – 4 омсбр 2 АК, небойовий підрив на НВП, 1 – 7 омсбр 2 АК, небойові порушення заходів безпеки).

Додатково інформація уточнюється.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Слава захисникам України!Разом до перемоги!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України 

http://mediarnbo.org/2021/09/21/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-21-veresnya-2021/