Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 14 вересня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 14 вересня 2021

Протягом минулої доби, 13 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 12 порушень режиму припинення вогню.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Поблизу Зайцевого противник обстріляв позиції українських захисників із автоматичних станкових гранатометів та ручних протитанкових гранатометів.

Неподалік Верхньоторецького російські окупанти вели вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120 калібру.

В напрямку Нью-Йорка збройні формування Російської Федерації здійснили обстріл з артилерійських систем калібру 122 мм.

В районі Золотого-4 окупанти відкривали вогонь по позиціях українських захисників з ручних протитанкових гранатометів.

Неподалік Катеринівки ворожі найманці застосували гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

Поблизу Новоолександрівки противник тричі вів численні обстріли наших позицій із гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Неподалік Причепилівки російські окупанти двічі вели обстріл із великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї та із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82 калібру.

В напрямку населеного пункту Попасна ворог двічі вів вогонь з великокаліберних кулеметів та ручних протитанкових гранатометів.

Вічна пам’ять…

В результаті ворожого обстрілу один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення, несумісне з життям.

Командування Об’єднаних сил та команда Інформаційно-аналітичного центру національної безпеки України висловлюють щирі співчуття рідним і близьким загиблого героя.

Війна триває.

На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Намагаючись уникнути відповідальності за заподіяне, російські воєнні злочинці вдаються до спроб створення викривленої картини подій в районі операції Об’єднаних сил.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 14 вересня 2021

Станом на 09:00 ранку порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Інформація Національної поліції ООС за минулу добу

У районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони.

Впродовж доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 3752 транспортних засоби, 4005 осіб, з яких 3921 по Інформаційному центру. До територіальних підрозділів на причетність до збройних формувань Російської федерації та її найманців було доставлено 1 особу. Виявлено 34 адміністративних правопорушення.

За вказаний період поліцейськими розкрито 13 злочинів.

Минулої доби через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідувало 1009 осіб, на підконтрольну Україні територію прибула 1171 особа. Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Новозванівка» 300 та 251 осіб відповідно.

Інформація Української сторони СЦКК

13 вересня була проведена позачергова зустріч з представниками офісу СММ ОБСЄ з взаємодії в Україні, з приводу систематичного порушення режиму припинення вогню ВФ РФ, що призвело до поранення тринадцяти та загибелі чотирьох військовослужбовців Збройних Сил України.
Під час зустрічі представникам Місії була передана офіційна нота, в якій надано оцінку ситуації, яка склалась в операційній зоні ООС 11 та 12 вересня.
Так, 11.09.2021 у результаті застосування з боку ВФ РФ стрілецької зброї, ручних і станкових гранатометів, мінометів калібру 82 мм і 120 мм, артилерії калібру 122 мм було скоєно 28 обстрілів позицій Збройних Сил України. В черговий раз коригування вогню артилерії противника відбувалась за допомогою БПЛА, що також є порушення заходів режиму припинення вогню. Крім того, 11.09.2021 застосовуючи артилерію калібру 122 мм збройні формування РФ обстріляли Новогнатівку, Верхньоторецьке, Кряківку, Мар’їнку, чим нанесли пошкодження приватним будівлям.
12.09.2021 у результаті застосування засобів вогневого ураження ближнього бою, а також мінометів калібру 82 мм і 120 мм, артилерії калібру 122 мм і ПТРК з боку ЗФ РФ було здійснено 19 обстрілів позицій Збройних Сил України. У наслідок чого загинуло двоє і отримали важке поранення троє військовослужбовців Збройних Сил України.
За вказаний період УС СЦКК на адресу СММ ОБСЄ було надано 109 нот щодо грубих порушень режиму припинення вогню з боку ЗФ РФ. Незважаючи на численні звернення, необхідної реакції з боку збройних формувань отримано не було, що в черговий раз підтвердило підступність ЗФ РФ.
У разі подальшого загострення обстановки та недотримання з боку ЗФ РФ режиму припинення вогню, Збройні Сили України залишають за собою право надавати адекватну відповідь із залученням необхідних сил та засобів.

Інформація Генерального штабу ЗС України

Триває акредитація для представників засобів масової інформації для висвітлення стратегічного командно-штабного навчання «Об’єднані зусилля – 2021».
Стратегічне командно-штабне навчання відбудеться у період з 22 по 30 вересня 2021 року.
Інформація щодо часу та місця проведення епізодів навчання буде доведена окремо до представників ЗМІ, відповідно до наданих запитів.
За довідками звертатися за телефоном Управління зв’язків з громадськістю ЗС України: (044) 454-42-55, +38 (067) 43 07 186.
Акредитація ОБОВ’ЯЗКОВА і триватиме до 15:00 17 вересня 2021 року.

Інформація Головного управління розвідки МО України

«Захід–2021»: чим російські військові навчання небезпечні для України?
«Щороку під час таких навчань відпрацьовуються елементи системи управління і взаємодії. Цього разу Росією та Білоруссю будуть опрацьовані елементи оперативної сумісності підрозділів, також питання єдиної системи протиповітряної оборони. Ще один напрям – швидке нарощування угруповання російських військ на території Білорусі завдяки передислокації з європейської частини Росії. Цьогорічне навчання характерне значним пересуванням військ, починаючи з березня-квітня, коли перекидалися потужні підрозділи, зокрема з центральної частини РФ, до наших кордонів. Це свідчить про те, що Росія активно відпрацьовує питання створення угруповань та перекидання резервів.
Ми бачимо, що росіяни здійснюють відпрацювання нормативів щодо перекидання військ і скорочують час, також вивчають можливі райони майбутніх бойових дій і здійснюють злагодження підрозділів саме завдяки виконанню елементів, які притаманні вже операціям у реальних бойових умовах.
Будь-яке нарощування російських військ біля наших кордонів підвищує рівень воєнної загрози для нашої держави. Зараз Головне управління розвідки відзначає окремі елементи розгортання системи управління, водночас ми не бачимо ознак створення потужних наступальних угруповань, але не відкидаємо цього», – повідомив в ефірі військової радіостанції “Армія ФМ” Вадим Скібіцький.

Інформація Служби безпеки України

Контррозвідка СБУ затримала колишнього бойовика «ДНР». Ним виявився мешканець м. Курахове Донецької області, який у 2014 -2015 роках вступив до лав бойовиків «ДНР».
Він підтвердив, що обіймав посаду командира 2 мотострілецького взводу батальйону «Оплот» так званої «ДНР», а також «чергового» так званої «Русской православной армии».
У ході слідчих дій зловмисник надав інформацію про інших членів незаконного збройного формування.
Наразі бойовику повідомлено про підозру за статтею Кримінального кодексу України.

Втрати російсько-окупаційних військ

Інформація щодо втрат російсько-окупаційних військ 13.09.2021 потребує додаткового уточнення.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Слава захисникам України!  Разом до перемоги!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України

http://mediarnbo.org/2021/09/14/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-14-veresnya-2021/