Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 29 серпня 2021

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 29 серпня 2021

Протягом минулої доби, 28 серпня, зафіксовано 18 порушень режиму припинення вогню.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Неподалік Троїцького ворог обстрілював українські позиції з мінометів 82-го калібру, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Поблизу Світлодарська противник вів вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

У напрямку Авдіївки російські найманці тричі обстрілювали наші позиції з мінометів 120-го калібру, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів.

Також російсько-окупаційні війська здійснили обстріл цивільної інфраструктури Авдіївки із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та артилерії калібру 122 мм. Внаслідок обстрілу пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури міста. Постраждалих серед місцевого населення немає.

Біля населеного пункту Красногорівка збройні формування Російської Федерації тричі вели вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів і станкових протитанкових гранатометів.

У районі Водяного, що біля Донецька, окупанти обстрілювали українські позиції з мінометів 82-го калібру.

Поблизу Травневого російські найманці вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Окрім того, окупанти обстріляли населений пункт Травневе із застосуванням автоматичного станкового гранатомета. Вогонь вівся з тимчасово окупованого населеного пункту Гольмівський. Внаслідок обстрілу пошкоджене приватне домоволодіння. Зазначена приватна територія вже вдруге протягом тижня зазнає обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Неподалік Луганського окупанти двічі здійснювали обстріли зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Поблизу Невельського ворог вів вогонь з мінометів 82-го калібру та великокаліберних кулеметів.

У напрямку Гранітного російські найманці обстрілювали українські позиції з мінометів 120-го калібру та станкових протитанкових гранатометів.

Біля Південного збройні формування Російської Федерації вели вогонь з артилерійських систем 122-го калібру та станкових протитанкових гранатометів.

Крім того, на межі Луганської та Донецької областей зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.

В результаті обстрілів 6 військовослужбовців отримали осколкові поранення, ще 4 — бойові травмування. Поранені перебувають в лікувальних закладах, стан здоров’я захисників — задовільний.

Наші воїни надали адекватну відповідь на обстріли російсько-окупаційних військ, що змусило ворога припинити вогневу активність.

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: обстановка на сьогодні, 29 серпня

Станом на 08:00 ранку, 29 серпня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню.

Поблизу Широкиного збройні формування Російської Федерації обстріляли українські позиції з мінометів 120-го калібру.

За поточну добу втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Про факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Інформація Національної поліції ООС за минулу добу

У районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони.

Впродовж доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 3938 транспортних засобів, 4600 осіб, з яких 4506 по Інформаційному центру. До територіальних підрозділів на причетність до збройних формувань Російської федерації та її найманців доставлялась 1 особа. Виявлено 47 адміністративних правопорушень.

За вказаний період поліцейськими розкрито 21 злочин.

Минулої доби через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідувало 1353 особи, на підконтрольну Україні територію прибуло 1243 особи.

Інформація Української сторони СЦКК

Українська сторона СЦКК вчергове повідомляє про грубі порушення режиму припинення вогню з боку російських окупантів із застосуванням заборонених п. 2 доповнення до Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 видів озброєння.
Так, 27 серпня 2021 року, з 19:45 по 20:05 збройні формування РФ під час обстрілу з напрямку окупованого населеного пункту Доломітне в напрямку населеного пункту Новолуганське здійснили дистанційне мінування позицій Збройних Сил України за допомогою РПГ із застосуванням ПОМ-2 (5 мін).
 
Українською стороною СЦКК було проведено верифікацію мінування та за допомогою встановленого координаційного механізму поінформовано СММ ОБСЄ.
Дії окупантів несуть пряму загрозу життю військовослужбовців Збройних Сил України та протирічать Мінським домовленостям.
Варто наголосити, що зазначене є також порушенням норм “Женевських конвенцій” 1949 року та кваліфікується як воєнні злочини поряд з агресією, геноцидом і злочинами проти людяності та вважаються міжнародними злочинами і підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Інформація Головнокомандувача ЗС України

Що означає пам’ятати загиблих за незалежність України?
Це значить жити, служити і працювати за себе і за них.
Це значить згадувати полеглих побратимів і посестер не один день у році, а кожного дня.
Це значить усвідомлювати ціну свободи і боротися за неї до переможного кінця.
Це значить піклуватися про рідних загиблих захисників і захисниць держави.
Це значить пишатися мужністю і самовідданістю свого народу.
Це значить виховувати у нащадках гідність і вдячність усім поколінням українських воїнів.
Це значить бути частиною історії, яка твориться тут і зараз. Нами.

Інформація Служби зовнішньої розвідки України

Окупація Криму російськими військовими без знаків розрізнення, які вторглися на півострів і взяли його під свій контроль, продемонструвала можливості використання дезінформації для підтримки ворожих військових операцій. Сім років прокремлівські ЗМІ й політики намагаються створити ілюзію легітимності цього нахабного захоплення територій і порушення норм міжнародного права.

EUvsDisinfo – це проект Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force) Європейської Служби Зовнішніх Зв’язків, створений для ефективного реагування на поточні кампанії Російської Федерації з дезінформації, що стосуються країн Європейського Союзу та сусідніх країн.

Щотижня портал подає огляд найкричущої прокремлівської дезінформації. Зокрема портал містить на цей час понад 600 прикладів прокремлівських дезінформаційних заяв щодо Криму.

Та попри всі зусилля пропагандистів, Крим завжди буде українським!

Інформація Головного управління розвідки МО України

Україна серед держав-лідерів Європи за кількістю евакуйованих громадян з Афганістану. Ми довели, що готові рятувати наших громадян в не залежності від точки світу та складності ситуації там. Також цей результат демонструє міжнародній спільноті нашу надійність як партнера, який не боїться проводити завдання заради порятунку і інших громадян, які бажають покинути Афганістан.
 
Нагадуємо, як відомо, над плануванням операції та втіленням її в життя працювало Міністерство оборони в особі Головного управління розвідки. Спеціалістами відомства було пророблено та відпрацьовано безпечні шляхи евакуації, а також здійснено супровід евакуйованих громадян.
Наші зусилля не зосталися непоміченими, у Нідерландах про порятунок Україною їхніх громадян написали всі основні ЗМІ, а незалежні ЗМІ Білорусі, у зв’язку з порятунком білоруського громадянина, назвали Україну «справжнім другом білоруського народу». У соцмережах громадяни з Польщі, Іспанії, Великої Британії ставили Україну у приклад та захоплювалися результатами роботи наших структур. А в Росії місцеві коментатори дорікнули своїй владі за прихильне ставлення до «Талібану» та протиставили РФ Україну, яка «займається справжніми справами».
 

Інформація Служби безпеки України

143 курсанти Національної академії СБУ склали присягу на вірність українському народові.
Урочиста церемонія відбулася сьогодні у Києві.
«СБУ дбає про інтереси країни щодня. Це важка праця. Часто непублічна, але надзвичайно важлива. Від того, як ми її виконуємо, залежать життя та безпека мільйонів громадян. І я пишаюся тим, що віднині захисників України стало на 143 більше», – привітав першокурсників Голова СБУ Іван Баканов.
 
Він подякував курсантам за зроблений вибір, наголосивши, що в Академію СБУ, на його переконання, вступили патріоти з грунтовними знаннями та щирим бажанням захищати інтереси української держави та її громадян.
Іван Баканов підкреслив, що в умовах російської агресії СБУ повинна бути завжди на крок попереду, щоб ефективно протидіяти РФ. «Ми змінюємо підходи до навчання, покращуємо умови, запроваджуємо нові методики. До речі, уперше Академія розпочне навчання за спеціалізацією «кіберзахист». Тож покладаємо на вас великі надії», – зазначив Голова Служби.

Втрати російсько-окупаційних військ

Інформація щодо втрат російсько-окупаційних військ 28.08. 2021 уточнюється.

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою українськими воїнами.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Матеріали підготовлені ІАЦ за даними Міністерства оборони України

http://mediarnbo.org/2021/08/29/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-29-serpnya-2021/