Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 04 липня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 04 липня 2020

Порівняно з попередньою добою російсько-окупаційні війська значно активізувалися, збільшивши кількість порушень режиму припинення вогню удвічі – до 20 разів, при цьому більше половини обстрілів здійснили із застосуванням забороненого озброєння – артилерійських систем калібру 122 мм та мінометів 120-го і 82-го калібрів.

Луганський напрямок

Тут вранці окупанти відкрили вогонь з міномету 82-го калібру по населеному пункту Зайцеве. Підкреслюємо, що окупанти цілили не лише у бік українських позицій, а й цинічно обстріляли прифронтові населені пункти, внаслідок чого, на превеликий жаль, загинула місцева мешканка Бихова Олена Іванівна, 1940-го року народження.

Також у ранковий час ворог підступно обстріляв зі 120-х мінометів позиції підрозділів Об’єднаних сил в районах населених пунктів Південне, Залізне, Шуми та Оріхове.

По захисниках Новотошківського противник майже годину намагався поцілити з артилерії калібру 122 мм, 120-мм міномету та ручних протитанкових гранатометів.

Опорні пункти наших військ біля Хутора Вільного вранці російсько-окупаційні війська спочатку обстріляли зі станкових і ручних протитанкових гранатометів та кулеметів великого калібру, а згодом знову застосували станковий протитанковий гранатомет і кулемет, на додачу випустивши 2 міни калібру 120 мм.

Другий сплеск активності російсько-окупаційних військ на напрямку відбувся у вечірній час.

Знову були обстріляні українські захисники Хутора Вільного – цього разу з міномету 120-го калібру, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів та кулеметів, а також Оріхового – з автоматичних гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї.

Крім того, після 22:00 противник зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів та стрілецької зброї вів вогонь поблизу Попасної, а неподалік Катеринівки розірвалися 20 мін 82-го калібру і лунали ворожі гранатомети різних систем, кулемети та стрілецька зброя.

Донецький напрямок

Тут обстріли окупантів також спричинили страждання для мирного цивільного населення. На підступах до Авдіївки, де ворог застосував 120-ти та 82-мм міномети, гранатомети різних систем і великокаліберні кулемети, одна із мін зруйнувала дачний будинок, а від пожежі, яка виникла, загорілася ще й сусідська будівля.

Факти ворожої агресії було зафіксовано і в районах населених пунктів Водяне, Кам’янка, Старогнатівка та Піски – тут противник відкривав вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил з гранатометів різних систем і кулеметів великого калібру.

За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів один український військовослужбовець зазнав осколкового поранення. Після евакуації до медичного закладу воїну було надано необхідну допомогу.

Нахабні злочинні дії окупантів не залишилися без належної відповіді з нашого боку – підрозділи Об’єднаних сил на кожний ворожий обстріл рішучо задіювали усі наявні чергові вогневі засоби, однозначно демонструючи противнику невідворотність покарання.

Інформація щодо втрат російсько-окупаційних військ за минулу добу наразі уточнюється.

Обстановка на сьогодні, 04 червня

Від початку поточної доби до опівдня російсько-окупаційні війська здійснили 4 обстріли на Луганському напрямку.

Вночі противник застосував ручні протитанкові і підствольні гранатомети по наших позиціях біля Катеринівки.

Близько 07:00 в районі населеного пункту Оріхове окупанти відкрили вогонь з мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових і автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Нашим воїнам знадобилося 40 хвилин, щоб змусити противника припинити цей обстріл.

З 09:00 до 10:30 ворог двічі обстріляв опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил неподалік Новотошківського, в обох випадках задіявши 120-ті міномети і автоматичні гранатомети з боку окупованого населеного пункту Голубівське.

Українські воїни відповіли противнику вогнем зі штатного озброєння, не допустивши втрат у своїх лавах.

Втрати ворога уточнюються.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил повністю контрольована.

Полковник Максим Праута, прес-центр Міністерства оборони України

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/07/04/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-04-lipnya-2020/