Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 19 липня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 19 липня 2020

Кількість обстрілів російсько-окупаційними військами наших оборонних позицій минулої доби зменшилася до 13. Водночас, знову доводиться говорити про застосування противником заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм і 82-мм мінометів. Ворог також використовував гранатомети різних систем, протитанкові ракетні комплекси, озброєння бойових машин піхоти, великокаліберні кулемети, снайперську та стрілецьку зброю.

Для збереження контролю над обстановкою та придушення проявів агресії з боку окупантів підрозділи Об’єднаних сил жорстко відповідали противнику вогнем із не заборонених чергових вогневих засобів.

Луганський напрямок

Тут у другій половині дня російсько-окупаційні війська двічі зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів та кулеметів великого калібру обстріляли опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил біля Хутора Вільного.

Крім того, такі ж гранатомети увечері ворог задіяв неподалік Луганського і Причепилівки.

Близько 21:00 на позиціях наших військ поблизу Новотошківського розірвалися 3 артилерійських снаряди калібру 122 мм, також на цій ділянці фронту противник вів вогонь з озброєння бойової машини піхоти.

Донецький напрямок

Там тричі за добу російсько-окупаційні війська порушили режим тиші неподалік Старогнатівки – на світанку застосували протитанковий ракетний комплекс і станкові протитанкові гранатомети, а у вечірній час – озброєння БМП, автоматичні станкові і ручні протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети.

По оборонцях Водяного ворог двічі відкривав вогонь з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Увечері з боку окупованої Василівки з мінометів калібру 82 мм, автоматичних гранатометів та стрілецької зброї були обстріляні наші позиції обладнані неподалік населеного пункту Новоселівка Друга.

В районах Талаківки і Гнутового окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї, при цьому захисників Гнутового намагався обстрілювати ще й ворожий снайпер, проте завдяки вжитим з нашого боку заходам – безрезультатно.

Внаслідок вчорашніх обстрілів один український військовослужбовець зазнав поранення. Наразі йому надають необхідну допомогу лікарі військового мобільного госпіталю.

За даними розвідки, минулої доби ліквідовано одного окупанта. Крім того, стало відомо про ще двох загиблих з боку російсько-окупаційних військ 16 липня.

Підкреслюємо, що 18 липня збройні формування РФ обстріляли ділянку розведення сил та засобів № 3 Богданівка. Зі сторони Петрівського противник здійснив три черги зі стрілецької зброї.

Обстановка на сьогодні, 19 липня

Від початку поточної доби до опівдня російсько-окупаційні війська порушили режим припинення вогню 6 разів, при цьому значно активніше застосовували заборонене озброєння.

Так, у ранковий час по наших позиціях неподалік Причепилівки, що на Луганському напрямку противник двічі застосував артилерійські системи 122-го калібру і 120-мм міномети.

Також два рази з мінометів 120-го і 82-го калібру, станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів ворог відкривав вогонь по захисниках Луганського.

На Донецькому напрямку з початком доби окупанти з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї відкривали вогонь в районі Водяного.

А біля Старогнатівки вночі лунали ворожі великокаліберні кулемети.

Наші воїни на ворожі обстріли відповідали переважно зі станкових протитанкових гранатометів і кулеметів.

Попередньо, втрат серед українських захисників немає.

Втрати ворога уточнюються.

Ситуація в районі проведення операції – контрольована.

Повідомлення для громадян, які планують поїздки через лінію розмежування

Керівництво операції Об’єднаних Сил, в тому числі й Державної прикордонної служби, відкриті до здійснення пропускних операцій та в умовах карантину надають можливість переміщення через КПВВ «Станиця Луганська», «Мар’їнка», «Новотроїцьке» у визначений час.

Разом з цим, від тристоронньої контактної групи отримано інформацію, що російсько-окупаційні війська здійснюють пропуск людей через КПВВ по списках. У зв’язку з цим людям потрібно врахувати, що збройні формування РФ можуть не пропускати їх через лінію розмежування, спираючись на дані списків.

Полковник Максим Праута, прес-центр Міністерства оборони України

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/07/19/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-19-lipnya-2020/