Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 10 липня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 10 липня 2020

Порівняно з попередньою добою кількість обстрілів російсько-окупаційними військами наших оборонних позицій зменшилася удвічі – до 7. Водночас, майже кожний ворожий обстріл характеризувався застосуванням забороненого озброєння – артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів 120-го і 82-го калібрів.

Луганський напрямок

Тут ворог у період з 17:00 до 21:00 вечора 5 разів відкривав вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новолуганського. Так, з боку Доломітного окупанти застосували міномети 82-го калібру і протитанковий ракетний комплекс, артилерійські системи калібру 122 мм та стрілецьку зброю. Також вони випустили по наших позиціях по 6 мін з боку населених пунктів Гольмівський і Лозове.

З ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів противник обстріляв наші позиції обладнані неподалік Причепилівки.

Донецький напрямок

Там у вечірній час ворог з автоматичних станкових гранатометів вів вогонь на підступах до Мар’їнки.

Підрозділи Об’єднаних сил своєчасно реагували на ворожі обстріли, прицільним вогнем змушуючи окупантів відмовитись від продовження агресивних дій.

За даними розвідки, 9 липня наші воїни поранили двох військовослужбовців зі складу російсько-окупаційних військ.

Втрат серед українських захисників за минулу добу внаслідок обстрілів противника не було.

Обстановка на сьогодні, 10 липня

Від початку поточної доби до опівдня російсько-окупаційні війська здійснили 5 обстрілів.

Абсолютна більшість фактів відкриття противником вогню облікована на Луганському напрямку. Тут же ворог знову активно застосовував заборонені Мінськими домовленостями міномети.

Так, після 05:00 ранку 17 мін 120-го калібру розірвалися на позиціях підрозділів Об’єднаних сил неподалік Причепилівки.

У період з 08:00 до 09:00 окупанти випустили 5 мін калібру 120 мм і вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів по захисниках Оріхового. А біля Хутора Вільного використали під час обстрілу міномет калібру 120 мм, станкові протитанкові і автоматичні гранатомети та великокаліберні кулемети.

Позиції наших військ поблизу Новотошківського ворог у ранковий час обстріляв з міномету калібру 82 мм, випустивши 13 мін.

На Донецькому напрямку з 08:00 окупанти 25 хвилин застосовували автоматичні станкові і ручні протитанкові гранатомети та кулемети великого калібру на підступах до Авдіївки.

Підрозділи операції Об’єднаних сил  подавляли активність противника переважно вогнем зі станкових протитанкових гранатометів.

Попередньо, втрат у лавах Об’єднаних сил від початку поточної доби немає.

Втрати ворога уточнюються.

Ситуація в районі проведення операції – контрольована.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російсько-окупаційних військ, попри декларування заяв про прагнення до мирного врегулювання обстановки, продовжує заходи з її дестабілізації.

Зокрема, з початку липня зафіксовано збільшення кількості випадків застосування окупантами диверсійно-розвідувальних груп і снайперських пар, у т. ч.  укомплектованих кадровими російськими військовослужбовцями, які прибули зі складу з’єднань і частин Південного військового округу ЗС РФ. При цьому, для прикриття виходу снайперів і ДРГ у “сіру зону” противник здійснює мінометні обстріли позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Крім того, окупанти продовжують завозити через неконтрольовані Україною ділянки кордону на тимчасово окуповану територію у Донецькій та Луганській областях модернізовані та нові снайперські комплекси російського виробництва.

Полковник Максим Праута, прес-центр Міністерства оборони України

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/07/10/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-10-lipnya-2020/