Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 02 червня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 02 червня 2020

Протягом 1 червня в районі відсічі та стримування збройної агресії РФ на Сході України наші герої-захисники тричі перебували під ворожим прицільним вогнем. При цьому російсько-окупаційні війська знову застосовували безпілотник для скидання пострілу ВОГ-17.

На превеликий жаль, вчора внаслідок ворожих обстрілів отримав поранення один наш герой. Стан здоров’я воїна – задовільний. Бажаємо йому скорішого одужання.

Вчора двічі під ворожим вогнем перебували наші оборонці Гнутового. Від окупованого села Пікузи ворог о 05:00 ранку застосував гранатомети різних систем. Пізніше, після 10:25 окупанти задіяли тут безпілотний літальний апарат для скидання пострілу ВОГ-17.

Крім того, ввечері, з 19:05 противник порушив режим тиші в районі міста Попасна. З напрямку від селища Молодіжне окупанти відкрили вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Підрозділи Об’єднаних сил рішуче та жорстко вели оборонні дії, тому ворожі обстріли були нетривалі за часом. З підтвердженням відсутності в секторі вогню цивільних мирних мешканців та їх інфраструктури, захисники України, адекватно застосовуючи чергові вогневі засоби, за даними розвідки ООС поранили вчора двох окупантів.

Крім того, вчора зафіксовано два обстріли з боку збройних формувань РФ в районі ділянки розведення сил і засобів сторін №3.

Так, з позицій окупантів в районі н.п. Вікторівка, з 10:55, протягом близько 10 хвилин зафіксовано 20 черг зі стрілецької зброї по ділянці розведення “Богданівка”. За декілька хвилин, з 11:03, також протягом майже 10 хвилин, російсько-окупаційні війська, вже від н.п. Петрівське випустили по цій ділянці розведення 25 черг зі стрілецької зброї та 10 черг з великокаліберних кулеметів.

Мета ворожих обстрілів цілком зрозуміла: викликати вогонь у відповідь від Об’єднаних сил та через свої пропагандистські медіа вчергове звинуватити Україну у зриві домовленостей. Проте зазначимо, що українські воїни неухильно дотримуються режиму тиші на ділянках розведення та вогонь у відповідь тут не ведуть.

Обстановка на сьогодні, 02 червня

Від початку поточної доби, за наявною інформацією, російсько-окупаційні війська тричі порушили режим тиші на лінії бойового зіткнення.

Вночі, після 02:35, ворог застосував неподалік Майорська гранатомети та стрілецьку зброю з напрямку від шахти 6-7 окупованої Горлівки.

Після 08:55 розриви трьох ворожих мін калібру 82 мм зафіксували наші захисники Павлополя. Ворог супроводжував мінометний обстріл вогнем з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Крім того, з 10:45 від окупованого н.п. Калинове противник застосував стрілецьку зброю по нашим оборонцям Новозванівки.

Впевнившись у відсутності цивільного населення, наші воїни з легкого піхотного озброєння припиняли ворожу збройну активність.

Бойових втрат від початку доби серед наших захисників немає.   Втрати окупантів уточнюються.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російсько-окупаційні війська, дислоковані на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, продовжують створювати загрозу життю та здоров’ю місцевого населення.

Зокрема, окупанти не припиняють практику ведення вогню безпосередньо з житлових кварталів населених пунктів як по позиціях підрозділів Об’єднаних сил, так і по об’єктах цивільної інфраструктури тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Надалі окупаційними пропагандистськими ЗМІ розповсюджується фейкова інформація начебто про “обстріли з боку ЗС України”.

Крім того, Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що з огляду на масове встановлення противником мінно-вибухових загороджень переважно без попереджувальних позначок, продовжуються випадки травмування й загибелі цивільного населення. Так, минулого тижня в смузі відповідальності 6 окремого мотострілецького полку 2 АК (Луганськ) ЗС РФ поблизу н.п. Калинове, місцевий мешканець отримав важкі тілесні ушкодження у результаті підриву на міні.

Захисники України неухильно дотримуються режиму тиші на лінії бойового зіткнення та щохвилини перебувають напоготові дати гідну ефективну відсіч на підступні ворожі дії з боку російсько-окупаційних військ.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Полковник Дмитро Гуцуляк,

пресцентр Міністерства оборони України

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/06/02/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-02-chervnya-2020/