Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 09 травня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 09 травня 2020

Загальна кількість обстрілів російсько-окупаційними військами наших оборонних позицій за добу зменшилася до 7, проте більш ніж половину з них противник здійснив із застосуванням заборонених домовленостями мінометів калібрів 120 та 82 мм, а також використовував протитанковий ракетний комплекс, гранатомети різних систем, БпЛА, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

За таких умов українські воїни, не вагаючись, рішучо відповідали противнику, примушуючи останнього до дотримання режиму «Тиша».

Внаслідок вчорашніх ворожих обстрілів чотирьох військовослужбовців Об’єднаних сил було поранено. Наразі вони отримують необхідну допомогу у медичних закладах.

За даними розвідки, 8 травня українські військовослужбовці ліквідували одного та поранили ще двох російських окупантів.

Луганський напрямок

Окупанти вранці випустили 24 120-ті міни та вели вогонь зі станкового протитанкового гранатомету по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил біля Оріхового.

3 міни 120-го калібру розірвалися після 3-ї години дня на позиціях наших військ поблизу Кримського.

Українські військовослужбовці у відповідь на ці мінометні обстріли вели прицільний вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Донецький напрямок

Ворог у першій половині дня вів вогонь по наших позиціях неподалік Широкиного з мінометів 82-го калібру і автоматичних станкових гранатометів, а також застосував БпЛА для скидання пострілів ВОГ-17.

А на підступах до Авдіївки був зафіксований провокаційний обстріл з кулемету великого калібру.

У другій половині дня російсько-окупаційні війська з міномету калібру 82 мм, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів обстрілювали захисників Кам’янки. Зважаючи на інтенсивність ворожого вогню, підрозділи Об’єднаних сил були змушені застосувати чергові вогневі засоби.

З 14:00 противник 20 хвилин з боку Олександрівки з ручного протитанкового гранатомету та стрілецької зброї вів вогонь по наших позиціях біля Мар’їнки.

А з настанням темряви в районі населеного пункту Піски окупанти підступно застосували автоматичні станкові гранатомети.

Обстановка на лінії фронту станом на 12:30 сьогодні, 09 травня

На Луганському напрямку з 05:00 російсько-окупаційні війська, намагаючись загострити ситуацію в районі Кримського, випустили по наших позиціях 10 мін 120-го калібру та вели вогонь з кулеметів і стрілецької зброї.

У цей же час по 5 мін калібрів 120 і 82 мм розірвалися біля Хутора Вільного. Також тут лунали ворожі станковий протитанковий гранатомет і великокаліберний кулемет.

Найдієвішим способом вгамувати окупантів в обох випадках став прицільний вогонь наших воїнів зі станкових протитанкових гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї.

Після 09:00 противник випустив протитанкову керовану ракету неподалік Оріхового.

На Донецькому напрямку у період з 08:00 до 09:00 ворог застосовував під час обстрілів опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил протитанкові гранатомети: поблизу Опитного – ручний, а біля Красногорівки – станковий.

У відповідь на ці порушення окупантами режиму припинення вогню підрозділи Об’єднаних сил одразу застосували чергові вогневі засоби, не допустивши втрат у своїх лавах.

Втрати ворога в результаті ведення Об’єднаними силами вогню у відповідь уточнюються.

Наші воїни тримають ситуацію під цілковитим контролем і готові жорстко припиняти будь-які спроби противника її дестабілізувати.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Полковник Максим Праута з пресцентру Міністерства оборони України

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/05/09/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-09-travnya-2020/