Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 05 травня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 05 травня 2020

Загальна кількість обстрілів російсько-окупаційними військами наших оборонних позицій за добу майже не змінилася, проте противник активніше застосовував заборонені домовленостями міномети калібрів 120 та 82 мм. За таких умов українські воїни також рішучо відповідали противнику, примушуючи останнього до дотримання режиму «Тиша».

Внаслідок вчорашніх ворожих обстрілів одного військовослужбовця Об’єднаних сил було поранено. Наразі воїна евакуйовано до військового мобільного госпіталю.

За даними розвідки, під час заходів з примушення противника до дотримання режиму «Тиша» 4 травня українські військовослужбовці ліквідували одного російського окупанта та щонайменше двох поранили. Окрім цього, наші воїни знищили військову вантажівку противника.

Луганський напрямок

Тут ворог двічі, вранці з міномету 120-го калібру і станкового протитанкового гранатомету, а увечері з міномету калібру 82 мм відкривав вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил поблизу Кримського.

Після 18:00 російсько-окупаційні війська 40 хвилин з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстрілювали захисників Оріхового. Крім того, на позиціях наших військ на цій ділянці фронту розірвалися 15 мін 120-го і 26 мін 82-го калібру.

Українські військовослужбовці не забарилися з відповіддю, і інтенсивним вогнем із не забороненого озброєння придушили активність ворога.

Донецький напрямок

Там окупанти використали 120-ті та 82-гі міномети під час двох обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил неподалік Верхньоторецького, і міномет калібру 82 мм – біля Красногорівки. При цьому у першому випадку противник також вів вогонь зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів та стрілецької зброї, а у другому застосував станковий протитанковий гранатомет.

Характерно, що своїми діями окупанти вкотре відкрито продемонстрували цинічне ставлення до життя і здоров’я мирних мешканців Донбасу й відверте ігнорування Мінських домовленостей і норм Міжнародного гуманітарного права.

Так, у Верхньоторецькому одна міна калібру 82 мм розірвалася в небезпечній близькості від приватного будинку місцевої жительки, внаслідок чого уламками було пошкоджено помешкання та господарські споруди.

На щастя, постраждалих серед цивільного населення вдалося уникнути, у тому числі завдяки вчасній реакції з боку військовослужбовців Об’єднаних сил, які відкрили по противнику прицільний вогонь у відповідь з чергових вогневих засобів.

Двічі у другій половині дня ворожі ручні протитанкові гранатомети і стрілецька зброя лунали поблизу Старогнатівки.

Гранатомети різних систем, кулемети великого калібру та стрілецьку зброю російсько-окупаційні війська з різною інтенсивністю застосовували під час обстрілів наших позицій, обладнаних в районах Новотроїцького, Авдіївки, Водяного та Широкиного.

Обстановка на сьогодні, 05 травня

Ніч минула спокійно, проте вже вранці російсько-окупаційні війська здійснили 2 обстріли.

Так, на Луганському напрямку близько 10:00 противник застосував стрілецьку зброю біля Оріхового. Також у цей час тут було зафіксовано активність ворожого снайпера.

На Донецькому напрямку 06:00 на наших позиціях неподалік Невельського розірвалися 6 мін калібру 82 мм.

У відповідь на ці порушення окупантами режиму припинення вогню підрозділи Об’єднаних сил одразу застосували чергові вогневі засоби, не допустивши втрат у своїх лавах.

Втрати ворога в результаті ведення Об’єднаними силами вогню у відповідь уточнюються.

Наразі наші воїни тримають ситуацію під цілковитим контролем і готові жорстко припиняти будь-які спроби противника її дестабілізувати.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

ГУР МО повідомляє про активізацію командуванням російсько-окупаційних військ підготовки до проведення чергової ротації передових підрозділів. Зокрема, на базі перших мотострілецьких батальйонів з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК триває формування тактичних груп, які передбачається направити на передову у другій половині травня.

Водночас терміни проведення ротації можуть бути перенесені, зважаючи на незадовільне логістичне забезпечення більшості із зазначених підрозділів, у т.ч. медичним майном – через банальне його розкрадання.

Це явище набуло такого масштабу, що виявлені факти нестачі медичних захисних засобів з російської “гуманітарної допомоги” та їх реалізації через мережу місцевих аптек навіть стали предметом службового розслідування.

Полковник Максим Праута, пресцентр Міністерства оборони України

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/05/05/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-05-travnya-2020/