Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 01 травня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 01 травня 2020

Обстановка на лінії фронту не зазнала змін і залишається напруженою. Минулої доби російсько-окупаційні війська обстрілювали наші оборонні позиції з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 та 82 мм, відкривали вогонь з протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, озброєння бойових машин піхоти, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Значний спектр озброєння, у тому числі забороненого домовленостями, противник застосовував і від початку поточної доби.

Зважаючи на це, підрозділи Об’єднаних сил вчасно і жорстко реагували на злочинні дії ворога, зводячи нанівець його спроби дестабілізувати ситуацію, та підтверджуючи невідворотність покарання окупантів.

Вчора втрат серед наших захисників внаслідок ворожих обстрілів вдалося уникнути.

Луганський напрямок

Тут російсько-окупаційні війська двічі у першій половині дня та один раз увечері відкривали вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новотошківського. Під час цих обстрілів окупанти застосовували артилерійські системи калібру 122 мм, міномети калібру 120 мм та 82 мм, протитанкові ракетні комплекси, автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. На цій ділянці фронту противник випустив 32 артилерійські снаряди, а також 6 мін 120-го і 3 міни 82-го калібрів.

Загалом 56 мін 120-го калібру упродовж доби розірвалися на наших позиціях, обладнаних неподалік Новоолександрівки, Новозванівки та Оріхового.

Біля Хутора Вільного ворог після 21:00 випустив по наших опорних пунктах 64 міни калібру 82 мм, а також вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів і кулеметів великого калібру.

Так само з кулемету російські найманці надвечір обстріляли околиці Новгородського.

Зважаючи на інтенсивність ворожих обстрілів, аби убезпечити себе і цивільне населення, військовослужбовці Об’єднаних сил щоразу подавляли активність противника прицільним вогнем, переважно зі станкових протитанкових гранатометів.

Донецький напрямок

Там міномет калібру 82 мм окупанти застосували один раз, надвечір випустивши 6 мін по захисниках населеного пункту Піски. Тут також лунав ворожий великокаліберний кулемет.

Неподалік Павлополя під час ранкового обстрілу наших позицій противник використав озброєння бойової машини піхоти, станкові протитанкові і автоматичні гранатомети та кулемети великого калібру.

З 17:00 і до кінця доби російсько-окупаційні війська намагалися розхитати обстановку в районах Кам’янки, Авдіївки, Тарамчука і Красногорівки, застосовуючи гранатомети і кулемети.

Водночас, наші воїни були напоготові, і не дозволили противнику реалізувати ці плани, адекватно відповідаючи ворогу вогнем із не забороненого озброєння.

За даними розвідки, під час заходів з примушення противника до дотримання режиму «Тиша» 30 квітня українські воїни ліквідували двох і поранили трьох російських окупантів.

Обстановка на лінії фронту на сьогодні, 01 травня

Станом на 12:30, за уточненою інформацією, на Луганському напрямку на цей час обліковано 5 ворожих обстрілів.

Так, російські найманці двічі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил поблизу Кримського – після опівночі з підствольних гранатометів та стрілецької зброї, а вранці – з міномету 120-го калібру, випустивши 10 мін.

Біля Південного вночі розірвалися 6 ворожих мін 120-го калібру, а неподалік Новотошківського вранці – 7 мін калібру 82 мм.

Крім того, наші оборонці Травневого близько 06:00 припинили обстріл, який ворог вів з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів та кулеметів великого калібру.

На Донецькому напрямку мали місце 3 прицільні обстріли наших опорних пунктів в районі Богданівки. Їх противник здійснив з боку окупованого Петрівського, використавши станкові протитанкові і автоматичні гранатомети, великокаліберні кулемети, снайперську та стрілецьку зброю. Усі ці обстріли не були тривалими, адже припинялися після адекватної відповіді з боку підрозділів Об’єднаних сил.

Ще один обстріл окупанти влаштували біля Водяного – вранці з боку Саханки вони вели вогонь по наших позиціях з автоматичного гранатомету, кулеметів та стрілецької зброї.

За поточну добу внаслідок ворожих обстрілів двоє українських воїнів зазнали поранень. Після надання першої медичної допомоги їх було оперативно евакуйовано до лікувальних закладів. Стан здоров’я обох військовослужбовців задовільний.

Втрати ворога в результаті ведення Об’єднаними силами вогню у відповідь уточнюються.

Наразі наші воїни здійснюють дообладнання своїх позицій і пильно спостерігають за ворогом, тримаючи ситуацію під контролем.

Усі злочинні дії окупантів наші захисники готові і надалі рішучо припиняти.

Додамо, що випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/05/01/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-01-travnya-2020/