Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 31 березня 2020

ВІЙСЬКОВІ НОВИНИ: зведені дані ООС – 31 березня 2020

Упродовж доби, що минула, кількість порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ зросла до 18. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, відкривав вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

На превеликий жаль, наслідком активізації ворога стали втрати у лавах наших захисників.

З глибоким сумом змушені повідомити, що внаслідок ворожих обстрілів минулої доби загинув військовослужбовець Об’єднаних сил, 1983 року народження.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким і бойовим побратимам Героя.

Світла пам’ять!

Троє наших захисників зазнали поранень та ще один – бойового ураження. Наразі усі вони отримують необхідну допомогу у військових мобільних госпіталях.

Злочинні дії окупантів не залишилися без належної відповіді. Використовуючи наявні вогневі засоби, військовослужбовці Об’єднаних сил вчасно реагували на кожен ворожий обстріл і дали окупантам гідну відсіч.

За даними розвідки, 30 березня, завдяки влучному вогню українських військовослужбовців, одна з мотострілецьких бригад російсько-окупаційних військ зменшилася у чисельності на 4 особи.

Також стала відома уточнена інформація про ще одного пораненого окупанта за 29 березня.

Луганський напрямок

Тут обліковано 6 прицільних ворожих обстрілів.

Міномети 120-го калібру окупанти застосували увечері під час обстрілів опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новотошківського і Новгородського. Обидва обстріли відбулися одночасно і мали майже однакову тривалість – трохи більше за пів години. Під час другого з них противник застосував ще і станковий протитанковий гранатомет.

По 3 міни 82-го калібру у світлу пору доби розірвалися на позиціях наших військ в районах Новолуганського і Хутора Вільного. Тут окупанти також вели вогонь зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї.

На мінометні обстріли, аби їх припинити, наші воїни відповіли зі станкових протитанкових гранатометів.

Щільним вогнем із не забороненого озброєння військовослужбовці Об’єднаних сил також відповіли на обстріли противником наших позицій неподалік населених пунктів Шуми і Луганське.

Донецький напрямок

Удвічі більше – 12 – порушень російсько-окупаційними військами режиму тиші зафіксовано на цьому напрямку.

З мінометів 82-го калібру противник один раз в районі Водяного та двічі – Лебединського обстріляв опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил, загалом випустивши 22 міни.

15 мін 82-го калібру розірвалися на позиціях наших військ обладнаних поблизу Павлополя, тут же стріляв ворожий автоматичний станковий гранатомет.

На підступах до Авдіївки окупанти проявляли активність 4 рази у період з обіду до вечора – з боку Ясинуватої, Каштанового і Спартака відкривали вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї, а також випустили 14 мін з міномету калібру 82 мм.

Військовослужбовців Збройних Сил України, які виконують завдання біля населеного пункту Піски, ворог двічі обстріляв з гранатометів різних систем та великокаліберного кулемету.

Зі снайперської та стрілецької зброї окупанти вели вогонь неподалік Невельського та Мар’їнки відповідно.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 31 березня

Ніч минула спокійно, проте зранку противник здійснив 3 обстріли на Донецькому напрямку.

Зокрема, біля Опитного після 07:00 ранку почав стріляти ворожий кулемет великого калібру, але військовослужбовці Об’єднаних сил вогнем із незабороненого озброєння швидко змусили його замовкнути.

Близько 10:00 в районі Красногорівки розірвалися 20 мін 120-го калібру.

А неподалік Кам’янки окупанти здійснили вогневу провокацію з використанням автоматичного станкового гранатомету.

На жаль, сьогодні вкотре отримала підтвердження істина про відверте нехтування російсько-окупаційними військами вимог Міжнародного гуманітарного права при веденні бойових дій.

В районі населеного пункту Катеринівка, що на Луганщині, під час виконання бойових завдань один український військовослужбовець отримав травму внаслідок підриву на протипіхотній міні. Після надання первинної медичної допомоги нашого воїна евакуювали до лікувального закладу у важкому стані.

Попередньо,  міна була російського виробництва і належить до боєприпасів, які заборонені Женевськими конвенціями.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

ГУР МО повідомляє про заходи командування російсько-окупаційних військ з дестабілізації обстановки, попри декларативні заяви про наміри її врегулювання.

За даними наших розвідників, протягом березня окупанти збільшили застосування диверсійно-розвідувальних груп і снайперських пар, укомплектованих кадровими російськими військовослужбовцями, які прибули зі складу з’єднань і частин Південного військового округу ЗС РФ.

Водночас противник продовжував посилювати свої передові позиції артилерійськими і мінометними підрозділами та розрахунками протитанкових ракетних комплексів.

Українські захисники перебувають на своїх позиціях, дообладнують їх, і готові прицільним вогнем відповісти на будь-які ворожі збройні провокації та примусити противника дотримуватися тиші.

Завершити хочемо повідомленням про те, що випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил на даний час не зафіксовано.

Матеріали підготовлені Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2020/03/31/viyskovi-novini-zvedeni-dani-oos-31-bereznya-2020/