Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 02 лютого 2020

ООС: зведені дані – 02 лютого 2020

Минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил кількість ворожих збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ помітно збільшилася. Всього за добу по всій ліній бойового зіткнення в штабі операції обліковано 15 прицільних обстрілів з боку противника, тоді як попередньої доби таких обстрілів було 8. І вкотре російсько-окупаційні війська застосували зброю заборонених калібрів, – вчора таких випадків зафіксовано шість.

Отже, загалом вчора російсько-окупаційні війська порушили режим перемир’я 15 разів, у восьми випадках ведучи вогонь з мінометів.

Минулої доби, на превеликий жаль підрозділи Об’єднаних сил понесли втрати. Внаслідок ворожих обстрілів загинула жінка – військовий медик.

Окрім того, двоє наших захисників дістали поранення, один з яких – внаслідок підриву на ворожому вибуховому пристрої.

Пораненим військовослужбовцям наразі надається медична допомога.

Висловлюємо глибокі співчуття рідним і близьким, а також бойовим побратимам загиблої. Вічна пам’ять!

Луганський напрямок

Дев’ять разів упродовж доби, що минула, російсько-окупаційні війська відкривали вогонь на цьому напрямку.

У п’яти випадках це були обстріли із використанням мінометів.

Загалом противник витратив 79 мін 120-го та 22 боєприпаси 82-го калібру.

Під ворожий мінометний вогонь неодноразово упродовж доби потрапляли позиції українських військ в районах н.п. Оріхове, Новотошківське та Хутір Вільний.

Окрім того, противник бив з піхотної зброї в бік опорних пунктів Об’єднаних сил біля Катеринівки та с. Луганське.

На переважну більшість ворожих обстрілів наші захисники відповідали противнику прицільним вогнем з гранатометів та іншої піхотної зброї. При цьому, як і раніше, військовослужбовці Збройних Сил України не застосовували зброю заборонених калібрів, аби не наразити на небезпеку мешканців окупованих населених пунктів, звідки російсько-окупаційні війська ведуть вогонь. Загалом підрозділам зі складу Об’єднаних сил довелося застосовувати зброю сім разів.

Донецький напрямок

Там вчора зафіксовано шість випадків порушення російсько-окупаційними військами режиму перемир’я, під час одного з яких ворог застосував міномети калібру 82 мм.

Сталося це вчора близько 12:47, коли зі сторони “Вольво Центра” противник випустив вісім міни згаданого калібру в бік оборонців с. Піски.

Іншими місцями, де окупанти відривали вогонь, були н.п. Невельське,  Василівка, Красногорівка та Мар’їнка.

Там російсько-окупаційні війська вели прицільний вогонь з гранатометів різних типів та систем, зокрема автоматичних, станкових протитанкових та підствольних. Окрім того, неодноразово там лунали ворожі постріли з кулеметів крупних калібрів та стрілецького озброєння.

У відповідь на ворожу вогневу активність, на найбільш небезпечні збройні провокації противника, захисники України застосували піхотне озброєння.

Обстановка на лінії зіткнення станом на сьогодні, 2 лютого

З початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано вже шість фактів недотримання російсько-окупаційними військами режиму перемир’я.

При цьому окупанти вже встигли застосували заборонену зброю. Йдеться про мінометні системи 82-го калібру, з яких сьогодні вранці противник обстріляв наші оборонні укріплення біля н.п. Луганське та Кримське. За підрахунками штабу операції, вже з початку поточної доби російсько-окупаційні війська витратили 22 міни цього калібру та здійснили близько тридцяти пострілів з гранатометів. Окрім того, в районі Кримського окупанти відкрили вогонь з бойової машини піхоти, здійснивши п’ять пострілів.

Тим не менш, військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил надійно контролюють противника по всій лінії зіткнення, знаходяться в готовності до будь-яких дій окупантів.

Втрат у лавах Збройних Сил України упродовж поточної доби немає.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

https://news.liga.net/politics/chronicle/hronika-voyny-rossii-protiv-ukrainy-fevral-2020-goda