Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 19 лютого 2020

ООС: зведені дані – 19 лютого 2020

Упродовж доби, що минула, російсько-окупаційні війська 22 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 152 мм та 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, озброєння танку і БМП, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

На превеликий жаль, наслідком активізації ворога стали втрати у лавах наших захисників.

Внаслідок ворожих обстрілів минулої доби загинув військовослужбовець Об’єднаних сил, 1997 року народження.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким і бойовим побратимам Героя.

Світла пам’ять!

Луганський напрямок

Абсолютна більшість обстрілів — 19 — облікована на цьому напрямку.

6 разів противник обстрілював опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Кримське — випустив 61 міну зі 120-мм мінометів, 10 мін з міномету калібру 82 мм, вів вогонь з озброєння БМП, станкового протитанкового гранатомету та кулеметів великого калібру.

Поруч з Новотошківським окупанти відкривали вогонь 4 рази з артилерійських систем, мінометів і танку — на наших позиціях розірвалися 45 артилерійських снарядів калібру 152 мм, 15 снарядів калібру 122 мм, 17 120-мм мін. Також ворог здійснив 56 пострілів з озброєння танку.

2 обстріли російсько-окупаційні війська здійснили в районі населеного пункту Оріхове — випустили 22 снаряди зі ствольної артилерії калібру 152 мм, 28 снарядів з артилерії калібру 122 мм, загалом 91 міну з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також вели вогонь з гранатометів різних систем.

Під час 2 обстрілів біля населеного пункту Хутір Вільний тут розірвалися 4 артилерійських снаряди калібру 122 мм, 23 120-мм міни, 25 мін калібру 82 мм. Також на цій ділянці фронту лунали ворожі автоматичні станкові гранатомети та великокаліберні кулемети.

Неподалік Золотого-4 о 07:00 противник вів вогонь з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, а за годину після цього застосував 120-мм міномет, гранатомети різних систем та кулемети.

По опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил, обладнаних поблизу Попасної окупанти зранку з боку Первомайська випустили 16 снарядів зі ствольної артилерії калібру 122 мм та 18 мін калібру 82 мм.

Крім того, по дві 82-мм міни розірвалися на позиціях наших військ в районі Луганського та Новолуганського. В останньому випадку ворог також відкривав вогонь з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Підкреслюємо, що поблизу населеного пункту Оріхове ворог здійснив спробу штурму наших спостережних постів. Під час бойового зіткнення воїни Об’єднаних сил подавили ворожий вогонь та зупинили диверсійно-розвідувальну групу противника, не допустивши втрати позицій.

В подальшому окупанти запросили режим тиші.

Донецький напрямок

Тут російсько-окупаційні війська порушили режим тиші тричі.

Так, поблизу населеного пункту Пищевик з 22:30 противник за 10 хвилин випустив 3 міни з міномету калібру 82 мм, а також вів вогонь з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Опорні пункти наших підрозділів в районі Широкиного ворог близько 20-ї години обстріляв з ручних протитанкових гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

А по позиціях підрозділів Об’єднаних сил неподалік Березового окупанти надвечір відкривали вогонь зі станкового протитанкового гранатомету, кулеметів та стрілецької зброї.

Чотири наших захисники зазнали поранень та ще двоє — бойового ураження. Наразі вони отримують необхідну допомогу в одному з військово-медичних клінічних центрів.

На усі ворожі обстріли підрозділи Об’єднаних сил давали адекватну вогневу відповідь та контролювали ситуацію.

За даними розвідки, у результаті бойового зіткнення було знищено чотирьох окупантів, ще 6 зазнали важких поранень.

Обстановка на лінії зіткнення на сьогодні, 19 лютого

О 01:05 поблизу Лебединського, що на Донецькому напрямку, розпочався ворожий обстріл, що тривав 40 хвилин.

Окупанти з боку Саханки випустили 15 мін калібру 82 мм, а також вели вогонь з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

На Луганському напрямку з 09:10 до 09:35 6 мін калібру 82 мм розірвалися на позиціях наших військ неподалік Луганського. Також противник застосував автоматичний гранатомет.

Втрат з нашого боку немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російсько-окупаційних військ вживає активних заходів з вирішення проблем, які виникли із забезпеченням укомплектованості особовим складом з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ.

При цьому передбачається значне залучення сил і засобів т. зв. «казачих формувань» з території Російської Федерації.

Зокрема, за їх рахунок планується формування мобілізаційного резерву угруповання російсько-окупаційних військ на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.

http://mediarnbo.org/2020/02/19/oos-zvedeni-dani-19-lyutogo-2020/