Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 18 лютого 2020

ООС: зведені дані – 18 лютого 2020

Протягом 17 лютого російсько-окупаційні війська продовжували вести вогонь із забороненого до застосування на лінії бойового зіткнення важкого озброєння.

Під мінометними обстрілами вчора вдень двічі опинялися наші оборонці н.п. Оріхове. З напрямку від окупованого Первомайська ворог випустив декілька мін 120-го калібру, від Золотого-5 – з калібру 82 мм.

Також під ворожим мінометним обстрілом перебували близько 15:00 наші захисники Павлополя. Окупанти випустили 7 мін калібру 82 мм.

З гранатометів різних систем та стрілецького озброєння окупанти вели вогонь в районах н.п. Гнутове, Павлопіль, Піски, Оріхове, Водяне та Березове.

Підрозділи Об’єднаних сил, дотримуючись Мінських угод, вели адекватні оборонні дії.

Бойових втрат внаслідок прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ серед наших героїв за вчора немає.

Обстановка на сьогодні, 18 лютого

Сьогодні, 18 лютого, обстановка на лінії бойового зіткнення різко загострилася. Як повідомлялося, сьогодні зранку, під прикриттям щільних обстрілів з важкого озброєння російські окупанти перейшли до активних наступальних дій на одній з ділянок фронту. Наші герої-захисники дали окупантам адекватну відповідь. Загалом від початку поточної доби російсько-окупаційні війська, за наявною на даний час інформацією, здійснили вже 13 прицільних обстрілів позицій Українських героїв, при цьому ворог активно застосовував міномети й танки з напрямку від окупованих ним н.п. Голубівське та Сентянівка.

Зранку збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу н.п. Новотошківське, Оріхове, Кримське та Хутір Вільний. Зазначимо, що на цій ділянці, особливо в районі н.п. Оріхове вже декілька тижнів поспіль російсько-окупаційні війська вели постійні прицільні обстріли наших позицій з важкого озброєння.

За наявною інформацією, з близько 05:30 до 10:00 російсько-окупаційні війська випустили близько 70 мін 120-го та 82-го калібрів, здійснили 30 пострілів з танку, активно застосовували гранатомети різних систем та стрілецьке озброєння.

Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування.

Підрозділи Об’єднаних сил, які оборонялися, дали адекватну відповідь збройним формуванням Російської Федерації, нанесенням вогневого ураження з метою придушення ворожої збройної активності.

За даними Штабу ООС, наші захисники утримали повний контроль над ситуацією. У ворога є загиблі та поранені. Противник близько 10:00 запросив режим “тиші”.

Позиції українських захисників не втрачені.

Штаб також зазначає, що у готовності до застосування перебувають підрозділи резерву зі складу Об’єднаних сил. Ситуація контрольована.

Разом з тим, пресцентр Об’єднаних сил повідомляє, що російські найманці при спробі прориву позицій українських військових і отримавши при цьому гідну відсіч, запросили режим «тиші» для того, щоб забрати з поля бою своїх поранених та вбитих.

Українська армія, виконуючи вимоги міжнародного права щодо ведення бойових дій, задовільнила це гуманітарне прохання противника.

Проте, програвши на полі бою, ворог вирішив приховати свою поразку і видав наспіх підготовлену інформаційну маніпуляцію, звинувачуючи у спробі нападу українську сторону.

Командування ООС зазначає, що весь зміст ворожої заяви свідчить про розгубленість та втрату контролю над ситуацією. Штаб ще раз офіційно заявляє: українські захисники непохитно стоять на засадах виконання Мінських домовленостей і ніколи не застосовують зброю першими.

Окрім цього, нашими воїнами зафіксовані ведення вогню російсько-окупаційними військами в районах Золотого-4 та Луганського, де окупанти вели непоодинокі обстріли наших позицій переважно з гранатометів різних систем, а також стрілецького озброєння. Також по оборонцям Луганського окупанти випустили декілька мін калібру 82 мм з напрямку від н.п. Логвинове. В районі міста Попасна окупанти застосували міномети 120-го калібру.

На превеликий жаль, сьогодні Україна знову понесла непоправну втрату. Під час штурмових дій противника та внаслідок нападу отримав поранення несумісне з життям один наш герой, 1997 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття його рідним та близьким, а також бойовим побратимам. Вічна пам’ять!

Окрім цього, внаслідок бойових дій отримали поранення троє наших захисників, ще двоє воїнів – бойове травмування. За наявною інформацією, стан здоров’я усіх п’ятьох оборонців – задовільний.

Інформація щодо обстановки на лінії бойового зіткнення уточнюється та оновлюється. Повідомлення розміщуються на офіційній сторінці операції Об’єднаних сил.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

У з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК російських окупаційних військ вживаються активні заходи з усунення недоліків, виявлених на початку лютого ц.р. комісією Генерального штабу та командування Південного військового округу ЗС РФ.

Зокрема, до передових підрозділів противника завозяться додаткові запаси зброї і боєприпасів, на позиціях обладнуються нові окопи для розміщення важкого артилерійського озброєння.

Крім того, окупанти активізували тренування артилерійських розрахунків та підготовку коректувальників артилерійського вогню.

Наші герої перебувають щохвилини напоготові до підступних ворожих дій в районі відсічі та стримування збройної агресії РФ на сході нашої держави.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2020/02/18/oos-zvedeni-dani-18-lyutogo-2020/