Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 10 лютого 2020

ООС: зведені дані – 10 лютого 2020

Упродовж доби, що минула, окупанти утричі – до 9 – збільшили кількість обстрілів наших оборонних позицій, при цьому застосовували заборонені Мінськими домовленостями артилерійські системи калібру 152 мм і 122 мм, міномети калібру 120 мм та 82 мм, а також вели вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Луганський напрямок

Тут обліковано 6 прицільних обстрілів, усі – у другій половині дня та увечері.

У районі населеного пункту Оріхове противник випустив 10 снарядів зі ствольної артилерії калібру 152 мм та 21 снаряд калібру 122 мм, 5 мін 120-го та 15 мін 82-го калібру, а також відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил поруч з Новолуганським ворог двічі обстрілював зі станкових і ручних протитанкових гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

Крім того, 3 постріли зі станкового протитанкового гранатомету противник здійснив неподалік населеного пункту Новозванівка.

Донецький напрямок

Тричі російсько-окупаційні війська порушили режим припинення вогню на цьому напрямку.

По наших позиціях поблизу Лебединського ворог з боку Саханки вночі випустив 10 мін з 82-мм міномету, а після обіду 20 хвилин вів вогонь з ручних протитанкових і підствольних гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Після 22:00 окупанти з підствольних гранатометів та стрілецької зброї обстріляли позиції наших військ, обладнані в районі Старогнатівки.

Внаслідок ворожих обстрілів одного українського захисника вчора було поранено.

Обстановка на сьогодні, 10 лютого

Від початку поточної доби російсько-окупаційні війська відкривали вогонь 1 раз, зі станкових протитанкових гранатометів після 07:00 ранку обстрілявши опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил біля Оріхового, що на Луганському напрямку.

За наявною на 12:30 інформацією, втрат з нашого боку немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

ГУР МО повідомляє про активізацію російсько-окупаційним командуванням заходів з примусової паспортизації особового складу 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК.

Примушуючи до отримання російських паспортів, командири частин і підрозділів російсько-окупаційних військ погрожують підлеглим звільненням та невиплатою грошового забезпечення. При цьому, для запобігання випадкам дезертирства та самовільного залишення місць служби російські паспорти у найманців вилучаються одразу після їх отримання.

Водночас заходи примусу та зневажливе ставлення російських офіцерів, які перебувають на командних посадах у 1 та 2 АК призводять до  зростання кількості конфліктів у підрозділах із застосуванням фізичної сили і, як наслідок, випадків дезертирства.

http://mediarnbo.org/2020/02/10/oos-zvedeni-dani-10-lyutogo-2020/