Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 30 січня 2020

ООС: зведені дані – 30 січня 2020

Незважаючи на певне зменшення за добу загальної кількості обстрілів російсько-окупаційними військами наших оборонних позицій, говорити про зниження активності противника не доводиться – окупанти продовжують застосовувати заборонені Мінськими домовленостями міномети, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Луганський напрямок

Тут обліковано 5 прицільних ворожих обстрілів.

Абсолютну більшість з них – 4 – російсько-окупаційні війська здійснили з використанням мінометів 120-го та 82-го калібрів з боку населеного пункту Голубівське.

Так, у період з 11:20 до 14:40 противник випустив 2 міни 120-го калібру по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил біля Оріхового, а також 4 міни калібру 120 мм та 14 мін калібру 82 мм по позиціях наших військ неподалік Новотошківського.

Ще один раз окупанти відкривали вогонь з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї у вечірній час поблизу Новолуганського.

Донецький напрямок

4 рази противник порушив режим припинення вогню тут, обстрілявши із гранатометів різних систем, кулеметів та стрілецької зброї позиції наших військ на підступах до населеного пункту Піски – двічі та по одному разу в районах Лебединського і Мар’їнки.

Упродовж минулої доби втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було.

Обстановка на сьогодні, 30 січня

На Луганському напрямку близько 11:00 окупанти випустили 8 мін 82-го калібру по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил неподалік Новотошківського.

На Донецькому напрямку з 09:00 ранку противник зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів 50 хвилин обстрілював наші позиції в районі населеного пункту Березове.

За наявною на 12:30 інформацією, в результаті сьогоднішніх ворожих обстрілів одного нашого захисника поранено.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російсько-окупаційних військ продовжує активно застосовувати снайперів на передових позиціях з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Йдеться, перш за все, про Авдіївський, Бахмутський, Торецький, Сєверодонецький, Попаснянський та Маріупольський напрямки.

Таким чином противник намагається деморалізувати особовий склад підрозділів Об’єднаних сил, завдати втрат і спровокувати вогонь у відповідь.

Російсько-окупаційне командування залучає додаткові снайперські пари, які не належать до штатних підрозділів 1, 2 АК та прибувають на тимчасово окуповану територію у Донецькій та Луганській областях з території Росії через неконтрольовані Україною ділянки кордону.

Також Головне управління розвідки повідомляє про планову ротацію передових підрозділів з’єднань і частин 1 та 2 АК.

У ході ротації противник здійснює посилення мотострілецьких підрозділів танками та артилерією. Зокрема, окупанти з порушенням домовленостей про встановлення зон відведення важкого озброєння приховано зосереджують танки, самохідні артилерійські установки і ракетні системи залпового вогню поблизу лінії зіткнення.

Ротації російсько-окупаційних військ передували інтенсивні заходи бойової підготовки батальйонних (ротних) тактичних груп з проведенням стрільб, у т. ч. з відпрацюванням переходу від оборони до наступу.

http://mediarnbo.org/2020/01/30/oos-zvedeni-dani-30-sichnya-2020/