Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 03 жовтня 2019

ООС: зведені дані – 03 жовтня 2019

Протягом 2 жовтня обстановка в районі відсічі та стримування збройної агресії РФ на сході України загострилася. Російсько-окупаційні війська збільшили вдвічі кількість обстрілів позицій Українських героїв, порівняно з позаминулою добою.

Загалом 2 жовтня ворог здійснив 30 прицільних збройних провокацій на лінії бойового зіткнення. При цьому 8 разів противник застосовував міномети різних калібрів, загалом випустивши по нашим оборонцям 31 міну. Мінометні обстріли зі 120-го калібру окупанти вели в районі ділянки розведення сил та засобів – н.п. Золоте, з 82-го – поблизу н.п. Новгородське, Новолуганське, Водяне та  Хутор Вільний. Окрім цього, з протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) ворог вів вогонь по оборонцях Новогригорівки.

Під ворожими обстрілами з гранатометів різних систем та стрілецького озброєння перебували вчора наші мужні захисники н.п. Павлопіль, Новотроїцьке, Авдіївка, Водяне, Миколаївка, Новогнатівка, Новогригорівка, Верхньоторецьке, Кримське, Зайцеве, Катеринівка, Південне, Новолуганське, Золоте, Новгородське, Троїцьке, Кряківка, Хутор Вільний, Луганське.

Зазначимо, що збройні формування РФ та її найманці знову застосовували безпілотний літальний апарат з підвісом для скидання гранатометних пострілів ВОГ-17. Його вчора зранку з напрямку від окупованого села Верхньошироківське зафіксували наші захисники Павлополя.

На прицільні обстріли з боку російсько-окупаційних військ наші захисники України декілька разів вели адекватний вогонь у відповідь черговими засобами, з метою придушення ворожої збройної активності. При цьому підрозділи Об’єднаних сил, як і завжди, неухильно дотримувались Мінських угод щодо заборони використання важкого озброєння.

На жаль вчора внаслідок ворожих обстрілів один наш захисник отримав поранення. Його евакуйовано до медичного закладу. Стан здоров’я воїна – задовільний.

Обстановка на сьогодні, 3 жовтня

На лінії бойового зіткнення зафіксовано вже 12 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, які продовжують свідомо застосовувати міномети різних калібрів.

Ці мінометні обстріли окупанти вели в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” Об’єднаних сил. Майже з опівночі збройні формування РФ та їх найманці цілили з мінометів калібрів 120 та 82 мм по наших захисниках н.п. Луганське, з 82-го – в районі Новолуганського, загалом випустивши протягом години 16 мін. Ці обстріли ворог супроводжував вогнем з гранатометів різних систем. Після 03:00 ночі противник випустив по оборонцях Новолуганського ще 3 міни 82-го калібру.

Окрім цього, сьогодні вночі та зранку окупанти вели прицільні обстріли позицій Об’єднаних сил з гранатометів та стрілецького озброєння в районах Новогнатівки, Водяного, Березового, Павлополя, Кримського, тричі – поблизу Новотроїцького.

Наші Українські герої вели адекватні оборонні дії, застосовуючи чергові вогневі засоби.

За наявною інформацією, бойових втрат від початку поточної доби, внаслідок ворожого вогню, серед наших захисників України немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ вживає заходів для подальшого приховування порушень “Мінських домовленостей” у частині, що стосується відведення важкої техніки від лінії зіткнення.

Так, з 1 жовтня ц.р. розпочато роботи з маскування відповідно до умов осінньо-зимового періоду артилерійського озброєння, розташованого у районах передових позицій з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Це – 122-мм реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град”, 122-мм самохідні артилерійські установки 2С1 “Гвоздика”, 122-мм гаубиці “Д-30”.

Водночас противник активізував підготовку бойових розрахунків артилерійських підрозділів шляхом підвищення інтенсивності проведення тренувань з управління вогнем, у т.ч. у складі розвідувально-вогневих контурів із залученням розрахунків безпілотних літальних апаратів.

Підрозділи Об’єднаних сил мужньо обороняють Україну на лінії бойового зіткнення, та перебувають напоготові до підступних та провокаційних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Слава захисникам України!

Слава Україні!


http://mediarnbo.org/2019/10/03/oos-zvedeni-dani-03-zhovtnya-2019/