Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 09 вересня 2019

ООС: зведені дані – 09 вересня 2019

Кількість обстрілів з боку російсько-окупаційних військ за вчорашню добу, порівняно з добою раніше, знову дещо знизилася. Загалом, по всій лінії зіткнення противник порушив режим перемир’я дев’ять разів, з яких двічі застосував заборонену до використання зброю.

Луганський напрямок

Ніч та більша частина доби там минула без порушень режиму перемир’я зі сторони противника. Однак вже надвечір, близько 18:00, з напрямку с. Сентянівка в бік н.п. Кримське зафіксовано ведення противником вогню із використанням озброєння бойових машин піхоти, ручних гранатометів та стрілецької зброї.

Обстріл був доволі тривалим і прицільним, тому наші оборонці відкрили вогонь у відповідь з піхотної зброї. Невдовзі ворожий обстріл припинився, і решта доби на луганському напрямку минула спокійно.

Донецький напрямок

Вісім разів за добу противник відкривав вогонь в бік позицій українських військ у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання.

Ворожі провокації почалися у другій половині дня в районах нашої оборони поблизу н.п. Гранітне, Красногорівка, Верхньоторецьке, Миколаївка, Авдіївка, Лебединське та Водяне. Переважно російсько-окупаційні війська застосовували піхотну зброю, але двічі за добу наші військовослужбовці фіксували відкриття противником вогню із мінометів заборонених калібрів.

Так, під час ворожого обстрілу на підступах до Верхньоторецького, що стався близько 16:00, ворог витратив чотири міни 82-го калібру. Вдруге противник застосував міномет в районі Водяного об 20:15. Тоді, з напрямку н.п. Азов окупанти випустили дві міни 120-го калібру, а також вели вогонь з ручних гранатометів РПГ.

На найбільш небезпечні ворожі вогневі провокації військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил застосовували у відповідь чергові вогневі піхотні засоби, без ведення вогню із забороненої зброї.

Внаслідок ворожих обстрілів вчора один український військовослужбовець зазнав бойової травми. Стан його здоров’я задовільний.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 9 вересня

Станом на 12:00 сьогодні, 9 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано поки що один факт порушення російсько-окупаційними військами режиму перемир’я.

Так, сьогодні, рівно об 11:00 противник відкрив вогонь з мінометів 82-го калібру, з витратою вісім мін, в бік наших позицій в районі Зайцевого. Цей вогневий наліт, який за часом тривав близько години, окупанти здійснили зі сторони н.п. Гольмівський.

У відповідь наші військовослужбовці застосували гранатомети, аби змусити противника припинити вогонь.

Станом на цю мить ситуація залишається цілком контрольованою українськими захисниками.

Втрат з початку поточної доби у лавах Об’єднаних сил немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування ЗС РФ збільшує обсяги постачання матеріально-технічних засобів для з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Зокрема, з початку вересня ц.р. з РФ залізничним транспортом на тимчасово окуповану територію у Донецькій та Луганській областях завезено більше чотирьох тисяч тон пального.

Також зросла інтенсивність постачання з території Росії матеріально-технічних засобів та майна військового призначення автомобільним транспортом через неконтрольовані ділянки кордону, у т.ч. в об’їзд пунктів пропуску. Потреба окупантів у додаткових ресурсах обумовлена зміною спрямованості заходів бойової підготовки російських окупаційних військ. Так, одним з пріоритетних завдань для командування з’єднань і частин противника під час навчань, які проводяться на тимчасово окупованій території, визначено відпрацювання питань ведення активних, у т.ч. наступальних бойових дій мотострілецькими, танковими та артилерійськими підрозділами, із розгортанням пунктів управління у нових районах.

Слава захисникам України!

Слава Україні!


Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/09/09/oos-zvedeni-dani-09-veresnya-2019/