Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 31 серпня 2019

ООС: зведені дані – 31 серпня 2019

Вчора, 30 серпня в районі проведення операції Об’єднаних сил російські окупаційні війська порушили режим припинення вогню сімнадцять разів. При цьому зафіксовано збільшення кількості випадків застосування противником озброєння, яке заборонене Мінськими угодами. Йдеться, зокрема про міномети 120-го та 82-го калібрів.

Загалом вчора по всій лінії бойового протистояння російсько-окупаційні війська порушили встановлений режим перемир’я 17 разів, активно застосовуючи заборонену зброю. Так, в штабі операції нарахували 66 мін 120-го та 82-го калібрів, випущених противником в бік оборонних позицій наших військ.

На превеликий жаль, внаслідок ворожих обстрілів один український воїн зазнав поранення, ще один наш герой – загинув.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким,  а також бойовим побратимам загиблого захисника України.

Вічна пам’ять Герою!

Луганський напрямок

Шість разів російсько-окупаційні війська відкривали вогонь тут.

Перша половина дня там минула спокійно, але вже починаючи з 16:30 противник здійснив низку обстрілів позицій Об’єднаних сил, застосувавши переважно піхотну зброю, зокрема гранатомети різних типів і систем. Подібні ворожі провокації фіксувалися в районі н.п. Новолуганське, Майорськ та Новозванівка.

Окрім того, вчора надвечір, а саме о 20:40 противник здійснив короткочасний обстріл зі стрілецької зброї неподалік Станиці Луганської.

Водночас не обійшлося без застосування ворогом зброї великого калібру. Йдеться про обстріл з боку противника, що стався о 17:45 на підступах до с. Золоте-4.

Тоді російсько-окупаційні війська зі сторони н.п. Золоте – 5 витратили двадцять мін калібру 82 мм.

Цей мінометний обстріл тривав близько двадцяти хвилин, і супроводжувався пострілами з автоматичних гранатометів. У відповідь наші оборонці відкрили вогонь на ураження з піхотної зброї.

Слід відзначити, що усі ворожі обстріли були прицільними, і несли загрозу нашим захисникам, то ж військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил вимушено відкривали вогонь у відповідь на луганському напрямку загалом п’ять разів.

Донецький напрямок

Там ситуація була більш напруженою. Одинадцять ворожих збройних провокацій нарахували наші захисники за вчорашню добу в смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання. У п’яти випадках це були мінометні обстріли із застосуванням 120-го та 82-го калібрів. Також противник вів вогонь з бойових машин піхоти та автоматичних гранатометів.

Найбільш гаряче було в районі с. Водяне. Наші позиції біля цього населеного пункту піддавалися ворожим обстрілам шість разів за добу, три з яких були мінометними.

Так, о 09:35 окупанти випустили в бік цього селища чотири міни 82-го калібру. Рівно через годину обстріл повторився, але вже із застосуванням мінометів 120-го калібру, із витратою двадцять мін.

Окрім того ворог бив з мінометів неподалік с. Лебединське та Троїцьке.

Також вчора фіксувався ворожий вогонь в районі Мар’їнки Новомихайлівки та Новотроїцького. Там ворог цілив переважно з гранатометів та кулеметів крупних калібрів.

На найбільш небезпечні та зухвалі ворожі обстріли наші військовослужбовці відповідали противнику вогнем з піхотних засобів, без застосування мінометів.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 31 серпня

Станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано чотири випадки порушення режиму перемир’я з боку противника.

О 05:40 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі станкових та ручних гранатометів в бік захисників Водяного. Вогонь вівся з напрямку с. Ужівка.

Далі, рівно о шостій ранку противник застосував піхотну зброю проти оборонців с. Зайцеве. Упродовж 45 хвилин окупанти, зі сторони н.п. Гольмівський обстрілювали наші оборонні укріплення з автоматичних і ручних гранатометів.

Приблизно о цій же порі ворог застосував ту ж саму зброю в бік н.п.Травневе. Цей обстріл також вівся з боку Гольмівського.

В обох випадках військовослужбовці Об’єднаних сил були змушені відкрити вогонь у відповідь, із застосуванням виключно піхотних зразків зброї.

Також, близько 11:00 ранку противник здійснив повторний обстріл с. Зайцеве, цього разу ведучи вогонь зі стрілецької зброї.

Станом на цю мить ситуація стабільна. Військовослужбовці Об’єднаних сил продовжують надійно контролювати ситуацію на лінії зіткнення.

Бойових втрат у лавах українських підрозділів з початку доби не обліковано.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/08/31/oos-zvedeni-dani-31-serpnya-2019/