Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 29 червня 2019

ООС: зведені дані – 29 червня 2019

Кількість збройних провокацій, здійснених російсько-окупаційними військами проти підрозділів Об’єднаних сил, порівняно з попередньою добою, суттєво не змінилася. Загалом окупанти відкривали вогонь 32 рази, у шістнадцяти випадках ведучи вогонь із застосуванням заборонених калібрів.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби в районі проведення операції, жоден український військовослужбовець не загинув і не дістав поранень.

Разом з тим, вогонь, який вели у відповідь наші оборонці, виявився більш ефективним: за інформацією розвідки Об’єднаних сил вчора трьох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та трьох поранено.

Луганський напрямок

Противник відкривав вогонь 19 разів, у майже половині випадків застосовуючи міномети важких калібрів та ствольну артилерію.

Обстріли почалися о 04:35 ранку, коли противник здійснив потужний вогневий наліт на околиці Новгородського, витративши 35 мін калібру 120 мм.

Об 11:40 окупанти обстріляли наші позиції біля с. Новолуганське, цього разу із застосуванням мінометів 82 калібру, випустивши 12 мін. За кілька годин сталися ще два ворожі обстріли Новолуганського, під час яких ворог знову відкрив вогонь з мінометів, але з витратою лише по кілька боєприпасів. Вочевидь, противник намагався пристрілятися, готуючись до більш потужного застосування зброї.

Згодом ці наміри противника підтвердилися. Так, рівно о 18:00 противник здійснив черговий вогневий наліт в районі Новолуганського. Обстріл з артилерії 122 калібру та мінометів калібру 82 мм противник вів з напрямку Горлівки. Це був найпотужніший обстріл, що стався вчора на Луганському напрямку. За повідомленням штабу операції, під час цього півторагодинного обстрілу в бік тамтешніх українських позицій противником було випущено 20 артилерійських снарядів калібру 122 мм, а також 38 мін 82-го калібру.

Окрім того, вчора надвечір окупанти обстріляли з мінометів калібру 120 мм опорні пункти Об’єднаних сил в районі с. Південне, з витратою 21 міна.

Також вчора фіксувалися ворожі провокативні обстріли біля н.п. Кримське, Світлодарськ, Золоте, Зайцеве, Луганське та Нижньотепле, де російсько-окупаційні війська застосовували піхотну зброю, та вели поодинокі обстріли з мінометів 82-го калібру, з витратою по кілька мін.

Одинадцять разів наші оборонці відповідали окупанту вогнем з чергових піхотних засобів, без ведення вогню з мінометів.

Донецький напрямок

За минулу добу  обліковано тринадцять фактів ведення вогню в бік позицій підрозділів Об’єднаних сил.

В епіцентрі бойових дій опинилися оборонці Авдіївки. Там тричі за добу окупанти обстрілювали позиції українських захисників, щоразу ведучи вогонь з важких мінометів.

Так, рівно о 04:00 ранку неподалік опорних пунктів наших військ, які обороняють Авдіївку, впали 22 міни калібру 120 мм. Через пів години противник здійснив повторний обстріл цих позицій, знову із застосуванням мінометів. Цього разу там вибухнули ще 20  мін 120-го калібру. Третій обстріл Авдіївки зафіксовано вже о пів на восьму ранку. Тоді ворог випустив ще кілька мін згаданого калібру, після чого припинив вогонь.

Ці обстріли російсько-окупаційні війська вели одразу з двох напрямків, а саме зі сторони Яковлівки та Ясинуватої.

Не обійшлося також без фактів ведення противником вогню з артилерії. Так, вчора під ворожим артилерійським вогнем перебували оборонні украплення українських військ біля с. Опитне та Водяне.

В районі першого ворожий обстріл із застосуванням згаданої зброї стався вночі, коли противник випустив кілька снарядів 122-го калібру з напрямку н.п. Спартак.

Оборонці с. Водяне були обстріляні з ворожої артилерії вже пізно ввечері, о 23:40, коли зі сторони н.п. Веселе в бік позицій наших підрозділів прилетіло близько десятка артилерійських снарядів калібру 122 мм.

Також противник порушував режим тиші біля н.п. Широкине, Лебединське, Піски, Талаківка і Марїнка, де відкривав вогонь з ручних і автоматичних гранатометів, кулеметів крупних калібрів та стрілецького озброєння.

Вогонь у відповідь відкривався вісім разів, при цьому військовослужбовці Збройних Сил України застосовували виключно штатну піхотну зброю.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 29 червня  

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції зафіксовано сім збройних провокації з боку російсько-окупаційних військ. Противник активно застосовує міномети заборонених калібрів, а також ствольну артилерію.

Більшість обстрілів зафіксовано сьогодні на луганському напрямку.

Там під вогонь противника від початку поточної доби чотири рази потрапляли позиції українських військ біля Новолуганського.

Починаючи з ночі і до ранку окупанти встигли витратити 38 артилерійських снарядів калібру 122 мм, два десятки мін 120-го та більше сорока боєприпасів 82-го калібрів. Вогонь противник вів з напрямку с.  Доломітне, Гольмівський та Байрак.

Також російсько-окупаційні війська випустили сім мін калібру 82 мм в бік оборонців с. Зайцеве.

На донецькому напрямку противник здійснив один обстріл. Це сталося в районі н.п. Гранітне, де окупанти витратили п’ять мін калібру 120 мм.

Переважна більшість зі згаданих збройних провокацій противника не залишилися без належного реагування з боку наших захисників, які вели активні оборонні дії та відкривали вогонь у відповідь з чергових вогневих засобів. При цьому міномети і артилерію військовослужбовці Об’єднаних сил не застосовували.

Станом на цю мить ситуація залишається цілком контрольованою українськими військовослужбовцями зі складу Об’єднаних сил.

Бойових втрат у лавах наших військ упродовж поточної доби не обліковано.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/06/29/oos-zvedeni-dani-29-chervnya-2019/