Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 21 червня 2019

ООС: зведені дані – 21 червня 2019

Російсько-окупаційні війська продовжували чинити обстріли наших оборонних позицій на лінії зіткнення із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 та 82 мм,  а також гранатометів різних систем, зенітних установок, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Протягом минулої доби обліковано 18 ворожих обстрілів, усі вони визначені як прицільні. Противник загалом випустив у наш бік 25 мін калібрів 120 та 82 мм.

Внаслідок ворожих обстрілів за минулу добу троє українських військовослужбовців зазнали поранень, один отримав бойове травмування. Усі вони наразі перебувають у медичних закладах.

За даними розвідки Об’єднаних сил, вогнем у відповідь 20 червня двох окупантів знищено та трьох поранено.

Луганський напрямок

Тут відбулося 6 обстрілів.

Близько 01:00 ночі 40-хвилинний ворожий обстріл з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів, а також кулеметів великого калібру відбувся неподалік Луганського.

У період з 04:15 до 06:35 противник обстрілював опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил в районах: Травневого – зі 120-мм мінометів, автоматичних гранатометів і стрілецької зброї, Майорська – з мінометів калібру 82 мм, Новолуганського – зі 120-х мінометів.

Міномети калібру 120 мм і автоматичні гранатомети окупанти застосували під час обстрілу позицій наших військ поблизу Новозванівки, який тривав з 16:00 до 16:20.

Наприкінці доби з боку окупованого населеного пункту Сокільники ворог 25 хвилин зі стрілецької зброї вів вогонь по військовослужбовцях Збройних Сил України, які виконують бойові завдання біля Кримського.

Донецький напрямок

Противник порушив режим тиші 12 разів.

З опівночі окупанти 15 хвилин з автоматичних гранатометів і стрілецької зброї намагалися спровокувати на відповідь наших захисників Павлополя.

А з 06:00 ранку так само 15 хвилин зі станкових протитанкових гранатометів вели вогонь по позиціях українських військ біля Мар’їнки.

До вечора на Донецькому напрямку зберігалася тиша, яку ворог порушив, відкривши о 18:20 вогонь з кулеметів великого калібру по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил поблизу Водяного. До 23:00 на цій ділянці фронту було зафіксовано ще два обстріли – з ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї, та міномету калібру 120 мм відповідно.

Двічі російсько-окупаційні війська відкривали вогонь в районі населеного пункту Чермалик: близько 21:00 – зі станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї, а з 22:50 до 23:10 – із зенітної установки ЗУ-23-2, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

У період з 21:15 до 21:55 ворог з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил, обладнані неподалік Піщевика і Гнутового.

Станкові протитанкові гранатомети окупанти використовували під час 20-хвилинного обстрілу наших оборонців Новоселівки Другої.

Ввечері в районі Павлополя лунали постріли з кулеметів великого калібру. А поблизу Березового противник влаштував провокацію із застосуванням стрілецької зброї.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 21 червня

Станом на 12:00 російсько-окупаційні війська здійснили вже 5 обстрілів, у тому числі із застосуванням мінометів 120-го та 82-го калібрів.

Усі випадки використання ворогом заборонених мінометів зафіксовано на Луганському напрямку.

Так, тривалий обстріл зі 120-х та 82-х мінометів, станкових протитанкових і автоматичних гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї окупанти о 06:10 розпочали поблизу Луганського. Вогонь з боку населеного пункту Нижнє Лозове вівся до 08:20, за цей час на позиціях наших захисників розірвалися 30 мін 120-го та 40 мін 82-го калібрів.

Міномети калібру 120 мм, озброєння бойової машини піхоти, станкові протитанкові і автоматичні гранатомети та стрілецьку зброю противник зранку застосовував під час 10-хвилинного обстрілу опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил неподалік Південного.

Позиції наших військ в районі Новолуганського у період з 08:00 до 10:00 ранку з боку окупованого Доломітного двічі були обстріляні з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська з опівночі протягом 20 хвилин з кулеметів великого калібру та стрілецької зброї вели вогонь по військовослужбовцях Збройних Сил України, які виконують бойові завдання біля Опитного.

За наявною інформацією, від початку поточної доби втрат у лавах Об’єднаних сил немає.

На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Втрати ворога уточнюються.

Підрозділи Об’єднаних сил надійно контролюють ситуацію на лінії зіткнення.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російсько-окупаційних військ продовжує нехтувати безпекою цивільного населення, що призводить до збільшення кількості випадків загибелі та каліцтв жителів тимчасово окупованої території у Донецькій та Луганській областях.

Зокрема, почастішали випадки підриву громадян на замінованих ділянках місцевості, залишених окупантами без догляду і не обладнаних покажчиками про небезпеку. Так, 15 червня ц.р., підірвавшись на протипіхотній міні, загинув мешканець Горлівки.

Крім того, загроза для цивільного населення посилюється через збільшення у складі підрозділів окупаційних військ некваліфікованого особового складу без належної підготовки з питань експлуатації озброєння і військової техніки. Так, водій бронетранспортеру одного з підрозділів 2 АК (Луганськ) ЗС РФ, рухаючись в колоні, не впорався з керуванням та в’їхав у приватний будинок мешканців населеного пункту Успенка, внаслідок чого дві особи отримали важкі травми.

 

http://mediarnbo.org/2019/06/21/oos-zvedeni-dani-21-chervnya-2019/