Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 13 червня 2019

ООС: зведені дані – 13 червня 2019

Порівняно з попередньою добою російсько-окупаційні війська дещо збільшили загальну кількість обстрілів наших оборонних позицій на лінії зіткнення. Водночас, заборонені Мінськими домовленостями міномети 12 червня противник застосовував вдвічі рідше, а артилерійські системи не застосовував взагалі.

Таким чином, протягом минулої доби обліковано 28 прицільних ворожих обстрілів. Противник загалом випустив у наш бік 18 мін калібрів 120 та 82 мм.

Внаслідок ворожих обстрілів один український захисник зазнав поранення. Наразі йому надається необхідна медична допомога.

За даними розвідки Об’єднаних сил, вогнем у відповідь 12 червня 1 окупанта знищено та 3 поранено.

Луганський напрямок

Тут відбулося 12 обстрілів.

Найчастіше – 4 рази – ворог відкривав вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил неподалік Зайцевого. Зокрема, після опівночі за 15 хвилин випустив 7 мін 120-го калібру, а після 11:00 застосував протитанковий ракетний комплекс. Крім того, у період з 14:00 до 17:00 години окупанти здійснили два обстріли з використанням гранатометів різних систем і кулеметів великого калібру.

По два рази противник обстріляв наших воїнів в районах: Новолуганського – з автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, та Луганського – зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів.

Біля Новгородського українські військовослужбовці з опівночі за майже 40 хвилин зафіксували на своїх позиціях розриви 6 мін 120-го та 2 мін 82-го калібру. Одночасно ворог вів вогонь зі стрілецької зброї.

Ввечері поблизу Південного і Новотошківського російсько-окупаційні війська застосовували автоматичні гранатомети і стрілецьку зброю, а наших оборонців Попасної провокували вогнем з автоматичного гранатомету і великокаліберного кулемету.

Донецький напрямок

Противник порушив режим тиші 16 разів.

4 рази російсько-окупаційні війська відкривали вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил неподалік Водяного, використовуючи ручні протитанкові гранатомети і стрілецьку зброю.

Тричі з гранатометів різних систем та стрілецької зброї окупанти обстріляли підступи до Авдіївки, під час одного з обстрілів випустивши ще й 3 міни калібру 82 мм.

В районі Широкиного ворог двічі у вечірній час застосовував автоматичні гранатомети.

Так само два рази – вночі і ввечері – були обстріляні військовослужбовці Збройних Сил України, які виконують бойові завдання поблизу Старогнатівки. Тут лунали автоматичні гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецька зброя.

Околиці Талаківки противник з 20:00 до 21:00 двічі з боку окупованого населеного пункту Пікузи обстріляв з гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

По позиціях підрозділів Об’єднаних сил біля Новотроїцького з о пів на третю дня окупанти 15 хвилин вели вогонь зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів.

Після 18:00 зі станкового протитанкового гранатомету та великокаліберних кулеметів були обстріляні захисники Мар’їнки, а близько 22-ї години ворог влаштував тривалу вогневу провокацію зі стрілецької зброї неподалік Лебединського.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 13 червня

Станом на 12:00 російсько-окупаційні війська здійснили 7 обстрілів.

На Луганському напрямку маємо випадок застосування противником артилерії калібру 152 мм. Сталося це на початку поточної доби, коли окупанти з боку міста Первомайськ випустили 5 снарядів по опорних пунктах підрозділів Збройних Сил України неподалік Борівського.

Так само на початку доби відбувся 15-хвилинний обстріл з автоматичного гранатомету і стрілецької зброї позицій наших військ поблизу Луганського.

З 06:40 до 07:05 під вогнем з гранатометів різних систем та стрілецької зброї перебували захисники населеного пункту Золоте-4. Також на позиціях підрозділів Об’єднаних сил у цьому районі в цей час розірвалися 15 мін калібру 82 мм.

Біля Зайцевого окупанти після 10:30 застосували ручні протитанкові гранатомети.

На Донецькому напрямку ворог з початком доби використав стрілецьку зброю під час провокаційного обстрілу військовослужбовців Збройних Сил України, які виконують бойові завдання поблизу Водяного.

Зі стрілецької зброї, а також станкових протитанкових гранатометів російсько-окупаційні війська з 11:25 до 12:00 обстріляли оборонців Широкиного.

А в районі Новоселівки Другої окупанти з о пів на восьму ранку протягом 45 хвилин вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і протитанкового ракетного комплексу.

За наявною інформацією, втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Втрати ворога в результаті вогню у відповідь з боку наших підрозділів уточнюються.

Підрозділи Об’єднаних сил надійно контролюють ситуацію на лінії зіткнення.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російсько-окупаційні війська продовжують заходи з удосконалення системи інженерних загороджень з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Зокрема, інтенсивно обладнуються нові та оновлюються вже існуючі ділянки мінно-вибухових загороджень.

Водночас, інженерно-саперні підрозділи противника активізували ведення інженерної розвідки місцевості у районах розташування своїх військ з метою виявлення не облікованих районів мінування та усунення раніше допущених порушень і помилок у ході мінувань в авральному порядку на виконання злочинних наказів російського окупаційного командування.

При цьому, через відсутність та недостовірність наявних карт мінувань зростає кількість втрат особового складу противника у ході робіт на власноруч замінованій території. Так, протягом цього тижня на власному не облікованому мінному полі загинули два сапери одного з інженерно-саперних підрозділів противника.

 

http://mediarnbo.org/2019/06/13/oos-zvedeni-dani-13-chervnya-2019/