Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 12 червня 2019

ООС: зведені дані – 12 червня 2019

Минулої доби російсько-окупаційні війська вкотре збільшили кількість збройних провокацій проти наших захисників, та відновили обстріли із застосуванням ствольної артилерії.

Загалом за вчорашню добу по всій лінії зіткнення противник відкривав вогонь двадцять чотири рази. У семи випадках це були мінометні обстріли із заборонених, 120-х та 82-х калібрів, а також з артилерійських систем 122 калібру.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби в районі проведення операції, жоден український захисник не загинув.

Разом з тим,  троє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил дістали поранення. Усіх їх було вчасно евакуйовано з передових позицій та надано кваліфіковану медичну допомогу.

За даними української розвідки, минулої доби влучним вогнем у відповідь двох бойовиків зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та сімох поранено.

Найчастіше противник порушував встановлений режим перемир’я на Донецькому напрямку. Там за вчорашню добу нараховано сімнадцять вогневих провокацій з боку російсько-окупаційних військ.

З ночі і до обіду ворожий вогонь фіксувався біля н.п. Водяне, Піски та Широкіне, де противник застосовував піхотну зброю, а ближче до вечора окупанти ввели в дію мінометні системи 120-го та 82-го калібру.

Так, о 18.30 російсько-окупаційні війська завдали вогневого нальоту на позиції Об’єднаних сил в районі Водяного, витративши шістнадцять мін заборонених калібрів. О 21.10 противник здійснив повторний обстріл цього населеного пункту, знову відкривши вогонь з мінометів та випустивши ще десять мін 120-го калібру, додатково ведучи вогонь з ручних протитанкових гранатометів.

О цій же порі під ворожий обстріл потрапили позиції українських підрозділів на підступах до  с. Павлопіль.  Там противник витратив кілька мін калібру 82 мм та цілив з гранатометів РПГ і стрілецької зброї.

У решті населених пунктів, а саме Лебединське, Авдіївка, Мар’їнка та Гнутове окупанти вели вогонь переважно з кулеметів та гранатометів різних типів. Дев’ять разів наші захисники відкривали вогонь у відповідь, при цьому використавши виключно штатне піхотне озброєння, що не заборонене домовленостями.

На Луганському напрямку ворог застосовував зброю сім разів, у тому числі ведучи вогонь з артилерії 122-го і мінометів 82-го калібру, а також бойових машин піхоти.

О 08.15 ранку противник обстріляв з мінометів та СПГ наші опорні пункти біля с. Південне. Вогонь вівся з напрямку шахти Гагаріна. У відповідь наші оборонці відкрили вогонь з автоматичних гранатометів та кулеметів великих калібрів.

О 18.40 російсько-окупаційні війська вдруге відкрили вогонь з мінометів 82-го калібру, цього разу в бік н.п Золоте. Тоді неподалік наших позицій впало кілька мін цього калібру, та лунали ворожі постріли автоматичних гранатометів і стрілецької зброї. Доволі потужною та тривалою за часом була перестрілка в районі Новолуганського, що сталася о 18.40. Близько години, зі сторони н.п. Доломітне противник вів вогонь з БМП, гранатометів практично усіх наявних систем, а також стрілецької зброї включно з кулеметами великих калібрів. Військовослужбовці Збройних Сил України зреагували миттєво, відкривши прицільних вогонь в бік противника з аналогічної зброю, окрім озброєння бойових машин піхоти.

Вже наприкінці вчорашньої доби російсько-окупаційні війська обстріляли з гармат опорні пункти Об’єднаних сил біля Попасної та с. Гладосове. Артилерійський обстріл розпочався рівно о 20.20, і тривав до 21.00. За це час російсько-окупаційні війська встигли випустити в бік українських позицій загалом шістнадцять снарядів 122 калібру. Українські військовослужбовці на згадані обстріли не відповідали, і, відповідно, не застосовували заборонену зброю, аби не наразити на небезпеку мирних мешканців окупованих територій. Разом з тим, наші захисники чітко ідентифікували місця, звідки противник здійснив ці вогневі нальоти. Йдеться, зокрема про н.п. Первомайськ та Поклінський відповідно.

Також наприкінці доби, а саме о 22.00 окупанти здійснили обстріл оборонних укріплень наших військ неподалік с. Кримське. Ворожий вогонь із застосуванням автоматичних і ручних гранатометів та іншої піхотної зброї вівся зі сторони н.п. Пришиб. Українські захисники відкрили вогонь на ураження, застосувавши піхотне озброєння. Це змусило противника вже за п’ятнадцять хвилин припинити обстріл.

Окрім того, вчора противник вкотре порушив режим перемир’я біля Станиці Луганської, де здійснив короткочасний обстріл зі стрілецької зброї. Підрозділи Об’єднаних сил, які виконують бойові завдання у згаданому районі, на цю ворожу провокацію не відповідали.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 12 червня

Від початку вже цієї доби, станом на 12.00 в районі проведення операції зафіксовано вже сім фактів порушення противником встановленого режиму перемир’я. Вогонь з мінометів заборонених калібрів російсько-окупаційні війська відкривали в бік захисників Новогородського та с. Зайцеве.

Вогневий наліт в районах згаданих населених пунктів противник здійснив одночасно, загалом витративши сімнадцять мін 120 та 82-го калібрів.

Окрім того окупанти вели вогонь поблизу с.Луганське та Новолуганське, а також Водяне, Авдіївка та Старогнатівка, що на Донецькому напрямку. При цьому противник активно застосовував піхотну зброю, включно з автоматичними гранатометами.

На всі без виключення ворожі вогневі провокації окупанти отримали адекватну відповідь від військовослужбовців Збройних Сил України, які застосовували виключно чергові вогневі засоби, без ведення вогню із заборонених зразків зброї.

Незважаючи на ворожі збройні провокації, наші оборонці мужньо тримають позиції та надійно контролюють противника по всій лінії бойового протистояння.

Бойових втрат у лавах наших захисників з початку поточної доби немає.

Інформація Головного управлінням розвідки Міністерства оборони України

Російсько-окупаційні війська продовжують обстріли позицій підрозділів об’єднаних сил за ініціативи командування 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ.

Зокрема, на виконання свавільного наказу командира однієї з мотострілецьких бригад 2 АК було спровоковано перестрілку з підрозділом Об’єднаних сил, наслідок якої загинуло п’ять бойовиків розвідувального підрозділу противника.

Встановлено, що з метою приховування фактів бойових втрат, за розпорядження зазначеного командира бригади, загиблих було доставлено до місцевого моргу у цивільній формі одягу та без документів.

 

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/06/12/oos-zvedeni-dani-12-chervnya-2019/