Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 08 травня 2019

ООС: зведені дані – 08 травня 2019

Майже вдвічі зросла кількість збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ за вчорашню добу. Всього окупанти відкривали вогонь двадцять п’ять разів, половина з яких сталися із застосуванням противником забороненої зброї, зокрема артилерійських систем 122 калібру, мінометів калібру 120 та 82 мм, а також танкових гармат.

Підрозділи об’єднаних сил вели активні оборонні дії, вживаючи оперативних заходів з метою придушення ворожого вогню. У підсумку, на майже кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь від українських захисників.

На жаль, минулої доби під час бойових дій загинув військовослужбовець Збройних Сил України.

Висловлюємо щирі співчуття родині загиблого захисника України. Вічна пам’ять!

Окрім того внаслідок підступних обстрілів з боку противника вчора троє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил зазнали поранень.

Усі поранені були оперативно евакуйовані з бойових позицій, та наразі отримують медичну допомогу у військових госпіталях.

Луганський напрямок

Ворожі збройні провокації почалися від самого ранку, коли російсько-окупаційні війська о 06:30 обстріляли протитанковими керованими ракетами позиції українських війська в районі Новозванівки. Вогонь вівся з боку с. Калинове.

Наші захисники відповіли противнику пострілами з озброєння бойових машин піхоти.

Через півтори години ворог здійснив повторний обстріл згаданого району, цього разу вже з мінометів 120-го калібру, із витратою шість боєприпасів. Мінометний вогонь супроводжувався кулеметними чергами. І вкотре військовослужбовці зі складу об’єднаних сил були змушені застосувати зброю, аби придушити ворожу активність.

В подальшому наші позиції в районі Новозванівки перебували під ворожим вогнем ще тричі. Щоразу російсько-окупаційні війська вводили в дію все потужніші вогневі засоби.

Так, починаючи з 15:10 і до 16:20 окупант завдавав вогню в бік Новозванівки з артилерії 122 калібру з витратою сімнадцять снарядів, та мінометних систем калібру 120 мм, випустивши загалом 43 міни.

Через дві години обстріл цього населеного пункту повторився.

Цього разу в бік тамтешніх позицій об’єднаних сил окупант випустив ще вісім снарядів з артилерії 122-го калібру, дві міни калібру 120 мм, а також здійснив кілька пострілів з танку.

Незважаючи на ворожі обстріли, захисники Новозванівки мужньо втримали позиції, та дали ворогу гідну відсіч.

Доволі потужним був також ворожий обстріл наших оборонних позицій в районі Попасної, зафіксований о 16:25, де окупант вів вогонь зі ствольної артилерії, мінометів важких калібрів, озброєння БМП та автоматичних гранатометів.

Зазначений обстріл тривав майже півтори години, і вівся противником зі сторони н.п. Калинове-Борщувате. Оборонці Попасної відкрили прицільний вогонь у відповідь з бойових машин піхоти та станкових протитанкових гранатометів.

Зброю забороненого калібру російсько-окупаційні війська застосували також і в інших районах Луганського напрямку, зокрема двічі поблизу н.п. Катеринівка та один раз в районі с. Хутір Вільний.

Майже в усіх випадках противник наражався на вогневу відповідь з боку підрозділів Об’єднаних сил, які застосовували виключно штатну зброю, без ведення вогню з мінометів та артилерії.

Донецький напрямок

Доволі гаряче було минулої доби також і тут, де упродовж доби позиції українських військ перебували під ворожим вогнем чотирнадцять разів. Там також противник застосував заборонену зброю, зокрема артилерію та мінометні системи.

Так, позиції Об’єднаних сил на підступах до Авдіївки ворог двічі обстріляв з мінометів 120-го калібру, випустивши п’ятнадцять мін.

В бік опорних пунктів українських військ, обладнаних в районі Новотроїцького окупант витратив п’ять артилерійських снарядів 122 калібру. Окрім того, з мінометів калібру 82 мм російсько-окупаційні війська вчора вели вогонь неподалік с. Водяне.

Іншими місцями, де минулої доби противник чинив збройні провокації, були населені пункти: Богданівка, Старогнатівка, Миколаївка, Гнутове Лебединське та Невельське. Там упродовж доби фіксувався ворожий вогонь з гранатометів різних типів і систем, кулеметів великих калібрів та стрілецької зброї.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 08 травня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано дві збройні провокації з боку противника, що сталися цієї ночі на Донецькому напрямку.

Вогонь із заборонених зразків зброї окупант поки не відкривав, натомість обстріляв з гранатометів та стрілецької зброї оборонні позиції українських військ в районі Мар’їнки і Павлополя.

В одному випадку підрозділи Об’єднаних сил відкривали вогонь у відповідь із застосуванням стрілецької зброї.

На жаль, від початку цієї доби Об’єднані сили зазнали непоправної втрати. Так, внаслідок нічного обстрілу російсько-окупаційними військами оборонних позицій українських військ в районі Павлополя, дістав поранення, несумісне з життям військовослужбовець Збройних Сил України.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким, а також бойовим побратимам загиблого Героя. Вічна пам’ять!

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Російські окупаційні війська удосконалюють інженерне обладнання передових, тилових позицій та опорних пунктів, у тому числі шляхом встановлення додаткових мінно-вибухових загороджень із застосуванням заборонених Оттавською конвенцією протипіхотних мін. Зазначені дії противника створюють передумови для погіршення безпекової ситуації та становлять загрозу життю цивільного населення тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

Водночас невпорядковане встановлення мін призводить до втрат особового складу 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Так, підрозділ окупаційних військ під час висування у пішому порядку до району виконання бойового завдання зайшов на власне мінне поле та зазнав втрат вбитими та пораненими.

При цьому, російське командування поширює інформацію про наче б то потрапляння військовослужбовців під обстріл об’єднаних сил, з метою приховування реальних обставин втрат свого особового складу.

Крім того, противник активно встановлює хибні позначки про мінування місцевості у районах прихованого розміщення важкого озброєння, яке, за Мінськими домовленостями, повинно бути відведене для створення зони безпеки.

Слава захисникам України!

 Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/08/oos-zvedeni-dani-08-travnya-2019/