Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 05 травня 2019

ООС: зведені дані – 05 травня 2019

Як і в минулі дні, російсько-окупаційні війська продовжували свідомо порушувати режим припинення вогню. Водночас кількість збройних провокацій з боку противника вчора дещо зменшилася, і склала шістнадцять обстрілів по всій лінії зіткнення. У трьох випадках окупант застосував міномети заборонених калібрів.

Загалом вчора по всій лінії зіткнення ворог порушив режим перемир’я шістнадцять разів.  В штабі операції нарахували 24 міни 120-го, та 82-го калібрів, випущених противником в бік опорних пунктів Об’єднаних сил.

Попри те, що російсько-окупаційні війська не дотримуються режиму перемир’я, і свідомо застосовують в бік наших захисників заборонену зброю,

військовослужбовці Збройних Сил України  надійно тримають оборону та відривають вогонь у відповідь виключно тоді, коли ворожі обстріли несуть пряму загрозу життю і здоров’ю особовому складу. При цьому наші оборонці не застосовують зброю, яка заборонена Мінськими домовленостями.

Луганський  напрямок

Таких фактів зафіксовано чотири, два з яких супроводжувалися мінометним вогнем.

Перший обстріл стався зранку, о 10:31 в районі н.п. Золоте-4. Упродовж півгодини окупант обстрілював тамтешні українські позиції з гранатометів та стрілецької зброї. Вогонь вівся з боку окупованого с. Золоте-5.

Згодом, о 12:10, противник витратив три міни 120-го калібру в бік захисників с. Зайцеве, а о 14:00 здійснив вогневий вплив в районі н.п. Луганське.

Тоді, упродовж двадцяти хвилин російсько-окупаційні війська витратили чотирнадцять мін калібру 82 мм, ведучи вогонь зі сторони с. Калинівка.

Завершилися бойові дії на Луганському напрямку вже надвечір, коли противник відкрив вогонь з озброєння бойових машин піхоти та станкових протитанкових гранатометів на підступах до Новоолександрівки. Обстріл тривав близько сорока хвилин, і вівся з напрямку н.п. Калинове-Борщувате.

Донецький напрямок

Більш напруженою залишалася ситуація тут, де за вчорашню добу наші військовослужбовці нарахували дванадцять прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Однак, там зафіксовано лише один факт відкриття вогню із заборонених зразків зброї.

Обстріли почалися від самого ранку. Противник активно застосовував гранатомети та іншу піхотну зброю проти оборонців Мар’їнки, Новомихайлівки, Кам’янки,  Новотроїцького, Талаківки,  Чермалика та Пісків.

Деякі населені пункти, які обороняють підрозділи Об’єднаних сил, перебували під ворожим вогнем по кілька разів за добу.

Зокрема, н.п. Лебединське, позиції наших військ поблизу якої противник обстріляв тричі, а також Мар’їнка, де ворог відкривав вогонь двічі.

Деякі із згаданих обстрілів були короткочасними і переважно носили провокаційний характер.

Водночас в окремих випадках противник свідомо намагався завдати нашим захисникам якомога більших втрат, ведучи вогонь з важкої зброї.

Так, рівно о 19:00 російсько-окупаційні війська здійснили вогневий наліт на позиції Об’єднаних сил неподалік Авдіївки. Тоді оборонці цього міста нарахували в районі своїх оборонних укріплень вибухи семи мін згаданого калібру. Цей обстріл противник здійснив за сторони н.п. Мінеральне.

Минулої доби під час бойових дій жоден українських захисник не загинув.

Водночас, вчора внаслідок ворожого вогню постраждав один наш військовослужбовців.  Стан його здоров’я задовільний, наразі він отримує медичну допомогу у військовому госпіталі.

За інформацією нашої розвідки, 4 травня, внаслідок влучного вогню у відповідь з боку українських захисників, двох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено, та двох поранено.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 05 травня

Станом на 12:00 зафіксовано поки що два факти відкриття вогню з боку противника, без застосування артилерії та мінометів.

Так, о пів на першу ночі російсько-окупаційні війська упродовж сорока хвилин вели вогонь в бік українських позицій в районі  Новоолександрівки, із застосуванням озброєння БМП та гранатометів різних систем. Вогонь вівся з боку н.п. Калинове-Борщувате.

У відповідь наші захисники відкрили вогонь на ураження з аналогічної зброї.

Одночасно з цим противник здійснив короткочасний обстріл зі стрілецької зброї опорних пунктів Об’єднаних сил неподалік с. Лебединське, що на Донецькому напрямку. Вогонь вівся зі сторони окупованої Саханки.

Станом на зараз лінія бойового протистояння залишається стабільною, а ситуація –  повністю контрольованою нашими мужніми захисниками.

Втрат у лавах українських військ від початку поточної доби немає.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/05/oos-zvedeni-dani-05-travnya-2019/